Dzieci-niejadki z pewnością mają wybredne podniebienia. Jak się jednak okazuje, może to być poniekąd nasza wina. A dokładniej naszego DNA. Jak wykazują nowe badania, problem może być wrodzony, a nie spowodowany tym, co przygotowaliśmy na obiad.
Wybredne osoby - zarówno starsze, jak i młodsze - są narażone na wyższe ryzyko różnych problemów zdrowotnych przez swoją ograniczoną dietę.
Twoje dziecko jest niejadkiem? To może być wina genów
Dzieci-niejadki często są powodem obaw opiekunów, którzy często obwiniają siebie lub są obwiniani przez innych za restrykcyjną dietę, lub niechęć do jedzenia u swoich dzieci. Specjaliści ds. zdrowia behawioralnego z University College London w raporcie z 19 września postanowili głębiej zbadać tę sprawę.
Eksperci zdefiniowali „wybiórczość pokarmową” jako „skłonność do jedzenia niewielkiej liczby produktów spożywczych, spowodowaną wybrednością i/lub niechęcią do próbowania nowych produktów”.
Analitycy odkryli jednak, że podlega to silnemu wpływowi genetycznemu, który może działać nawet przez całe dzieciństwo.
Pomijanie potraw może być niebezpieczne. Eksperci ostrzegają
Naukowcy cały czas ostrzegają, że pozwalanie maluchowi na pominięcie pewnych potraw i na spożywanie tylko ulubionych przekąsek, może wywołać stan znany jako ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), czyli zaburzenie odżywiania polegające na ograniczeniu lub unikaniu konkretnych pokarmów.
Zaburzenie ARFID powoduje:
- brak zainteresowania jedzeniem (pomijanie posiłków, spożywanie małej ilości jedzenia)
- wrażliwość sensoryczną (np. unikanie owoców, warzyw)
- lęk przed wystąpieniem nieprzewidzianych konsekwencji (takich jak dławienie się, krztuszenie, wymiotowanie).
Polecany artykuł:
Genetyka w wybiórczości pokarmowej
Dzięki danym zebranym przez brytyjski biobank Nature Mental Health udało się odkryć, że młodzi ludzie, którzy w życiu dorosłym stosują restrykcyjne diety, mają gorsze funkcje poznawcze, niż osoby, które preferują wszystkie grupy produktów spożywczych.
Naukowcy z University College London przeprowadzili ankietę wśród 2400 par bliźniąt jedno- i dwujajowych w Wielkiej Brytanii, gdzie uczestnicy mieli od 16 miesięcy do 13 lat.
Jak odkryli, różnice genetyczne u dzieci odpowiadały za 60 proc. zmienności w wybiórczości pokarmowej w wieku 16 miesięcy, a następnie wzrastały do 74 proc. w wieku od 3 do 13 lat.
Badacze stwierdzili, że pary bliźniąt dwujajowych nie wykazywały się taką samą wybrednością co pary jednojajowe, co wskazuje na duży wpływ czynników genetycznych.