Bakalie, orzechy i suszone owoce to niezwykle bogate źródło wszystkich składników odżywczych, głównie minerałów i białka. Czy chcesz, aby Twoje dziecko było mądre i zdrowe? Pomyśl o włączeniu do diety niemowlęcia, a tym bardziej kilkulatka suszonych owoców, orzechów oraz innych bakalii. Warto je podawać dzieciom jako przekąski (to najlepszy zamiennik wysokokalorycznych chipsów i słodyczy) lub jako dodatek do dań: sosów, sałatek itd., aby wpierać jego rozwój.
Jeśli malec jest wybredny i nie lubi orzechów, możesz je nawet zmielić i podać w postaci drobnego proszku – przy okazji wykluczysz ryzyko zadławienia. Bo warto pamiętać, że bakalie są dozwolone w diecie dziecka pod warunkiem, że nie malec potrafi sobie z nimi poradzić (pogryźć je i połknąć).
Zobacz, dlaczego bakalie i orzechy są dobre dla dzieci i które z nich warto włączyć do diety kilkulatka i od jakiego wieku dziecko może jeść bakalie.
Spis treści
- Dlaczego bakalie są dobre dla dzieci?
- Od kiedy podawać dziecku bakalie?
- Które bakalie są najlepsze dla dziecka?
Dlaczego bakalie są dobre dla dzieci?
Regularne spożywanie suszonych owoców i bakalii może wzmocnić odporność dziecka, zapewnić mu prawidłowy wzrost i rozwój układu nerwowego. Jedzenie bakalii wpływa pozytywnie na zdrowie dziecka pod wieloma względami:
- wspomaga trawienie: suszone owoce są bogate w błonnik pokarmowy. Spożywanie go może poprawić trawienie dziecka, pomóc w regulacji wypróżnień i zwalczaniu zaparć;
- chroni układu sercowo-naczyniowy: dodanie bakalii do codziennego menu śniadaniowego dziecka to dobry sposób na poprawę pracy jego serca. Chrupiące orzechy są bogate w zdrowe tłuszcze i pomagają zwalczać zły cholesterol. Większość suszonych owoców jest również źródłem potasu, który pomaga kontrolować ciśnienie krwi i zapobiega udarom;
- zapobiega anemii: suszone owoce są ważnym źródłem żelaza. Podanie dziecku na przekąskę miski różnych orzechów może zwiększyć poziom jego hemoglobiny. Pomoże też w zapobieganiu anemii i pozwoli dziecku cieszyć się dobrym zdrowiem i rozwojem;
- utrzymuje zdrowe kości: jedzenie orzechów może zapewnić dziecku dzienną dawkę niezbędnych minerałów, takich jak magnez i fosfor. Oba te składniki odżywcze odgrywają istotną rolę w utrzymaniu gęstości kości i ochronie przed problemami stomatologicznymi, osteoporozą itp.;
-
wspomaga rozwój mózgu: tłuszcze nienasycone, magnez i antyoksydanty znajdujące się w orzechach, poprawiają sprawność umysłową, koncentrację i pamięć. Opóźniają procesy starzenia komórek nerwowych i poprawia komunikację między neuronami.
Orzechy są również gęstym źródłem energii i są szczególnie bogate w tłuszcze. Nadmierne spożycie, wraz z innymi wysokokalorycznymi pokarmami, może prowadzić do zwiększenia masy ciała dziecka.
Od kiedy podawać dziecku bakalie?
Bakalie można podawać małym dzieciom, które mają już rozszerzaną dietę - już nawet tym 7-8-miesięcznym. Są jednak 2 warunki. Po pierwsze bakalie muszą być podane w takiej formie, aby dziecko potrafiło je zjeść inie zakrztusiło się nimi. Niemowlętom warto mielić orzechy i dodawać je jako dodatek do posiłków. Starszemu dziecku, które potrafi już gryźć, można podać w całości rodzynek czy orzeszek do pogryzienia lub dodawać je do płatków śniadaniowych i musli.
