Co zamiast mleka? Jak karmić dziecko, które nie lubi mleka lub jest na nie uczulone?

2013-07-01 14:14

Co zamiast mleka? To pytanie często zadaje sobie wiele mam, których dzieci mleka nie lubią lub ich organizm go nie toleruje. W prawidłowej diecie dziecka nie powinno jednak zabraknąć tego produktu albo jego zamienników.

Co zamiast mleka

i

Autor: Jupiterimages

Spis treści

  1. Co zamiast mleka?
  2. Zastąp mleko krowie w diecie dziecka mlekiem kozim
  3. Zamiast mleka: soja, ryż i kokos w natarciu
  4. Domowe mleko z soi

Od stuleci mleko jest cenionym składnikiem diety. Zawiera wiele substancji niezbędnych do utrzymania dobrej kondycji. Najważniejsze z nich to wapń (chroni przed osteoporozą, łagodzi objawy alergii, pomaga w obniżeniu cholesterolu) i białko (potrzebne do tworzenia komórek i tkanek oraz do ich prawidłowego rozwoju).

Co zamiast mleka?

Jednak nie wszyscy mogą i muszą pić mleko. Osoby uczulone na białko mleka krowiego po jego wypiciu reagują najczęściej biegunką, wymiotami i wysypką. Reakcja alergiczna dotyczy głównie dzieci do 2. roku życia.

Winne są białka: kazeina i laktoglobulina, które wywołują silne reakcje układu immunologicznego (alergia na mleko często mija z wiekiem). Przeszkodą w spożywaniu mleka jest też nietolerancja laktozy – cukru występującego w jego składzie.

Organizm zdrowego człowieka produkuje enzym o nazwie laktaza, który odpowiada za trawienie laktozy. U niektórych osób jednak występuje niedobór tego enzymu, co powoduje, że cukier mleczny nie jest trawiony, ale poddawany procesom fermentacji.

Treść jelitowa zostaje zakwaszona i tworzą się gazy sprzyjające wzdęciom, nudnościom, biegunkom. Są również osoby, które nie mogą pić mleka, bo go po prostu nie lubią.

Czytaj: Alergia na pokarm matki: gdy twoje mleko uczula dziecko

Specjalna żywność dla małego alergika bez laktozy, mleka i glutenu

Zastąp mleko krowie w diecie dziecka mlekiem kozim

Jego atutem jest lekkostrawność, bo kuleczki tłuszczu w nim zawarte są mniejsze niż w mleku krowim, co ułatwia działanie enzymów i przyspiesza trawienie. Zawiera sporą ilość wapnia.

Mogą je pić osoby uczulone na mleko pochodzące od krowy. Występujące w mleku kozim białko nie zawiera bowiem frakcji globulin odpowiedzialnych za reakcje uczuleniowe.

Czytaj: Produkty bogate w wapń. Czym zastąpić mleko w diecie dziecka

Zdaniem eksperta
Ewa Sypnik-Pogorzelska
mgr inż. Ewa Sypnik-Pogorzelska, specjalista ds. żywienia człowieka

Przy rezygnacji ze słodkiego mleka krowiego należy pić więcej kefirów, jogurtów, maślanki, jeść sery. Sery żółte mają 6–10 razy więcej wapnia niż twarogowe, ale ze względu na ich wysoką kaloryczność i zawartość tłuszczu nie powinny być spożywane w dużych ilościach.

dy z diety muszą być skreślone także przetwory mleczne, należy jadać inne produkty zawierające wapń: natkę pietruszki, jarmuż, soję, fasolę, otręby pszenne, szproty i sardynki. Trzeba pamiętać, iż niektóre warzywa (szpinak, szczaw, rabarbar, buraki) i używki (herbata, kawa) zawierają szczawiany, które obniżają wchłanianie wapnia.

Osoby z nietolerancją laktozy powinny pić mleczne napoje fermentowane (jogurt, kefir i mleko ukwaszone), zastępując nimi mleko. Po ich spożyciu objawy nietolerancji laktozy się nie pojawiają.

Zamiast mleka: soja, ryż i kokos w natarciu

Jeśli musisz zrezygnować z mleka, sięgnij po produkty roślinne, np. mleko gryczane, sojowe, ryżowe czy owsiane. Dobrze jest z nich korzystać w połączeniu z innymi produktami, tak aby codziennie dostarczać organizmowi odpowiedniej ilości wapnia, białka i witamin.

  • Mleko sojowe otrzymywane jest z ziaren soi. Najlepiej wybierać to bez dodatków. Dobrym źródłem wapnia i białka jest produkowany z tego mleka ser tofu. Mleko sojowe jest bogate w białko oraz witaminy z grupy B i nie zawiera laktozy. Ma jednak też wady: może powodować alergie, a długotrwale spozywane bywa przyczyną problemów z tarczycą (produkty sojowe zawierają tioglikozydy, które mogą upośledzać pracę tego gruczołu).
Dobrze wiedzieć

Domowe mleko z soi

  • szklanka suchych ziaren soi
  • sól i cukier do smaku

Soję zalej 4 szklankami zimnej wody i odstaw na noc. Potem odlej wodę, soję wrzuć do blendera, zalej 2 szklankami wody, dokładnie zmiksuj, dodaj kolejną szklankę wody i jeszcze raz zmiksuj. Otrzymany płyn przecedź przez płótno rozłożone w sitku.

Pozostałą masę wrzuć ponownie do blendera, zalej 3 szklankami wody i jeszcze raz zmiksuj. Ponownie odsącz. Mleko doprowadź do wrzenia i gotuj, ciągle mieszając, na słabym ogniu przez ok. 3 minuty. Dopraw do smaku.

Czytaj:  Przekonaj dziecko do picia mleka - będzie rosnąć zdrowo!

  • Mleko kokosowe powstaje z wyciśniętego miąższu orzechów kokosowych. Nie zawiera laktozy, mogą je więc pić osoby na nią uczulone. Najlepiej smakuje jako dodatek do potraw egzotycznych, np. green curry.
  • Napój kukurydziany (mleko kukurydziane) powstaje z syropu kukurydzianego i – podobnie jak napój gryczany – nie zawiera kazeiny.
  • Mleko ryżowe (napój ryżowy) to produkt z brązowego ryżu. Zawiera więcej węglowodanów niż mleko krowie, ale nie ma w swoim składzie wapnia i białka. W sklepach można jednak dostać mleko lub produkty na bazie mleka ryżowego, które są dodatkowo wzbogacone witaminami i minerałami.
  • Napój gryczany (mleko gryczane) jest produkowany z ziarna gryki i soi. Nie zawiera laktozy, glutenu ani kazeiny, co sprawia, że mogą go pić osoby uczulone na białko mleka zwierzęcego. 

miesięcznik "Zdrowie"