Ta babcia wie, jak wykorzystać potencjał dziecka w kuchni. Wypróbuj jej patent podczas lepienia pierogów

2022-12-16 9:47

Przygotowanie świąt z małymi dziećmi w domu to karkołomne zadanie. Ta babcia wiedziała, jak zaangażować wnuczkę w kuchenne prace, by w spokoju przygotować ciasto. Wymyśliła nieoczywisty patent.

Ta babcia wie, jak wykorzystać potencjał dziecka w kuchni. Wykorzystaj jej patent podczas lepienia pierogów

i

Autor: Getty images/Instagram @babeycorner Ta babcia wie, jak wykorzystać potencjał dziecka w kuchni. Wykorzystaj jej patent podczas lepienia pierogów

Na Instagramowym kanale @babeycorner pojawiło się urocze nagranie babci z malutką wnuczką, które przygotowują wspólnie ciasto. Babcia zadbała o każdy detal, by dziewczynka poczuła się jak pełnoprawna kucharka.

Przeczytaj także: 30 rzeczy, które warto zrobić z dzieckiem zimą

Co kupić dziecku, które wszystko ma?

Ta babcia wie, jak wykorzystać potencjał dziecka w kuchni

Przygotowała wnuczce własne, bardzo wygodne stanowisko pracy. Do kuchennego zlewozmywaka wstawiła dziecięcy podest, by służył dziecku za siedzenie. Zorganizowała jej także piękny kuchenny fartuszek oraz profesjonalną osłonę na włosy, by te nie wpadły do potrawy. Dziewczynka dostała też swój kawałek ciasta do rozwałkowywania oraz własny wałek.

Dziewczynka była zachwycona swoim dorosłym zadaniem. Robiła wszystko tak, jak pokazała jej babcia i naprawdę świetnie jej szło.

Patent tej babci warto wykorzystać przy przedświątecznym lepieniu pierogów. Oczywiście lepiej zrobić to kilka dni przed świętami, żeby nie czuć presji czasu i na luzie podejść do całego zadania. To jest klucz do radosnego wspólnego gotowania z maluchem.

W jakie przedświąteczne zadania zaangażować maluszka?

Wspólne gotowanie od małego nie tylko wzmacnia więzi rodzinne, ale przygotowuje także dziecko do obowiązków domowych, uczy pomagania, zaznajamia z tradycjami oraz poszerza jego praktyczną wiedzę. Z 2-3 latkiem już można wiele zrobić w kuchni. Taki maluch bez problemu poradzi sobie z:

  1. mieszaniem składników np. maku do makowca, kutii, sałatki,
  2. krojeniem miękkich warzyw do sałatki (drewnianym lub plastikowym nożykiem),
  3. płukaniem warzyw i owoców do potraw,
  4. wycinaniem i dekorowaniem pierniczków,
  5. wycinaniem pierogów, krojeniem ciasta na łazanki,
  6. wytarciem stołu,
  7. nakrywaniem i podawaniem do stołu.

Przeczytaj także: To może zagrażać twojemu dziecku w święta! Pamiętaj o tych 7 rzeczach