Spis treści
- Dania z brokułów: muszle żytnie z brokułami i sosem holenderskim
- Dania z brokułów: zupa brokułowa
- Dania z brokułami: zupa-krem z brokułów z imbirowo-migdałową nutą
- Dania z brokułów: serowy suflet z brokułami
- Dania z brokułów: sałatka z brokułów, oliwek i parmezanu
Brokuły były spożywane przez naszych przodków już ponad 2000 lat temu. Nie wiemy, co prawda, jakie konkretnie dania z brokułów przygotowywali, ale warzywo stanowiło cenny składnik ich posiłków. Te dobrodziejstwa, które niesie za sobą jedzenie brokułów, po dziś dzień zostały takie same. Zielona roślina jest więc źródłem witaminy C - wystarczy, że zjemy 100 g brokułów, a zaspokoimy nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Co więcej, dania z brokułów dostarczają nam żelazo, potas, kwas foliowy i beta-karoten, są więc również wartościową żywieniową propozycją dla dzieci. Na pewno warto więc włączyć brokuły do rodzinnego menu, dlatego poniżej przedstawiamy 5 przepisów na pyszne, ale i bardzo zdrowe dania z brokułów!
>>Poznaj również 7 przepisów na dania z dyni!>>
Dania z brokułów: muszle żytnie z brokułami i sosem holenderskim
Muszle żytnie z brokułami i sosem holenderskim to przepis na oryginalną i pożywną potrawę dla dzieci. Warto dodać, że danie jest zarówno bezmleczne, jak i bezpszenne).
Składniki:
- 1 brokuł
- pół opakowania pełnoziarnistego makaronu żytniego o kształcie muszli
- 6 łyżek płatków drożdżowych (drożdży nieaktywnych) jako zamiennika żółtego sera
- 4 czubate łyżki bezmlecznej margaryny Optima Omega lub masła klarowanego, jeśli dziecko dobrze je toleruje
- 3-4 jaja w zależności od wielkości
- sól i biały pieprz do smaku
- łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj makaron. Ugotuj go al dente, następnie zahartuj zimną wodą i skrop oliwą. Kolejny krok to ugotowanie brokułów i wyłóżenie ich na makaron. Potem ubij żółtka na parze z sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Następnie rozpuść margarynę lub masło klarowane, ale nie doprowadź do przypalenia.
Co dalej? Małym strumieniem wlewaj do ubitych żółtek gorący tłuszcz, intensywnie mieszając, aż zgęstnieje. Następnie gorącym sosem polej każdą porcję makaronu z brokułami, a wierzch posyp płatkami drożdżowymi dla nadania potrawie posmaku żółtego sera.
>>Prezentujemy również 5 przepisów na smaczne dania z cukinii>>
Dania z brokułów: zupa brokułowa
Zupa brokułowa to sycące danie o bardzo delikatnym smaku. Każdy członek rodziny może ją sobie doprawić według własnego gustu, by jeszcze bardziej mu smakowała.
Składniki:
- paczka mrożonych brokułów
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz mielony czarny Cykoria
- 2 liście laurowe Cykoria
- 4 kulki ziela angielskiego Cykoria
- 3 łyżki tymianku Cykoria
Sposób przygotowania:
Brokuły gotuj z zielem angielskim, liściem laurowym, tymiankiem i solą przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj masło, wyjmij liść laurowy, a następnie zblenduj całość i dopraw pieprzem. Podaj z makaronem lub grzankami. Na koniec ozdób listkami świeżego tymianku.
>>Poznaj również prawdy i mity o jedzeniu: jakie produkty szkodzą nam najbardziej?>>
Dania z brokułami: zupa-krem z brokułów z imbirowo-migdałową nutą
Ta zupa-krem to jedno z dań z brokułami, które idealnie nadają się do spożywania przez przyszłe mamy. Imbir ma bowiem działanie, które zapobiega mdłościom, będącym zmorą tak wielu kobiet w ciąży.
Składniki:
- 1 brokuł
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 ziemniaki
- kawałek selera
- 1 plasterek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- łyżka płatków migdałowych
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli, pieprzu, bazylia, listek laurowy, ziele angielskie
- woda
Sposób przygotowania:
Włóż do garnka pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, ziemniaki, seler, ząbek czosnku, imbir i przyprawy, zalej wrzącą wodą. Gotuj 15 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia, zupę zmiksuj blenderem na krem. Podziel brokuł na różyczki, dodaj do zupy i gotuj bez przykrycia przez około 15 minut. Całość zabiel jogurtem naturalnym i podaj z migdałami.
>>Zapoznaj się również z przepisami na dania z różnego rodzaju kasz>>
Dania z brokułów: serowy suflet z brokułami
Suflet jest szczególnie popularnym deserem w Anglii oraz Stanach Zjednoczonych. Od czasu do czasu przyrządzają go i Polacy. Na pewno warto wypróbować wersję z brokułami!
Składniki:
- 0,5 kg mrożonych brokułów
- 5 jajek
- 0,5 szklanki słodkiej śmietany
- 1 szklanka startego twardego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
- szczypta mielonego białego pieprzu
- pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Mrożone brokuły ugotuj al dente w osolonej wodzie i ostudź. Następnie wystudzone warzywa dobrze odsącz, zmiksuj za pomocą blendera i przełóż do wysokiej miski. Wsyp do niej również starty ser, żółtka jaj i śmietanę. Wszystko zmiksuj i odstaw na bok. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszaj z masą serowo-brokułową.
Na koniec całość przypraw solą i pieprzem i przełóż do wysmarowanych masłem kokilek. Suflety piecz przez około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni bez uchylania drzwiczek. Suflet podawaj na gorąco, tuż po wyjęciu go z piekarnika.
>>Przeczytaj także o tym, jakie składniki wspierają funkcjonowanie mózgu dziecka>>
Dania z brokułów: sałatka z brokułów, oliwek i parmezanu
Sałatka jest tym spośród dań z brokułów, którą można najłatwiej i najszybciej przygotować. Można ją podawać jako samodzielne danie, ale również jako przystawkę do obiadu.
Składniki:
- 20 dużych różyczek brokułów (świeżych lub mrożonych)
- 4 kopiaste łyżki tartego parmezanu
- 20 sztuk oliwek w zalewie Firma Bracia Urbanek
- 4 łyżeczki koperku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Sposób przygotowania:
Najpierw gotujemy brokuły na parze lub w osolonej wodzie przez około 5-10 minut. Gorące warzywa mieszamy z pokrojonymi w talarki oliwkami, posypujemy parmezanem i koperkiem. Całość polewamy oliwą z oliwek.