Czas na WARZYWA – dlaczego warto jeść warzywa sezonowe?

2013-07-02 22:55

Warzywa sezonowe są zebrane w najlepszym czasie swojego cyklu, więc są zdrowsze i dostarczają najwięcej składników odżywczych. Są też smaczniejsze niż warzywa dostępne przez cały rok.

Warzywa sezonowe

i

Autor: _dlarodzinki.pl|photos.com Czas na WARZYWA – dlaczego warto jeść warzywa sezonowe?

Jedzenie sezonowych i lokalnych warzyw ma wiele zalet. Są bogatsze w składniki odżywcze, a także znacznie smaczniejsze. To prawda, że większość warzyw i owoców jest dostępna przez cały rok, ale truskawki czy pomidory zimą nie smakują tak jak w sezonie. Do tego są uboższe w składniki odżywcze i znacznie droższe. Warzywa niesezonowe transportowane są z dalekich zakątków świata. Aby w sklepie nadal wyglądały apetycznie i świeżo, poddawane są różnym procesom chemicznym: są podmrażane, woskowane lub kąpane w specjalnych roztworach.

Jedząc sezonowe warzywa, urozmaicamy dietę: szparagi jemy tylko w maju, a truskawki w czerwcu. Spożywanie sezonowych warzyw nie sprawia, że zimą jadłospis jest uboższy. Można jeść warzywa mrożone lub kiszone (najlepiej samodzielnie), suszone, a także warzywa korzeniowe, które mogą długo leżakować. Przez cały rok można kupić świeże zioła i kiełki (albo uprawiać w domu). Zaletą sezonowych warzyw jest niska cena – nie musimy płacić za transport i przechowywanie.

Sezonowe warzywa – kiedy są najbardziej wartościowe?

Bakłażan – czerwiec-październik

Bób – maj-lipiec

Brokuły – czerwiec-listopad

Brukselka – wrzesień-marzec

Buraki – sierpień-marzec

Cukinia – czerwiec-październik

Cykoria – wrzesień-kwiecień

Dynia – wrzesień-marzec

Fasolka szparagowa – czerwiec-wrzesień

Kalafior – maj-grudzień

Kapusta – sierpień-marzec

Marchewka – maj-marzec

Ogórek – maj-październik

Papryka – lipiec-październik

Pietruszka – wrzesień-luty

Pomidory – czerwiec-październik

Por – czerwiec-kwiecień

Rzodkiewka – marzec-październik

Szpinak – kwiecień-listopad

Ziemniaki – cały rok

www.dlarodzinki.pl