Żurek wielkanocny - poznaj 3 przepisy na zupę i recepturę na zakwas!

2020-03-10 12:06

Żurek wielkanocny to jedna z dwóch najpopularniejszych zup serwowanych z okazji Wielkanocy w całej Polsce. Zapraszamy do poznania 3 przepisów na tę żurek wielkanocny - tradycyjnych i całkiem innowatorskich. Prezentujemy również przepis na zakwas do żurku wielkanocnego!

Żurek wielkanocny

i

Autor: Getty images

Spis treści

  1. Żurek staropolski
  2. Żurek góralski
  3. Żurek bezmięsny
  4. Zakwas do żurku

Jeśli chcesz przygotować żurek wielkanocny w inny sposób niż robiłaś go do tej pory lub będziesz gotować tę potrawę pierwszy raz - dobrze trafiłaś. Wielkanoc tuż tuż, więc specjalnie na tę okazję przygotowaliśmy zestaw ciekawych przepisów na tę popularną świąteczną zupę. Zapraszamy do wypróbowania ich w swojej kuchni na Wielkanoc!

Czytaj: Poznaj również przepisy na 3 wielkanocne dania dla alergików!

Potrawy na Wielkanoc: poznaj 5 potraw, bez których nie ma świąt wielkanocnych

Żurek staropolski

Składniki: 

  • włoszczyzna
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 10 dag białej kiełbasy
  • 1 cebula
  • kilka suszonych grzybów
  • ząbek czosnku
  • ok. 1 szklanka zakwasu
  • 4 jajka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki
  • łyżka smalcu

Sposób przygotowania: Umytą, obraną i pokrojoną włoszczyznę zalej zimną wodą. Dodaj pokrojone grzyby (wcześniej namoczone), pieprz, sól oraz ziele i liście laurowe. Gotuj ok. pół godziny pod przykryciem. Ugotowany wywar przecedź, pozostaw jedynie grzyby.

Następnie pokrój cebulę w kostkę, boczek w paski, a kiełbasę w plasterki. Wszystko usmaż na smalcu z dodatkiem majeranku. Dodaj do wywaru i gotuj jeszcze ok. 10 minut. Dodaj zakwas i wyciśnięty czosnek. Gotuj kolejne 10 minut.

Gotowy żur podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami (przekrojonymi na pół lub na ćwiartki). Całość posyp pietruszką. Smacznego!

Żurek góralski

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek
  • 1 marchewka
  • 2 opakowania żurku z wędzonką
  • 1/2 pora
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 100 gr suszonych borowików
  • 3 ziemniaki
  • pieprz, kminek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie - do smaku

Sposób przygotowania: Warzywa obierz, pokrój w kostkę i razem z żebrami zalej 1,5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia. Następnie zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kminek i suszone grzyby). Wywar gotuj powoli przez około 1 h. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do wywaru i gotuj, aż będą miękkie.

Żurek przesyp z torebki do miski. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru i połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając, tak, aby nie powstały grudki. Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba odrobiną soli do smaku. Żur podawaj z chlebem. I gotowe!

Żurek bezmięsny

Składniki:

  • 4 suszone grzyby
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 l zakwasu
  • 4 jajka na twardo
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: Grzyby namocz, a następnie ugotuj w tej samej wodzie. Cebule obierz, posiekaj, przełóż do rondla i lekko zrumień na oliwie. Wlej litr wody, dodaj liść laurowy, ziele, trochę soli i pieprzu, gotuj 5 minut. Dołóż wywar z grzybów, pokrojone w paski grzyby, zakwas, zagotuj. Podawaj z jajkami pokrojonymi w ćwiartki. smacznego!

Czytaj: Wielkanoc na słodko. Poznaj 3 przepisy na ciasta, którymi zachwycisz domowników!

Co robić, aby potrawy wielkanocne były nie tylko smaczne, ale i zdrowe?

Zakwas do żurku

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej (np. typ 720)
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • skórka razowego chleba
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania: Mąkę zalej ok. 1,5 szklanki gorącej wody, tak by powstało luźne ciasto. Masę ostudź i dodaj do niej ok. 2 szklanki ciepłej wody i włóż skórkę razowego chleba oraz czosnek (możesz go lekko rozgnieść i naciąć). Całość wymieszaj i przelej do dużego słoika, przykryj gazą (obwiąż tak, by gaza przykryła słoik).

Odstaw na ok. 3 dni w ciemne i ciepłe miejsce. Pamiętaj, że musisz kontrolować zapach zakwasu - jest gotowy, gdy zacznie wyraźnie pachnieć żurkiem. Nie przejmuj się, jeśli masa się rozwarstwi to normalny objaw. Kiedy zakwas jest gotowy włóż go na noc do lodówki.

Przed dodaniem do zupy dokładnie wymieszaj! tak przygotowany i szczelnie zamknięty zakwas możesz przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie!

Czytaj: Wielkanoc 2020: kiedy wypada? Jak obliczamy, kiedy wypadną święta?

Zając wielkanocny: co symbolizuje? Kiedy przychodzi i dlaczego jest symbolem Wielkanocy?