Dania z dyni: dlaczego warto je spożywać? Poznaj 7 pysznych przepisów!

2015-09-04 16:19

Dania z dyni możemy przygotowywać niemal przez pół roku - od września nawet do stycznia. A naprawdę warto - warzywo zawiera wiele składników odżywczych, przydatnych dzieciom i dorosłym. Przeczytajcie, dlaczego trzeba umieścić dania z dyni w swoim menu i na czym polegają dobroczynne właściwości tego warzywa. Poznajcie również 7 pysznych przepisów na dania z dyni!

dynia-w-roli-glownej-5-pomyslow-na-podanie-dyni

i

Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Dania z dyni stanowią niezbędne źródło witamin i minerałów.

Spis treści

  1. Wartości odżywcze dań z dyni
  2. Dania z dyni: zupa z dyni
  3. Dania z dyni: krem z dyni
  4. Dania z dyni: dyniowe placuszki
  5. Dania z dyni: prażone pestki dyni
  6. Dania z dyni: sernik mandarynkowy z dynią
  7. Dania z dyni: muffinki dyniowe

Dania z dyni są w Polsce coraz popularniejsze. Ostatnio dużo mówi się o konieczności spożywania zdrowych potraw, a warzywo to do ich elementów zdecydowanie należy. Dlaczego?

Wartości odżywcze dań z dyni

Dynia to niemałe źródło minerałów i witamin. Zawiera takie ilości magnezu, fosforu i cynku, że wystarczy spożyć 100 g warzywa, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na te pierwiastki. Dynia dostarcza nam również witaminy B3, a nawet pomaga w... pozbyciu się z organizmu pasożytów. Spożywając dania z dyni możemy walczyć m. in. z tasiemcem i owsikami. Warto dodać, że miąższ dyni przyda się kobietom w ciąży - działa bowiem przeciwwymiotnie i ułatwia przyswajanie kwasu foliowego. Jej pestki natomiast wspierają nas w walce z chorobą lokomocyjną. Co więcej, dynia jest warzywem lekkostrawnym, które świetnie się przechowuje, możemy więc korzystać z jej dobrodziejstw cały rok. Przeczytaj więc, jakie dania z dyni da się wyczarować! Prezentujemy nie tylko potrawy obiadowe, ale także przepisy na desery.

>>Poznaj również 5 przepisów na dania z cukinii

Dania z dyni: zupa z dyni

Zupa jest jednym z najpopularniejszych dań z dyni. Nic dziwnego: świetnie smakuje,  a przyrządza się ją bardzo szybko. Zobaczcie, w jaki sposób ją przygotować! Zupę z dyni według poniższego przepisu może zjeść nawet niemowlę.

Składniki:

  • miąższ z połowy dyni pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 1 l biulionu z indyka lub kurczaka bez kości
  • niewielka szczypta soli, suszonego imbiru i cynamonu

Sposób przygotowania:

Najpierw zagotuj bulion, a następnie wrzuć kawałki dyni. Całość gotuj przez 20 minut, aż kawałki dyni staną się miękkie. Następnie dodaj sól, masło i przyprawy (pamiętaj, że jeśli zupę ma zjeść niemowlak, ilość przypraw musi być minimalna). Całość zmiksuj i odlej porcję dla dziecka (ok. 200 ml).

Resztę, przeznaczoną dla rodziców lub starszych dzieci, dopraw mocniej solą, pieprzem, imbirem i cynamonem. Zupę możesz także przed podaniem posypać startym serem żółtym oraz prażonymi pestkami dyni lub podać z grzankami.

>> Przeczytaj również, co warto zapakować do plecaka dziecka, by nie wyrzucało jedzenia!

Dania z dyni: krem z dyni

Krem z dyni to świetny sposób na obiad po męczącym dniu w pracy i w szkole. Ogrzeje, doda energii, a przede wszystkim - świetnie zasmakuje.

Składniki:

  • 200 g dyni (najlepiej hokkaido)
  • 350 ml wody
  • 1 średni ziemniak
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • sól (do smaku)
  • 4 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

Najpierw podsmaż na maśle w garnku wyciśnięty ząbek czosnku, a następnie dodaj pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę i duś na małym ogniu przez 2-3 minuty. Kolejny krok to zalanie wodą i dodanie obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka. Następnie dodaj szczyptę soli, curry i gotuj aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania dołącz pokrojoną w małą kostkę dynię i gotuj aż zacznie się rozpadać. Zdejmij z gazu i miksuj. Gotową zupę podaj z łyżką jogurtu naturalnego i prażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

Dania z dyni: dyniowe placuszki

Placuszki należą do tych dań z dyni, które powinny zasmakować każdemu. Spełnią surowe wymogi dziecięcego podniebienia, nie zrezygnują z nich wegetarianie, najedzą się i i miłośnicy kulinarnych eksperymentów. Zobaczcie więc, jak przygotować planuszki z dyni!

