Spis treści
- Barszcz - wigilijne danie numer jeden
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ryba TAK, karp NIE
- Kapusta z grochem
- Kompot z suszu
- Kisiel żurawinowy
Barszcz - wigilijne danie numer jeden
Dziecko w Wigilię koniecznie powinno zjeść barszcz. Buraki - główny składnik barszczu, zawierają duże ilości błonnika, który korzystnie wpływa na układ trawienny dziecka. Najlepiej, aby barszcz przygotować z ugotowanych buraków, nie kiszonych, by nie był zbyt dużym obciążeniem dla delikatnego żołądka dziecka. Ale jak dobrze wiemy, dzieci jedzą najpierw oczami, a barszcz ma bardzo podejrzany kolor i jest wielką nieznaną. Co zrobić, aby zachęcić dziecko do spróbowania barszczu? Zamiast uszek można dodać drobny groszek ptysiowy, który dziecko dobrze zna.
Pierogi z kapustą i grzybami
Tradycyjne wigilijne pierogi to te z kapustą i grzybami. Radzimy jednak, aby wykluczyć je z menu dziecka. Kapusta i grzyby to zbyt duże obciążenie dla przewodu pokarmowego dziecka. Można przygotować pierogi z innym farszem - z serem, kaszą gryczaną czy ze szpinakiem.
Ryba TAK, karp NIE
W wigilijnym menu dziecka nie może zabraknąć ryby. Jednak nie powinien to być karp, bowiem jest to ryba bardzo tłusta, zbyt ciężka dla żołądka dziecka (nawet jeżeli przygotuje się ją na parze). Poza tym liczne i małe ości są niebezpieczne dla dziecka. Karpia zastąpić najlepiej halibutem, łososiem bądź solą. Do ryby warto dodać odrobinę chrzanu - zawarte w nim olejki pobudzą wydzielanie żółci, która pomaga w procesie trawienia. Alernatywą moga być małe kotlety rybne z minataja, bądź samodzielnie przyrządzone paluszki rybne.
Kapusta z grochem
Oba składniki są nie lada wyzwaniem dla żołądka dziecka. Mogą wywołać wzdęcia i wszystkie inne dolegliwości pokarmowe, które nie będą miłym wspomnieniem wigilijnej kolacji zarówno dla dziecka, jak i rodziców.
Kompot z suszu
Nie brzmi to dla dziecka zachęcająco. Ale dodanie kilku kolorowych cukierków (jako dekorację), może być wystarczającą zachetą dla dziecka. Warto włączyć kompot do menu dziecka, ponieważ suszone owoce są źródłem błonnika i cennych składników mineralnych, ułatwiających procesy trawienne.
Kisiel żurawinowy
Kisiel żurawinowy to najzdrowsze wigilijne danie w menu dziecka. Wszystko dzięki żurawinom, bogatym w witaminę C. Nie wymaga żadnych modyfikacji i jest idealną potrawą nawet dla 2. latka. Wybierając żurawinę warto zwrócić uwagę, by była słodka, wtedy nie trzeba będzie dodawać cukru.