Przepisy z dyni: 4 przepisy na potrawy z dyni dla dzieci!

2015-10-16 13:24

Przepisy z dyni w sezonie jesiennym cieszą się ogromną popularnością, również za sprawą Halloween. Upiorne zabawy są atrakcyjne zwłaszcza dla dzieci, a nieodłącznym elementem Halloween jest dynia. Możesz z niej zrobić nie tylko lampion, ale i smakołyki dla dzieci. Poznaj więc przepisy na danię na Halloween, które powinny zachwycić najmłodszych!

Przepisy na Halloween

i

Autor: _photos.com|photos.com Przepisy na Halloween: zupa z dyni dla niemowlaka i nie tylko, prażone pestki dyni, muffinki dyniowe

Spis treści

  1. Jesienna zupa z dyni
  2. Prażone pestki dyni
  3. Muffinki dyniowe
  4. Lukrowane ciasteczka na Halloween

Jesienna zupa z dyni

Wśród dań na Halloween nie mogło oczywiście zabraknąć zupy z dyni. Możesz ją przyrządzić nawet dla 10-miesięcznego dziecka!

Składniki:

  • miąższ z połowy dyni pokrojony w kostkę
  • 1 l biulionu z indyka lub kurczaka bez kości
  • 2 łyżki zimnego masła
  • niewielka szczypta soli, suszonego imbiru i cynamonu

Sposób przygotowania:

Zagotuj bulion, wrzuć do niego kawałki dyni. Gotuj przez 20 minut, aż kawałki dyni będą miękkie. Dodaj sól, masło i przyprawy (jeśli zupę ma zjeść niemowlak, ilość przypraw musi być minimalna). Zmiksuj i odlej porcję dla dziecka (ok. 200 ml).

Resztę, przeznaczoną dla rodziców lub starszych dzieci, dopraw mocniej solą, pieprzem, imbirem i cynamonem. Zupę można przed podaniem posypać startym serem żółtym oraz prażonymi pestkami dyni albo podać z grzankami.

Przeczytaj również: Jak wydrążyć dynię na Halloween?

Prażone pestki dyni

Przygotowując z dzieckiem dynię na Halloween, pamiętaj, żeby nie wyrzucać pestek. Możesz je później wykorzystać i uprażyć.

Składniki:

  • pestki dyni
  • sól
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Pestki dokładnie opłucz, usuwając wszelkie włókna. Aby substancje odżywcze były łatwiej przyswajalne, pestki namocz przez noc w wodzie. Osuszone pestki wysyp na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Polej je olejem i dokładnie obtocz, aby dokładnie się nim pokryły. Piecz 20 minut w 150 stopni. W połowie pieczenia możesz je przemieszać, dzięki temu uprażą się równomiernie. Posól do smaku. Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika, aby pozostały chrupiące.

Przeczytaj również: Dekoracje i ozdoby na Halloween

Muffinki dyniowe

Muffinki to jedno z tych dań na Halloween, z którego przygotowaniem powinna sobie poradzić nawet niedoświadczona w gotowaniu osoba.

Składniki:

  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • jajko

Składniki: krem:

  • 300 g kremowego twarożku
  • 6 łyżek masła lub margaryny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w jednej misce suche składniki, a w drugiej płynne. Następnie dodaj płynne składniki do suchych i wymieszaj (krótko, tylko do połączenia się składników). Dodaj kawałki dyni i zamieszaj. Foremki do muffinów (w razie potrzeby użyj papierowych papilotków do muffinów) napełniaj ciastem w 2/3 wysokości. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Aby zrobić krem, zmiksuj składniki kremu. Nakładaj krem nożem na wystudzone muffinki lub napełnij kremem rękaw cukierniczy i wyciskaj na powierzchnię ciastek.

Lukrowane ciasteczka na Halloween

Lukrowane ciasteczka Halloween: Paczka ciasteczek (kupionych lub upieczonych) Polewa lukrowa: 250 gr cukier puder 2 łyżeczki kakao Białko jajka Ewentualnie barwnik Do wykonania lukrowanych ciasteczek potrzebujemy ciasteczka (upieczone lub kupione) i lukier, szybkoschnący, a do tego błyszczący i niepękający. W tym celu rozbijamy jajko, białko mieszamy z cukrem pudrem, bardzo dokładnie aby nie było grudek. Część lukru z cukru rozrabiamy jeszcze z kakao, dla wzmocnienia koloru możemy dodać czarnego barwnika spożywczego. Ale tylko „na koniuszek noża”, bo barwnik w większej ilości nie musi intensyfikować koloru a może wpłynąć na konsystencję lukru. Jeżeli lukier jest za rzadki , trzeba dosypać cukru. Powinien dość ciężko spływać z łyżeczki. Teraz nakładamy lukier na ciastko, niezbyt grubo, żeby szybko zasychał i malujemy wzorki drugim kolorem. Do malowania można używać wszelkich drewnianych patyczków i innych prostych narzędzi kuchennych. Dużo pięknych ciasteczek wymaga tylko cierpliwości!

www.dlarodzinki.pl