Wigilia alergika: przepisy na 3 dania wigilijne dla małych alergików

2021-11-17 13:37

Sprawdź nasze wigilijne przepisy dla alergików! Przydadzą się, jeśli twoje dziecko nie może jeść wielu rzeczy, ma alergię pokarmową oraz spożywa tylko określone dania. Z naszymi przepisami wigilia dla alergika będzie łatwiejsza do przygotowania.  

Alergia u dziecka

i

Autor: thinkstockphotos.com Wigilijne przepisy dla alergików nie są skomplikowane.

Wigilia dla alergika to trudny czas - jak wiadomo dania wigilijne są zazwyczaj ciężkie i syte, ale przede wszystkim, występuje w nich wiele składników szkodliwych dla osób uczulonych. Poniżej przedstawiamy 3 przepisy świąteczne, które z powodzeniem możesz postawić na świąteczny stół jeżeli w twojej rodzinie występują alergicy. Wypróbuj te dania i przygotuj wspaniałą wigilię dla alergika. 

Czytaj: Stop alergii pokarmowej. Co warto wiedzieć o uczuleniu na jedzenie? 

Czego absolutnie nie dawać dziecku do jedzenia z wigilijnego i świątecznego stołu?

Spis treści

  1. Wigilia alergika: przepis na uszka bezglutenowe
  2. Wigilijny przepis na rybę po grecku
  3. Wigilia alergika przepisy: pudding z rybą
Beszamel - Uszka do barszczu

Wigilia alergika: przepis na uszka bezglutenowe

Bezglutenowe uszka dla alergików to bezpieczna forma tradycyjnej potrawy wigilijnej. Nie zawierają one nie tylko glutenu, ale i również mleka i jajek.

Składniki:

  • 2/3 szklanki wody
  • 1 szklanka kleiku kukurydzianego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • mąka kukurydziana do podsypania ciasta
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej

Do farszu:

  • 1 cebula
  • woda
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • sól
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Kleik starannie wymieszaj z wodą, dodaj olej, sól oraz mąkę i zagnieć ciasto. Masa powinna być gęsta, mniej więcej taka jak na tradycyjne pierogi. Ciasto rozwałkuj, podsypując je mąką kukurydzianą. Wytnij okrągłą formą małe kółeczka, a na środku połóż farsz, złóż je na pół i starannie sklej brzegi.

Uszko zrobisz, sklejając jego przeciwstawne rogi. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucaj uszka do wrzącej wody i gotuj od wypłynięcia 5-8 min. Przepis ten nadaje się do zrobienia także pierogów, makaronu i zacierek.

Wigilijny przepis na rybę po grecku

Ryba po grecku to ulubiona potrawa wigilijna wielu z nas. Niestety większość alergików nie może jej zjeść podczas świąt. Sprawdź jak zrobić inną wersje tego dania.

Składniki:

  • 4 łyżki wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej
  • pół cebuli
  • 1 dkg drożdży instant
  • 1 kg marchwi
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 filet z morskiej ryby bez skóry i ości
  • nierafinowany olej rzepakowy

Wykonanie:

Mąkę kukurydzianą, drożdże, jajko, szczyptę soli i wodę zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę. Rybę pokrój w paski, obtocz w przygotowanym cieście i smaż na patelni lekko wysmarowanej olejem. Usmażone kawałki ryby ułóż na półmisku.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podsmaż ją na łyżce oleju i zalej szklanką wody, a następnie duś pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie na patelni zeszklij połowę poszatkowanej cebuli i dodaj ją do marchwi. Pod koniec duszenia warzyw dopraw je pomidorami, sokiem z cytryny, solą i pieprzem i duś jeszcze przez kilka minut. Do wystudzonych warzyw dodaj rybę i całość lekko wymieszaj. Podawaj na zimno.

Czytaj także: Jakie jedzenie może uczulać twoje dziecko? 

ALERGIA POKARMOWA: objawy u niemowlaka [PORADY] 

Specjalna żywność dla małego alergika bez laktozy, mleka i glutenu

Wigilia alergika przepisy: pudding z rybą

Pudding z rybą to idealne danie dla alergików. Można podawać je dzieciom od siódmego miesiąca życia. Danie jest beglutenowe oraz bezmleczne.

Składniki:

  • 100 g marchewki
  • 100 g cukinii
  • 60 g białego ryżu długoziarnistego
  • 0,25 l niegazowanej wody mineralnej
  • koperek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g świeżej ryby morskiej

Wykonanie:

Rybę ugotuj na parze i usuń z niej ości. Ryż wypłucz i wrzuć do gotującej się wody. Dodaj do tego pokrojoną na drobne kawałki marchewkę i gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Kiedy ryż zmięknie, wrzuć do niego obraną i startą na tarce cukinię. Koperek posiekaj na drobno i wrzuć do garnka pod koniec gotowania. Dodaj olej i rozdrobnioną rybę, a następnie wszystko wymieszaj.

Czytaj również: Ciasteczka świąteczne: przepisy na ciasteczka, które możesz zrobić z dzieckiem [7 pomysłów]

Wigilia i święta Bożego Narodzenia: przepisy na świąteczne potrawy dla dziecka

Ciasta na święta: 6 przepisów na świąteczne ciasta

Wigilia w ciąży: przepisy na zdrowe i lekkostrawne potrawy wigilijne