Składniki:

  • 1 kg obranej dyni
  • szklanka mąki
  • 4 jajka
  • łyżka cukru
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól
  • cukier puder do posypania albo miód do polania i orzechy do ozdoby

Sposób przygotowania:

Najpierw zetrzyj na tarce o dużych oczkach dynię, następnie utrzyj żółtka z masłem i cukrem. Później połącz je z dynią i mąką, a następnie także posól. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Całość smaż na patelni na rozgrzanym oleju. Podawaj z cukrem pudrem albo polane miodem i ozdobione orzechami.

>> Poznaj również 3 przepisy na pyszne dania z orzechami

Dania z dyni: prażone pestki dyni

Dynię można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest ich prażenie pestek. Jeśli więc przygotowujesz z dzieckiem dynię na Halloween, nie wyrzucaj ich - prażone będą stanowić smaczną i zdrową przekąskę dla całej rodziny!

Składniki:

  • pestki dyni
  • olej rzepakowy
  • sól

Sposób przygotowania:

Najpierw dokładnie opłucz pestki dyni, usuwając wszelkie włókna. Aby substancje odżywcze były łatwiej przyswajalne, namocz pestki przez noc w wodzie. Następnie, już osuszone, wysyp na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Kolejny krok to polanie ich olejem i dokładne obtoczenie, aby były dokładnie się nim pokryły. Piecz 20 minut w 150 stopni. W połowie pieczenia możesz je przemieszać, dzięki temu uprażą się równomiernie. Następnie dodaj soli do smaku. Na koniec przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika, by zapewnić im chrupkość.

Dania z dyni: sernik mandarynkowy z dynią

Dania z dyni obejmują również desery. Połączenie słodyczy i zdrowia jest tym, co łasuchy lubią najbardziej. Jeśli i ty do nich należysz, przeczytaj, jak przygotować senik mandarynkowy z dynią!

Składniki:

  • 3 paczki (300 g) herbatników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 0,5 kg trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 1,25 szklanki cukru lub zastępnika cukru
  • 0,30 kg prowansalskiej dyni muszkatołowej
  • 2 łyżki ekologicznego cukru waniliowego
  • pół szklanki wyciśniętego soku z mandarynek
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki

Sos mandarynkowy:

  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki wyciśniętego soku z mandarynek
  • 1 łyżeczka likieru pomarańczowego
  • 5 łyżek cukru lub zamiennika cukru

Sposób przygotowania:

Najpierw obierz dynię i pokrój w cienkie plastry, a następnie piecz przez godzinę bez dodatku oliwy na wyłożonej papierem blasze w temperaturze 200 stopni.

W międzyczasie przygotuj spód sernika. W tym celu zmiksuj za pomocą blendera 3 paczki herbatników. Dodaj do nich roztopione i wystudzone masło oraz przyprawy i dobrze wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia i wyklej powstałym ciastem aż do jej wierzchołków.

Jajka z cukrem roztrzep za pomocą trzepaczki lub miksera. Dodaj do tego resztę mokrych składników, w tym puree z upieczonej i wystudzonej dyni (można ją upiec dzień wcześniej i przechować w lodówce). Dodaj składniki suche i wszystko wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera. Masę serową przelej na spód z herbatników i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 60-70 minut. Po tym czasie lekko uchyl drzwi piekarnika i stopniowo schładzaj upieczone ciasto.

Sok z mandarynek, żółtka i cukier umieść w rondlu. Roztrzep wszystko dokładnie trzepaczką i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Do powstałego sosu dodaj łyżeczkę likieru pomarańczowego i wymieszaj wszystko ponownie. Powstałym sosem polewaj każdą porcję ciasta.

>> Dowiedz się również, jak zrobić domowe przetwory!

Dania z dyni: muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe na pewno spodobają się dzieciom, a ich mamie, nawet jeśli nigdy nic nie piekła, nie sprawią trudności w przygotowaniu. Ten deser przygotowuje się bowiem bardzo łatwo i są małe szanse, że ich pieczenie skończy się niepowodzeniem!

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • jajko

Składniki na krem:

  • 300 g kremowego twarożku
  • 6 łyżek masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w jednej misce suche składniki, a w drugiej płynne. Następnie dodaj płynne składniki do suchych i wymieszaj (krótko, tylko do połączenia się składników). Dodaj kawałki dyni i zamieszaj. Foremki do muffinów (w razie potrzeby użyj papierowych papilotków do muffinów) napełniaj ciastem w 2/3 wysokości. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Aby zrobić krem, zmiksuj składniki kremu. Nakładaj krem nożem na wystudzone muffinki lub napełnij kremem rękaw cukierniczy i wyciskaj na powierzchnię ciastek.