Najwcześniej, teoretycznie od 6 miesiąca życia, można podawać dziecku rodzynki i suszone morele. Roczniak może jeść orzechy, migdały i daktyle.
Drugim warunkiem, pod którym można podać dziecku bakalie jest pewność, że dziecko nie jest na nie uczulone. Dlatego przy pierwszych próbach podania dziecku np. orzechów, zacznij od niewielkich ilości i uważnie obserwuj malca. Jeśli nie ma objawów uczulenia na orzechy, możesz podać mu ich więcej. Najbardziej uczulają orzeszki arachidowe i włoskie.
Czytaj: Objawy alergii u dziecka: po czym poznać, że niemowlę ma alergię?
O czym pamiętać przy rozszerzaniu diety miesiąc po miesiącu?
Które bakalie są najlepsze dla dziecka?
- Migdały
Są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, magnezu, żelaza i wapnia. Zawiera dużą ilość jednonienasyconych tłuszczów, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają potencjalnym problemom sercowo-naczyniowym. Migdały są również bogate w białko i mogą przyspieszyć wzrost dziecka w tych kluczowych latach. Witamina E zawarta w migdałach może również nadać dziecku promienną skórę.
- Rodzynki
Są to winogrona suszone na słońcu. Wysoka zawartość cukru w rodzynkach zapewnia zapotrzebowanie energetyczne dziecka. Rodzynki są skarbnicą minerałów, takich jak magnez, fosfor, potas, żelazo, miedź i mangan. Regularne spożywanie rodzynek może pomóc w zapobieganiu anemii i ochronie zdrowia kości twojego dorastającego dziecka.
- Orzechy włoskie
Chrupiące i pyszne zawierają dużą ilość niezbędnych kwasów tłuszczowych omega 3, które pomagają zwalczać cholesterol LDL i poprawiają pracę serca. Pomaga również zapobiegać zaburzeniom metabolicznym, takim jak cukrzyca i nowotwory. Orzech włoski określany jako „pokarm dla mózgu” - pomaga w jego rozwoju. Orzechy są bogatym źródłem witamin B1, B2, B6 i kwasu foliowego. Zawierają również minerały, takie jak mangan, miedź, magnez, cynk, fosfor, żelazo, wapń i potas.
- Orzechy nerkowca
Te pyszne orzechy są bogate w niezbędne składniki odżywcze, takie jak mangan, miedź, magnez, cynk i fosfor. Dodanie ich do diety twojego dziecka zapewni mu mocne i zdrowe kości.
- Orzechy piniowe i pistacjowe
Codzienne spożycie tych orzechów zaspokaja zapotrzebowania dziecka na witaminę E, tłuszcze omega-3, błonnik i białko. Orzechy są również dobrym źródłem składników odżywczych, takich jak cynk, żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Te składniki odżywcze pomagają budować odporność, koncentrację i ogólny stan zdrowia dziecka. Jeśli od wczesnego dzieciństwa utrwali się nawyk spożywania orzechów, pomoże to w kontrolowaniu cholesterolu, ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi, co pomoże w ich dorosłym życiu.
- Daktyle
Są nie tylko gęstym źródłem energii, ale są również bogate w błonnik, potas, żelazo i przeciwutleniacze, takie jak polifenole. Te składniki odżywcze razem mają szerokie spektrum korzyści zdrowotnych i są szczególnie korzystne we wzmacnianiu odporności dziecka. Można je podać dziecku na przekąskę, dodawać do płatków śniadaniowych, owsianki, kanapek, makaronu itp.
- Pestki dyni, słonecznika, nasiona sezamu i chia
Nasiona dostarczają ważnych składników odżywczych, które są niezbędne dla zdrowego mózgu i rozwoju fizycznego dziecka. Są to białka, niezbędne kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3 i 6, witamina E, wapń, żelazo, cynk itp.
Czytaj: Jadłospis rocznego dziecka: co może jeść dziecko po pierwszych urodzinach?
Nadmiar cukru w diecie dziecka: jakie są skutki jedzenia słodyczy u dzieci?