Czosnek i jego właściwości lecznicze znane są od tysięcy lat. Egipcjanie podawali czosnek niewolnikom, żeby po ciężkiej pracy szybciej zregenerowali siły, starożytni Grecy i Rzymianie leczyli nim rany, a w Chinach szczególnie ceniono jego walory smakowe.
Dziś czosnek i syrop z czosnku cieszy się jeszcze większym uznaniem, ponieważ badania naukowe nie tylko potwierdziły liczne właściwości lecznicze czosnku, ale wykazały też, że w niektórych przypadkach niepozorny czosnek bywa równie skuteczny jak nowoczesne leki.
Spis treści
- Jakie substancje lecznicze znajdują się w czosnku?
- Na jakie dolegliwości pomaga czosnek?
- W jakiej postaci spożywać czosnek?
- Leki z czosnkiem
Jakie substancje lecznicze znajdują się w czosnku?
Czosnek to prawdziwa apteka – zawiera związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitaminę A) i liczne sole mineralne (m.in. potas, wapń, magnez, chrom, kobalt).
Ale najcenniejsze są bogate w siarczki olejki eteryczne i allicyna – związek o charakterystycznym ostrym zapachu. Mają one wyjątkowo silne właściwości bakteriobójcze. Badania dowiodły, że hamują rozwój m.in. najbardziej niebezpiecznych dla człowieka bakterii – gronkowca złocistego, paciorkowców, pałeczek okrężnicy – które stają się coraz bardziej oporne na działanie antybiotyków.
Na jakie dolegliwości pomaga czosnek?
Bogaty skład czosnku sprawia, że sprawdza się on w leczeniu bardzo różnych dolegliwości. Stosuje się go:
- w zakażeniach przewodu pokarmowego,
- nadciśnieniu,
- miażdżycy,
- na kaszel
- zapalenie oskrzeli,
- obniża poziom cholesterolu,
- działa wzmacniająco,
- chroni przed przeziębieniami,
- zwalcza pasożyty,
- ma działanie żółciopędne,
- wykrztuśne,
- napotne,
- stosowany zewnętrznie odkaża,
- wspomaga gojenie się ran oraz różnych stanów zapalnych skóry.
W jakiej postaci spożywać czosnek?
Nienaruszona główka czosnku nie ma charakterystycznego ostrego zapachu. Powstaje on dopiero wtedy, gdy niszczeniu ulega struktura komórkowa rośliny, np. w wyniku roztarcia ząbka.
Wówczas alliina – bezwonny związek występujący w czosnku – przemienia się w aromatyczną allicynę. Jak wykorzystać jej właściwości?
- Napar. Rozgnieć 2–4 ząbki czosnku i zalej szklanką gorącego mleka. Pij raz dziennie na noc przez 3–4 tygodnie jako środek wzmacniający. Pomoże również w przewlekłych schorzeniach górnych dróg oddechowych.
- Nalewka. 100 g rozdrobnionego czosnku zalej 1/2 litra czystej wódki. Odstaw naczynie w ciepłe miejsce na 10 dni; co pewien czas wstrząśnij. Przecedź, przechowuj nalewkę w lodówce. 2–3 razy dziennie zażywaj 10–20 kropli w 1/4 szklanki wody jako środek na obniżenie ciśnienia krwi i cholesterolu. Pomoże również przy bólach reumatycznych.
Czosnek jest rośliną cebulową, bardzo łatwą w uprawie – jesienią lub wczesną wiosną sadzi się ząbki wprost do gruntu. Zbiory zaczyna się, gdy mniej więcej połowa roślin ma złamany szczypior – nie można ich opóźniać, bo główki będą się rozlatywać.
Zebrany na czas czosnek powinien mieć główki zwarte, ząbki pokryte białą lub różowofioletową łuską. Najlepiej przechowywać go w ciepłym, przewiewnym miejscu.
Leki z czosnkiem
Jest wiele preparatów zawierających tylko czosnek – liofilizowany lub macerat olejowy. Mają szerokie działanie, ale polecane są głównie jako środki przeciwmiażdżycowe, wzmacniające serce, poprawiające krążenie krwi i zapobiegające zakrzepom.
Czosnek jest też jednym ze składników licznych preparatów wzmacniających odporność. Zawierają one również inne składniki znane z tego, że działają pobudzająco na układ odpornościowy, np. wyciąg z Echinacei lub żeń-szenia, witaminę C, bioflawonoidy.
miesięcznik Zdrowie