Spis treści
- Ciasto z jabłkami: szarlotka
- >> Czytaj także: Ciasto z rabarbarem: poznaj 4 pyszne przepisy! >>
- Ciasto z jabłkami: crumble
- >> Czytaj także: Maliny na 7 sposobów, czyli przepisy dla dzieci na potrawy z malinami >>
- Ciasto z jabłkami: tarta
- >> Czytaj także: Ciastoterapia, czyli jak pieczenie ciasta wpływa na rozwój dziecka >>
Poniżej prezentujemy trzy przepisy na ciasta z jabłkami. Jeżeli jesteś początkującą kucharką, znajdziesz tu przepis na zwykłą szarlotkę. Jeśli jesteś już trochę wprawiona w świat pieczenia zwróć uwagę na crumble lub tartę. To na pewno będzie dobry sposób na zaskoczenie rodziny nowym rodzajem ciasta.
Ciasto z jabłkami: szarlotka
Szarlotka to pyszne ciasto, w sam raz dla małych łasuchów. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, polaną gęstą śmietaną czy z gałką lodów waniliowych.
Ciasto:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- bułka tarta do posypania blachy
Nadzienie:
- słoiczek jabłka prażonego
- cynamon
- cukier puder do dekoracji
Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto, a następnie wkładamy je na chwilę do zamrażarki. Przygotowujemy tortownicę: smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 10 minut w temp. 190 stopni. Na gorące ciasto wykładamy jabłko prażone, posypane cynamonem i pieczemy jeszcze 15 minut w temp. 190 stopni. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Fot. Thinkstock
>> Czytaj także: Ciasto z rabarbarem: poznaj 4 pyszne przepisy! >>
Ciasto z jabłkami: crumble
Crumble to ciasto pochodzące z Wielkiej Brytani. Są to duszone owoce zapiekane pod kruszonką. Pyszny deser, zawierający nieco mniej kalorii niż zwykłe ciasto.
Składniki:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka rodzynek
Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Mieszamy je z cukrem waniliowym, rodzynkami i cynamonem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Siekamy masło z cukrem i mąką, na koniec lekko zagniatając, gotową kruszonkę rozsypujemy na jabłkach. Crumble wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je około 30 min. Upieczone podajemy z bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Smacznego!
>> Czytaj także: Maliny na 7 sposobów, czyli przepisy dla dzieci na potrawy z malinami >>
Ciasto z jabłkami: tarta
Tartaletki to pomysł na słodką domową przekąskę na dziecięcy kinderbal.
Składniki:
- 400 g mąki
- 200 g kostka masła
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- słoiczek jabłka prażonego
Z mąki, masła, żółtek i cukru pudru zagniatamy ciasto, dokładnie wyrabiamy i wkładamy do zamrażarki. Po 5-10 minutach smarujemy masłem formy do tartaletek, posypujemy mąką i wykładamy cienką warstwą ciasta. Z resztek ciasta wycinamy wąskie paski. Pieczemy ok. 10 minut w temp. 180-190 stopni. a następnie wypełniamy jabłkiem prażonym i dekorujemy pociętymi paseczkami ciasta. Ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut. I gotowe!