Spis treści
- Dania z bakłażanem: jakie właściwości ma bakłażan?
- Dania z bakłażanem: grecka musaka
- Dania z bakłażanem: zapiekanka z bakłażanów
- Dania z bakłażanem: wytworne bakłażany
- Dania z bakłażanem: sałatka z grilowanego bakłażana
Bakłażan jest owocem, który przywędrował do Europy z Indii. Długo musiał czekać na swoje kulinarne uznanie. Zachowały się XVIII-wieczne włoskie dokumenty, w których o bakłażanie wspomina się jako o roślinie ozdobnej. Nic dziwnego - podłużny fioletowy owoc wzbudza zainteresowanie swoim wyglądem. Bakłażan zaczęto jeść dopiero w XIX wieku, dziś wiemy już, czego dobrego można się po nim spodziewać i kto powinien unikać spożywania dań z bakłażanem.
>>Poznaj również 5 przepisów na dania z brokułów!>>
Dania z bakłażanem: jakie właściwości ma bakłażan?
Bakłażan aż w 90 procentach składa się z wody. Tylko 2 procent jego zawartości stanowią cukry, niewiele też w nim jest tłuszczu i białka. Warto jednak dodać, że choć w 100 g tego owocu znajduje się tylko 30 kalorii, jego wartość kaloryczna wzrośnie, gdy udusimy je na oleju. W daniach z bakłażana znajdziemy fosfor, wapń, żelazo, glukozę, sole mineralne i błonnik. Bakłażan ma go o połowę więcej niż jabłka i skutecznie zmniejsza też poziom cholesterolu we krwi. W bakłażanie nie zabrakło również, choć w niedużych ilościach, witamin: A, C i B2. Bakłażan przyspiesza przemianę materii, ma właściwości detoksykacyjne i poleca się jego spożywanie w chorobach układu krążenia. Warto jednak pamiętać, że to owoc ciężkostrawny, dlatego nie powinny go jeść kobiety w ciąży, osoby w podeszłym wieku oraz te, ktore cierpią na reumatyzm i podagrę.
Dania z bakłażanem: grecka musaka
Musaka to słynne greckie danie, które samodzielnie możesz wykonać w swojej polskiej kuchni. Przeczytaj, jak to zrobić!
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (drobiowego)
- 3 bakłażany (80 dag)
- 1/2 kg pomidorów
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy
- 5 dag tartego parmezanu
- łyżeczka oregano
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 150 ml białego wytrawnego wina
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 250 ml mleka
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Bakłażany pokrój w plastry 1/2 cm, posól i odstaw. Gdy zaczną puszczać sok, osusz je papierowym ręcznikiem i podsmaż na połowie oliwy na złoto. Na drugiej patelni zeszklij na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, wymieszaj z mięsem, usmaż. Wlej wino, dodaj pokrojone w plastry pomidory. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Duś pod przykryciem 15 minut. W rondelku rozpuść masło, mieszając, wsyp mąkę. Gdy lekko ściemnieje, wlej zimne mleko, mieszając, podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. W natłuszczonej brytfannie ułóż warstwy bakłażana i mięsa. Na wierzchu połóż plastry bakłażana, zalej sosem, posyp serem. Zapiekaj 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
>>Zapoznaj się także z 7 przepisami na pyszne dania z dyni!>>
Dania z bakłażanem: zapiekanka z bakłażanów
Zapiekanka z bakłażanów to jedno z najpopularniejszych dań z bakłażanem. Jeśli i ty masz ochotę je przygotować, sprawdź, jak to zrobić!
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 opakowania serka topionego SERTOP np. śmietankowy
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz)
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- liście świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Bakłażany myjemy i tniemy na cienkie plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, aby zmiękły, a następnie pieczemy w folii na grillu lub w piekarniku przez ok. 10 minut do momentu, aż będą miękkie.
Podczas oczekiwania kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy ją na oliwie. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, a po kilku minutach sos pomidorowy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy serek topiony i gotujemy dalej na małym ogniu do momentu, aż woda częściowo odparuje, a sos będzie gęsty. Dodajemy bazylię i oregano. W naczyniu układamy warstwami bakłażany i sos. Na wierzch kładziemy plastry serka topionego. Pieczemy przez ok.20-25 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Podajemy ozdobione liśćmi świeżej bazylii.
>>Zapoznaj się również z 5 przepisami na dania z cukinii>>
Dania z bakłażanem: wytworne bakłażany
Czy bakłażany mogą być wytworne? Tak! Jeśli tylko przygotujesz je w odpowiedni sposób - zobacz, jak to zrobić!
Składniki:
- 2 bakłażany
- opakowanie dowolnego serka topionego SERTOP
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 1 cebula
- świeże liście bazylii
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Bakłażany myjemy i kroimy w 1 cm plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, aby zmiękły. W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz czosnek, a po 5 minutach dodajemy do nich sos pomidorowy. Sos doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy serek topiony i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Bakłażany owijamy folią i grillujemy ok. 20 minut. Na talerzu układamy porcje bakłażanów polane porcją sosu pomidorowego i łyżką oliwy. Dekorujemy liśćmi bazylii.
>>Poznaj również 4 przepisy na jesień idealne dla ciężarnej>>
Dania z bakłażanem: sałatka z grilowanego bakłażana
Kolejne z dań z bakłażanem, które warto samodzielnie przyrządzić, to sałatka z grillowanego bakłażana. Przeczytaj, jak to zrobić!
Składniki:
- jeden bakłażan
- jeden owoc granatu
- 2 placki tortilli
- 300 gramów różnych sałat
- 50 gramów sera blue
- saszetka włoskiego sosu sałatkowego Knorr
- 3 łyżki oliwy
- jajko
Sposób przygotowania:
Bakłażan umyj, a następnie pokrój w centymetrowej grubości plastry. Z powstałego z tortilli serca odetnij dolną krawędź tak, aby mogło pionowo stanąć na talerzu. Oczyść sałatę i ułóż jej część na talerzu. Pozostałe liście ułóż na środku serca tak, aby utrzymywały je w pionie. Plastry bakłażana zgrilluj z dwóch stron i ułóż na sałacie. Na wierzch sałat pokrusz ser i posyp ziarnami granatu. Całość dopraw do smaku polewając sosem sałatkowym Knorr wymieszanym z 3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami wody.
>>Prezentujemy również 8 przepisów na smakowite dania ze szpinakiem>>