Spis treści
Jesienna zupa z dyni
Wśród dań na Halloween nie mogło oczywiście zabraknąć zupy z dyni. Możesz ją przyrządzić nawet dla 10-miesięcznego dziecka!
Składniki:
- miąższ z połowy dyni pokrojony w kostkę
- 1 l biulionu z indyka lub kurczaka bez kości
- 2 łyżki zimnego masła
- niewielka szczypta soli, suszonego imbiru i cynamonu
Sposób przygotowania:
Zagotuj bulion, wrzuć do niego kawałki dyni. Gotuj przez 20 minut, aż kawałki dyni będą miękkie. Dodaj sól, masło i przyprawy (jeśli zupę ma zjeść niemowlak, ilość przypraw musi być minimalna). Zmiksuj i odlej porcję dla dziecka (ok. 200 ml).
Resztę, przeznaczoną dla rodziców lub starszych dzieci, dopraw mocniej solą, pieprzem, imbirem i cynamonem. Zupę można przed podaniem posypać startym serem żółtym oraz prażonymi pestkami dyni albo podać z grzankami.
Przeczytaj również: Jak wydrążyć dynię na Halloween?
Prażone pestki dyni
Przygotowując z dzieckiem dynię na Halloween, pamiętaj, żeby nie wyrzucać pestek. Możesz je później wykorzystać i uprażyć.
Składniki:
- pestki dyni
- sól
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Pestki dokładnie opłucz, usuwając wszelkie włókna. Aby substancje odżywcze były łatwiej przyswajalne, pestki namocz przez noc w wodzie. Osuszone pestki wysyp na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Polej je olejem i dokładnie obtocz, aby dokładnie się nim pokryły. Piecz 20 minut w 150 stopni. W połowie pieczenia możesz je przemieszać, dzięki temu uprażą się równomiernie. Posól do smaku. Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika, aby pozostały chrupiące.
Przeczytaj również: Dekoracje i ozdoby na Halloween
Muffinki dyniowe
Muffinki to jedno z tych dań na Halloween, z którego przygotowaniem powinna sobie poradzić nawet niedoświadczona w gotowaniu osoba.
Składniki:
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- jajko
Składniki: krem:
- 300 g kremowego twarożku
- 6 łyżek masła lub margaryny
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w jednej misce suche składniki, a w drugiej płynne. Następnie dodaj płynne składniki do suchych i wymieszaj (krótko, tylko do połączenia się składników). Dodaj kawałki dyni i zamieszaj. Foremki do muffinów (w razie potrzeby użyj papierowych papilotków do muffinów) napełniaj ciastem w 2/3 wysokości. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Aby zrobić krem, zmiksuj składniki kremu. Nakładaj krem nożem na wystudzone muffinki lub napełnij kremem rękaw cukierniczy i wyciskaj na powierzchnię ciastek.
Lukrowane ciasteczka na Halloween
Lukrowane ciasteczka Halloween: Paczka ciasteczek (kupionych lub upieczonych) Polewa lukrowa: 250 gr cukier puder 2 łyżeczki kakao Białko jajka Ewentualnie barwnik Do wykonania lukrowanych ciasteczek potrzebujemy ciasteczka (upieczone lub kupione) i lukier, szybkoschnący, a do tego błyszczący i niepękający. W tym celu rozbijamy jajko, białko mieszamy z cukrem pudrem, bardzo dokładnie aby nie było grudek. Część lukru z cukru rozrabiamy jeszcze z kakao, dla wzmocnienia koloru możemy dodać czarnego barwnika spożywczego. Ale tylko „na koniuszek noża”, bo barwnik w większej ilości nie musi intensyfikować koloru a może wpłynąć na konsystencję lukru. Jeżeli lukier jest za rzadki , trzeba dosypać cukru. Powinien dość ciężko spływać z łyżeczki. Teraz nakładamy lukier na ciastko, niezbyt grubo, żeby szybko zasychał i malujemy wzorki drugim kolorem. Do malowania można używać wszelkich drewnianych patyczków i innych prostych narzędzi kuchennych. Dużo pięknych ciasteczek wymaga tylko cierpliwości!
www.dlarodzinki.pl