Awokado po prostu musi zagościć w menu twojego dziecka. Jeśli maluch kręci nosem, wypróbuje te przepisy

2022-09-14 12:13

Można je podawać już 7-miesięcznym niemowlętom i warto to robić, ponieważ awokado zawiera mnóstwo bardzo cennych składników odżywczych, które odgrywają ogromną rolę w rozwoju dziecka. Jak podawać maluchowi awokado, aby je polubił i się w nim rozsmakował?

Dziewczynka trzyma w rękach rozkrojone polówki awokado

i

Autor: Getty images Awokado to skarbnica składników odżywczych

Awokado to owoc - choć niesłodki, bo nie zawiera cukrów - który w Polsce jest od niedawna bardzo chętnie kupowany. Popularność awokado dotyczy tylko kuchni, bo w naszym kraju owoc ten nie jest uprawiany, ale jedzą go głównie dorośli - mało kto wie, że awokado to również doskonały produkt dla maluchy dzieci.

Specjaliści podkreślają, że można je podawać już 7-miesięcznym niemowlętom i że warto to robić, ponieważ awokado zawiera mnóstwo bardzo cennych składników odżywczych. Wiele z nich jest niezbędna do prawidłowego rozwoju dziecka, dlatego warto włączyć awokado do domowego menu.

Dlaczego awokado to bomba odżywcza?

Awokado dostarcza wielu składników odżywczych,ale przynajmniej 6 z ich to substancje niezbędnych do rozwoju i wzrostu małych dzieci:

Awokado jest też bogate w witaminy A i E, które pełnią rolę przeciwutleniaczy, wapń, fosfor i potas, a także w witaminy H i B3. Awokado jest bardzo kaloryczne, ale pobudza zwiększają metabolizm, dlatego jego jedzenie nie grozi nadwagą. Jego miąższ składa się przede wszystkim z jednonasyconych kwasów tłuszczowych, które dają uczucie sytości.

Badania pokazują,ze jedzenie awokado przez małe dzieci wpływa pozytywnie na ich rozwój i zdrowie w przyszłości: chodzi o prawidłową masę ciała, niższe ciśnienie krwi, mniejsze ryzyko udaru mózgu i niektórych nowotworów.

Czytaj również: 12 najczęściej zadawanych pytań o rozszerzanie diety u niemowlaka

15 warzyw i owoców, które służą ciąży i przyszłej mamie

Jak podawać dziecku awokado?

Awokado jest bardzo zdrowe i ma neutralny smak, dlatego może być składnikiem wielu ciekawych potraw, które z pewnością polubi każdy maluch. W jakiej formie można podawać dziecku awokado? Jako dodatek do mięs, sałatek, innych warzyw lub jako samodzielne danie. Można z niego przygotować pyszne pasty do kanapek i desery. Spokojnie zastąpi również masło do smarowania pieczywa.

Na pierwszy raz dla 7-miesiecznego dziecka warto przerobić awokado na papkę, do której można dodać  rozgniecionego banana lub ugotowane jabłuszko. Potem można podawać dziecku ten owoc w kawałeczkach, jako dodatek do obiady lub serwować z rybką lub pomidorem i jajkiem.

Przepisy z awokado dla dziecka w 1. roku życia

Puree z marchwi i awokado

  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę marchewki
  • 1 awokado
  • 3-4 szklanki wody

Gotuj marchewki przez 20 minut na średnim ogniu, a następnie zmiksuj z awokado, aż do uzyskania konsystencji puree. Zamiast marchwi możesz dodać do awokado słodkiego ziemniaka lub gruszkę.

Smoothie bananowo-awokado

  • 1 awokado,
  • 1 banana,
  • pół szklanki mleka
  • miód

Do blendera dodaj banana, awokado, mleko i miód. Miksuj do uzyskania gładkości i podawaj dziecku do picia na podwieczorek lub drugie śniadanie.

Plastry awokado w bułce tartej

  • awokado
  • bułka tarta

Surowe awokado jest trudne do jedzenia, bo wyślizguje się z małych rączek. Jeśli jednak pokroisz owoc w plastry i obtoczysz w bułce tartej będzie nie tylko smaczne, ale i łatwe do spożycia dla malucha.

Czytaj również: Kwasy omega-3 dla dziecka: co musisz o nich wiedzieć?

Przepisy z awokado dla dziecka w 2.-3. roku życia

Wrap z kurczakiem i awokado

  • 1 opakowanie tortilli
  • 1 awokado
  • 1 łyżka majonezu
  • 150 g / 3/4 szklanki posiekanego gotowanego kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • liście sałaty

Rozgnieć awokado i wymieszaj z majonezem, a następnie dodaj pokrojonego ugotowanego kurczaka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na tortille wyłóż sałatę i masę z awokado. Zawiń i zapiecz w tosterze.

Nadziewane jajka z awokado

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 awokado
  • 1/2 łyżka majonezu
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżki musztardy
  • szczypta soli i pieprzu

Ugotuj jajka i przekrój na pół. Wyjmij żółtka i zmieszaj z rozgniecionym awokado i pozostałymi składnikami.Nadzienie przełóż do połówek białka.

"Budyń" czekoladowy z awokado i banana

  • 1 awokado
  • 1 banan
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki masła orzechowego

Blenderem zmiksować wszystkie składniki, a następnie odstaw masę do lodówki. Mus udekoruj owocami.