Wigilia i Boże Narodzenie a dieta w ciąży. Które świąteczne potrawy możesz jeść w ciąży?

2013-12-01 7:00

Wigilia i Boże Narodzenie to czas, gdy życie toczy się wokół stołu, a ty zadajesz sobie wiele pytań. Czy w ciąży mogę pozwolić sobie na odrobinę łakomstwa? Czy nie zaszkodzą mi świąteczne potrawy? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość: święta Wigilia Bożego Narodzenia również w ciąży mogą być i pyszne, i zdrowe, a ty wcale nie musisz być na diecie. Możesz jeść wszystko byle z umiarem!

Świąteczne łasowanie bez wyrzutów sumienia!

i

Autor: photos.com

Spis treści

  1. W święta zaprzyjaźnij się z bakaliami
  2. Świąteczne potrawy w ciąży: wybieraj to, co lekkostrawne
  3. W ciąży nie objadaj się na noc
  4. Pomóż pełnemu żołądkowi
  5. Przygotowując świąteczne potrawy w ciąży stosuj zdrowe zamienniki

Gdy jesteś w ciąży, Boże Narodzenie ma szczególny urok. Do tego pyszne wigilijne i świąteczne potrawy mają jedyny w swoim rodzaju smak. Posiłki tradycyjnie w polskich domach przypominają prawdziwe uczty. Ale jeśli spróbujesz wszystkiego po trochu, nie obciążając nadmiernie żołądka, ominą cię przykre konsekwencje. Masz na coś apetyt? Nie odmawiaj sobie, lecz jeśli przypuszczasz, że jakaś potrawa może ci zaszkodzić (np. smażona ryba), po prostu omiń to danie lub zjedz symboliczną ilość. Zachowaj umiar, kieruj się rozsądkiem i słuchaj swojego organizmu. Nawet jeśli wszyscy cię namawiają do jedzenia, argumentując to twoim stanem, nie próbuj potraw, które budzą twoją wyraźną niechęć. Skoro jesteś w ciąży, masz prawo nieco pogrymasić.

W święta zaprzyjaźnij się z bakaliami

Orzechy i suszone owoce, typowy dodatek do świątecznych słodkości, są wartościowym składnikiem świątecznych dań i zdrową słodką przekąską. Orzechy zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, magnez i cynk, a nawet żelazo; nie warto ich unikać, chyba że jesteś na nie uczulona. Uważaj tylko z ilością: orzechy zawierają sporo tłuszczu i w związku z tym są dość kaloryczne. Natomiast suszone śliwki, morele, figi, z których powstaje wigilijny kompot, to bogate źródło błonnika, który pomoże w trawieniu świątecznych pyszności.

Świąteczne potrawy w ciąży: wybieraj to, co lekkostrawne

Jeśli masz wybór, unikaj potraw ciężkostrawnych i wzdymających. Zamiast smażonej ryby poczęstuj się rybą w galarecie, zamiast zasmażanej kapusty z grzybami weź buraczki. A jeśli wyboru nie masz – po prostu zjedz mniej.

Dieta w ciąży: przepis na korzenny chlebek z owocami

  • 100 g rodzynek zalej sokiem wiśniowym
  • 1/2 kg kwaśnych jabłek dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki, usuń pestki, pokrój wraz ze skórką w plasterki. Do jabłek dodaj:
  • 3 łyżki soku z cytryny i
  • 100 g brązowego cukru,wymieszaj i odstaw na godzinę.
  • 250 g mąki wymieszaj z
  • 2 łyżeczkami proszku do pieczenia,
  • łyżeczką kakao i
  • 2 łyżeczkami przyprawy do piernika.
  • Rodzynki osącz, dodaj do jabłek, dosyp
  • 100 g całych orzechów laskowych i mąkę z dodatkami, dokładnie wymieszaj. Masę nałóż do formy posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piecz 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 190oC. Upieczone ciasto zostaw w formie na 20 minut, wyjmij i całkowicie wystudź.

W ciąży nie objadaj się na noc

Z pełnym żołądkiem nie będziesz dobrze spała i wstaniesz bardziej zmęczona niż wypoczęta. Zjadłaś trochę więcej niż zwykle? Poczekaj, aż twój żołądek upora się nieco ze strawieniem świątecznych dań. Na deser nie pij kawy, a jeśli chcesz nieco ochłonąć po wrażeniach wieczoru i wyciszyć się, wypij szklankę naparu z melisy.

Pomóż pełnemu żołądkowi

Zjadłaś jednak trochę za dużo i pochłonięte smakołyki ciążą ci w brzuchu? Wypij szklankę naparu z rumianku, zażyj krople miętowe. Gdy dokuczają ci wzdęcia – wypij napar z kopru włoskiego lub specjalną herbatkę dla karmiących mam z anyżkiem i koprem włoskim, działającą wiatropędnie. Możesz także zażyć preparat z probiotykami (np. Dicoflor – w ulotce znajdziesz informacje o bezpiecznej dawce). Na zgagę pomoże któryś z preparatów dostępnych bez recepty (Manti, Rennie).

Przygotowując świąteczne potrawy w ciąży stosuj zdrowe zamienniki

Jeśli sama szykujesz święta, dodawaj je do potraw zamiast tradycyjnych składników. Dość ciężkostrawne i ryzykowne leśne grzyby możesz zastąpić pieczarkami, zamiast kiszonej kapusty do surówki użyj lżejszej pekińskiej, zamiast smażonego karpia przyrządź łososia na parze. Czerwonego barszczu nie przyprawiaj octem, tylko sokiem z cytryny albo sokiem pomidorowym. Tradycyjny piernik wigilijny zastąp korzennym chlebkiem, który piecze się bez tłuszczu i jajek.

miesięcznik "M jak mama"