Spis treści
- Ciasto z rabarbarem i bezą
- Ciasto z rabarbarem: biszkopt truskawkowo-rabarbarowy
- Ciasto z rabarbarem: tarta rabarbarowa
- Ciasto z rabarbarem: czekoladowe babeczki z mascarpone i rabarbarem
Bez względu na to, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z przygotowywaniem ciasta z rabarbarem, czy już niejeden raz je przyrządzałaś, każdy kolejny przepis na ten smakołyk na pewno się przyda. Poniżej prezentujemy 4 przepisy, które przedstawione zostały przez kucharzy w programie "Dzień dobry TVN". Sprawdź, jakie sposoby na pyszne ciasto z rabarbarem mają Ania Starmach, Andrzej Polan i Paweł Zając.
>>Dowiedz się również, czym jest genodieta i czy można ją stosować u dziecka!>>
Ciasto z rabarbarem i bezą
Ciasto z rabarbarem i bezą to pomysł Ani Starmach na twórcze wykorzystanie tego warzywa. Spróbuj sama w domu!
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 żółtka
- 2 białka
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżka gęstej śmietany
Przygotowanie: Najpierw wymieszaj mąkę z trzema łyżkami cukru i pokrojonym w kostkę masłem oraz żółtkami. Następnie włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Teraz kolej na rabarbar - trzeba pokroić go w kostkę, zasypać pięciowa łyżkami cukru, a następnie odstawić, by puścił sok. Ciasto dzelimy na dwie części. Jedną z nich wylep dno tortownicy. Kolejny krok to odsączenie rabarbaru, wymieszanie go z bułką tartą i przełożenie do tortownicy. Przykryj drugą połową ciasta - wystarczy, że zetrzesz ją na tarce o dużych oczkach, nie trzeba jej wałkować. Wstaw na 25 minut do gorącego piekarnika ustawionego na 180 stopni. Następnie ubij białka na sztywno i dodaj pozostały cukier. Ubite białka wyłóż na podpieczone już ciasto, a następnie wstaw do piekarnika na kolejne 25 minut.
Ciasto z rabarbarem: biszkopt truskawkowo-rabarbarowy
Biszkopt truskawkowo-rabarbarowy to również przepis sprawdzony przez Anię Starmach.
Składniki:
- 2 łodygi rabarbaru
- 100 g truskawek
- 200 g cukru
- 300 g mąki
- 5 żółtek
- 6 białek
- 50 g płatków migdałowych
- cukier puder
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie: Żółtka utrzyj z cukrem, następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Białka ubij i wymieszaj z żółtkami.Następnie przełóż masę do torownicy z papierem do pieczenia. Na samej górze umieść pokrojony rabarbar i truskawki i dodaj płatki migdałów. Piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 min.
Ciasto z rabarbarem: tarta rabarbarowa
Tym razem prezentujemy przepis Pawła Zająca. Zobacz, jak zrobić trtę rabarbarową!
Składniki na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 1 łyżka zmielonych migdałów
Składniki na nadzienie:
- 200 g rabarbaru
- budyń
- 1 białko
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
Przygotowanie: Zagniataj powyższe składniki aż uzyskasz jednolitą i plastyczną masę. Uformuj z niej kulę i przez ok. 30 minut schładzaj w lodówce. Następnie rozwałkuj ciasto na placek grubości ok. 5-7 mm i wyklej w nim formę do tarty. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W trakcie pieczenia pamiętaj o obciążeniu ciasta z góry – w tym celu nakryj je z wierzchu papierem do pieczenia. Wysyp na niego suchą fasolę (możesz użyć również grochu lub grubego makaronu). Piecz ciasto przez ok. 10-15 min. Następnie obierz rabarbar i posypuj cukrem - odstaw na godzinę. Odsącz, dodaj laskę wanilii, mąkę ziemniaczaną i białko. Gdy spód się upiecze, wylej masę budyniową i na górze wyłóż rabarbar. Piecz 15 min. w temperaturze 160 stopni.
Ciasto z rabarbarem: czekoladowe babeczki z mascarpone i rabarbarem
Przeczytajcie również, jak wykonać ciasto z rabarbarem w nietypowej postaci, czyli czekoladowe babeczki. Przepis jest autorstwa Andrzeja Polana.
Składniki:
- 200 g rabarbaru
- 500 g mascarpone
- 200 g ciemnej czekolady
- 150 g cukru
- 3 żółtka
Przygotowanie: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Pokrój gąbkę w kwadraty i owiń folią spożywczą. Następnie pomocz ją w czekoladzie i odstaw na pergamin, by czekolada stężała. Ściśnij gąbkę i w ten sposób odklej czekoladowe foremki, które będą wypełnone kremem. W małej ilości wody rozgotowuj rabarbar z połową cukru. Następnie ubij żółta z pozostałym cukrem i wymieszaj z mascarpone. Dodaj przesmażony rabarbar. Wypełnij babeczki gotowym już kremem i udekoruj truskawkami.
Smacznego!