Spis treści
- >> Zobacz również: Jak przekazać dziecku tradycje świąt wielkanocnych? >>
- Wielkanocny stół: jakie ozdoby na nim dominują?
- >> Czytaj także: Dekoracje wielkanocne: jakie ozdoby świąteczne umieścić w mieszkaniu? >>
- Wielkanocny stół: jakie pomysły warto zastosować?
- >> Sprawdź też: Quilling - jak wykonać kartkę wielkanocną tą metodą? >>
- Wielkanocny stół: jakich rozwiązań unikać?
Wielkanoc to zaraz po Bożym Narodzeniu najważniejsze święto w roku. W tym okresie również chcemy, aby nasze mieszkanie zostało pięknie przystrojone. Nie zapominajmy w tym całym zamieszaniu o dekoracjach na stół. Jest on głównym elementem, przy którym spędzimy najwięcej czasu z naszą rodziną podczas wielkanocnego obiadu.
>> Zobacz również: Jak przekazać dziecku tradycje świąt wielkanocnych? >>
Wielkanocny stół: jakie ozdoby na nim dominują?
Dekoracje na wielkanocnym stole krążą wokół wiosny i kwiatów. Bukiet żonkili może gościć na środku stołu. Będzie żywą, ciekawą ozdobą, a jego zapach będzie unosił się przez cały dzień. Obrus powinien być najlepiej biały, aby nie kontrastował zbyt mocno z resztą dekoracji. Postaw głównie na pastelowe kolory takie jak jasny róż, błękit czy lilia. Zwieńczeniem całej stylizacji będą różne symobliczne ozdoby np. pisanki, zajączki lub baranki.
>> Czytaj także: Dekoracje wielkanocne: jakie ozdoby świąteczne umieścić w mieszkaniu? >>
Wielkanocny stół: jakie pomysły warto zastosować?
Pamiętaj, że stół wielkanocny będzie w użytku prawie cały dzień. Zarówno rano do rodzinnego śniadania, jak i po południu podczas uroczystego obiadu wraz z gośćmi. Najlepsze będą więc praktyczne rozwiązania. Podstawowym i niezbędnym elementem na stole wielkanocnym będzie stroik. Może być on wykonany z gałązek, kwiatów oraz pisanek lub na podstawie palemki z bazi i innych ozdób. Ważne, aby stanowił on główną ozdobę.
>> Sprawdź też: Quilling - jak wykonać kartkę wielkanocną tą metodą? >>
Wielkanocny stół: jakich rozwiązań unikać?
Ciemne kolory zostaw raczej na Boże Narodzenie. Wielkanoc wypada zawsze w okresie wiosennym, kiedy wszystko budzi się do życia. Ciężki burgund i butelkowa zieleń to nie są odpowiednie barwy w tym okresie. Postaw na pastele oraz kwiaty. Unikaj również przepychu na stole. Potrawy podawaj systematycznie na gorąco, aby nie zajmowały 3/4 powierzchni i zawsze były świeże i gotowe do spożycia. Pozbądź się wszystkich etykiet na produktach zakupionych w sklepie. Przenieś wszystko do odpowiednich salatarek oraz dzbanków.