Jedzenie sezonowych i lokalnych warzyw ma wiele zalet. Są bogatsze w składniki odżywcze, a także znacznie smaczniejsze. To prawda, że większość warzyw i owoców jest dostępna przez cały rok, ale truskawki czy pomidory zimą nie smakują tak jak w sezonie. Do tego są uboższe w składniki odżywcze i znacznie droższe. Warzywa niesezonowe transportowane są z dalekich zakątków świata. Aby w sklepie nadal wyglądały apetycznie i świeżo, poddawane są różnym procesom chemicznym: są podmrażane, woskowane lub kąpane w specjalnych roztworach.
Jedząc sezonowe warzywa, urozmaicamy dietę: szparagi jemy tylko w maju, a truskawki w czerwcu. Spożywanie sezonowych warzyw nie sprawia, że zimą jadłospis jest uboższy. Można jeść warzywa mrożone lub kiszone (najlepiej samodzielnie), suszone, a także warzywa korzeniowe, które mogą długo leżakować. Przez cały rok można kupić świeże zioła i kiełki (albo uprawiać w domu). Zaletą sezonowych warzyw jest niska cena – nie musimy płacić za transport i przechowywanie.
Sezonowe warzywa – kiedy są najbardziej wartościowe?
Bakłażan – czerwiec-październik
Bób – maj-lipiec
Brokuły – czerwiec-listopad
Brukselka – wrzesień-marzec
Buraki – sierpień-marzec
Cukinia – czerwiec-październik
Cykoria – wrzesień-kwiecień
Dynia – wrzesień-marzec
Fasolka szparagowa – czerwiec-wrzesień
Kalafior – maj-grudzień
Kapusta – sierpień-marzec
Marchewka – maj-marzec
Ogórek – maj-październik
Papryka – lipiec-październik
Pietruszka – wrzesień-luty
Pomidory – czerwiec-październik
Por – czerwiec-kwiecień
Rzodkiewka – marzec-październik
Szpinak – kwiecień-listopad
Ziemniaki – cały rok
www.dlarodzinki.pl