Marchewka zamiast puree? Ekspertka: To kluczowe dla rozwoju dziecka

2025-04-12 6:53

Dlaczego dziecko powinno zajadać się surową marchewką i innymi twardymi warzywami, owocami czy orzechami? "Nie sądziłam, że to takie ważne" - właśnie takie słowa często słyszą od rodziców neurologopedzi.

Marchewka zamiast puree? Ekspertka: To kluczowe dla rozwoju dziecka

i

Autor: Getty Images

Okazuje się, że podawanie dziecku, które ma już ząbki i potrafi dobrze gryźć jedzenie - wyłącznie miękkich lub półpłynnnych pokarmów wcale mu nie służy. Wręcz przeciwnie - taki maluch powinien jak chrupać twarde pokarmy.

Neurologopedzi zalecają... chrupanie

Neurologopedzi to specjaliści logopedzi, którzy mają ostatnio całkiem sporo pracy. Zajmują się pracą z dziećmi (oraz dorosłymi), które mają problemy z zaburzeniami mowy, powstałymi w wyniku uszkodzeń centralnego układu nerwowego. Na instagramowym profilu zespołu neurologopedów pojawiło się nagranie jednej z ekspertek.

Podzieliła się ona z  obserwatorami jedną z sytuacji podczas wizyty. Zapytała rodziców dziecka, kiedy maluch jadł ostatnio twardy pokarm. W odpowiedzi usłyszała: „Nie podajemy twardych rzeczy, nie widziałam, że to takie ważne.”

Tymczasem podawanie dziecku twardych pokarmów ma ogromne znaczenie. Nie tylko dla zdrowia zębów oraz jamy ustnej, ale i rozwoju mięśni żuchwy oraz mowy.

Twarde jest zdrowe!

Neurologopedka zaznacza, by podawać dziecku twarde jedzenie wtedy, gdy jest to dla malucha całkowicie bezpieczne. To znaczy, gdy dziecko radzi już sobie z przełykaniem nie tylko papek oraz potrafi rozdrabniać pokarm ząbkami. Jest to ważne, jeśli chodzi o bezpieczeństwo dziecka i ryzyko np. zadławienia.

Kiedy mamy pewność, że nasze dziecko świetnie poradzi sobie ze zjedzeniem surowej marchewki, warto wiedzieć, że twarde jedzenie ma ogromne znaczenie dla rozwoju dziecku.

Tylko w ten sposób można dbać o:

  • rozwój zębów i mięśni żuchwy (gryzienie twardego jedzenia pomaga zwłaszcza w prawidłowym rozwoju zębów trzonowych oraz nauce żucia),
  • jakościowy rozwój mowy (silniejsze mięśnie żuchwy oraz ust pozwalają na prawidłową artykulację dźwięków),
  • rozwój doświadczeń sensorycznych (podając jedynie miękkie pokarmy nie dbamy o różnorodność tekstur w diecie dziecka).

Prócz tego, jedzenie twardych pokarmów ma jeszcze jedną zaletę, o której mówi neurologopedka:

Gryzienie twardych warzyw czy owoców wspomaga produkcję śliny, która ma działanie ochronne na zęby, pomagając w ich oczyszczaniu i zapobieganiu próchnicy.

M jak Mama Google News