Ciasto z rabarbarem: poznaj 4 pyszne przepisy!

2015-05-19 17:53

Ciasto z rabarbarem to dobry sposób na połączenie przyjemnego z pożyteczny. Pysznym słodkościom towarzyszy przecież rabarbar, który jest źródłem witamin A, C, E oraz potasu, kwasu foliowego i błonnika. Poniżej prezentujemy 4 przepisy na ciasto z rabarbarem, które zasmakują i tobie, i twojej rodzinie.

ciasto z rabarbarem

i

Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Ciasto z rabarbarem to tylko jedna z propozycji podania tego warzywa. Rabarbar świetnie sprawdza się również jako składnik chłodnika, sałatki czy kompotu.

Spis treści

  1. Ciasto z rabarbarem i bezą 
  2. Ciasto z rabarbarem: biszkopt truskawkowo-rabarbarowy
  3. Ciasto z rabarbarem: tarta rabarbarowa
  4. Ciasto z rabarbarem: czekoladowe babeczki z mascarpone i rabarbarem

Bez względu na to, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z przygotowywaniem ciasta z rabarbarem, czy już niejeden raz je przyrządzałaś, każdy kolejny przepis na ten smakołyk na pewno się przyda. Poniżej prezentujemy 4 przepisy, które przedstawione zostały przez kucharzy w programie "Dzień dobry TVN". Sprawdź, jakie sposoby na pyszne ciasto z rabarbarem mają Ania Starmach, Andrzej Polan i Paweł Zając.

>>Dowiedz się również, czym jest genodieta i czy można ją stosować u dziecka!>>

Ciasto z rabarbarem i bezą 

Ciasto z rabarbarem i bezą to pomysł Ani Starmach na twórcze wykorzystanie tego warzywa. Spróbuj sama w domu!

 Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżka gęstej śmietany

Przygotowanie: Najpierw wymieszaj mąkę z trzema łyżkami cukru i pokrojonym w kostkę masłem oraz żółtkami. Następnie włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Teraz kolej na rabarbar - trzeba pokroić go w kostkę, zasypać pięciowa łyżkami cukru, a następnie odstawić, by puścił sok. Ciasto dzelimy na dwie części. Jedną z nich wylep dno tortownicy. Kolejny krok to odsączenie rabarbaru, wymieszanie go z bułką tartą i przełożenie do tortownicy. Przykryj drugą połową ciasta - wystarczy, że zetrzesz ją na tarce o dużych oczkach, nie trzeba jej wałkować. Wstaw na 25 minut do gorącego piekarnika ustawionego na 180 stopni. Następnie ubij białka na sztywno i dodaj pozostały cukier. Ubite białka wyłóż na podpieczone już ciasto, a następnie wstaw do piekarnika na kolejne 25 minut.

Ciasto z rabarbarem: biszkopt truskawkowo-rabarbarowy

Biszkopt truskawkowo-rabarbarowy to również przepis sprawdzony przez Anię Starmach. 

Składniki:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 100 g truskawek
  • 200 g cukru
  • 300 g mąki
  • 5 żółtek
  • 6 białek
  • 50 g płatków migdałowych
  • cukier puder
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie: Żółtka utrzyj z cukrem, następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Białka ubij i wymieszaj z żółtkami.Następnie przełóż masę do torownicy z papierem do pieczenia. Na samej górze umieść pokrojony rabarbar i truskawki i dodaj płatki migdałów. Piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 min. 

>>Przeczytaj również, dlaczego warto spożywać dania z zielonej soczewicy. Ta roślina ma mnóstwo dobroczynnych właściwości!>>

Ciasto z rabarbarem: tarta rabarbarowa

Tym razem prezentujemy przepis Pawła Zająca. Zobacz, jak zrobić trtę rabarbarową!

Składniki na spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka zmielonych migdałów 

Składniki na nadzienie:

  • 200 g rabarbaru
  • budyń
  • 1 białko
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru

Przygotowanie: Zagniataj powyższe składniki aż uzyskasz jednolitą i plastyczną masę. Uformuj z niej kulę i przez ok. 30 minut schładzaj w lodówce. Następnie rozwałkuj ciasto na placek grubości ok. 5-7 mm i wyklej w nim formę do tarty. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W trakcie pieczenia pamiętaj o obciążeniu ciasta z góry – w tym celu nakryj je z wierzchu papierem do pieczenia. Wysyp na niego suchą fasolę (możesz użyć również grochu lub grubego makaronu). Piecz ciasto przez ok. 10-15 min. Następnie obierz rabarbar i posypuj cukrem - odstaw na godzinę. Odsącz, dodaj laskę wanilii, mąkę ziemniaczaną i białko. Gdy spód się upiecze, wylej masę budyniową i na górze wyłóż rabarbar. Piecz 15 min. w temperaturze 160 stopni.

Ciasto z rabarbarem: czekoladowe babeczki z mascarpone i rabarbarem

Przeczytajcie również, jak wykonać ciasto z rabarbarem w nietypowej postaci, czyli czekoladowe babeczki. Przepis jest autorstwa Andrzeja Polana.

Składniki:

  • 200 g rabarbaru
  • 500 g mascarpone
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 150 g cukru
  • 3 żółtka

Przygotowanie: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Pokrój gąbkę w kwadraty i owiń folią spożywczą. Następnie pomocz ją w czekoladzie i odstaw na pergamin, by czekolada stężała. Ściśnij gąbkę i w ten sposób odklej czekoladowe foremki, które będą wypełnone kremem. W małej ilości wody rozgotowuj rabarbar z połową cukru. Następnie ubij żółta z pozostałym cukrem i wymieszaj z mascarpone. Dodaj przesmażony rabarbar.  Wypełnij babeczki gotowym już kremem i udekoruj truskawkami.

Smacznego!