Spis treści
- Dania ze szpinakiem: zupa ze szpinaku i soczewicy
- Dania ze szpinakiem: sakiewki ze szpinakiem z piersi kurczaka
- Dania ze szpinakiem: tarta szpinakowa
- Dania ze szpinakiem: shake szpinakowy
- Dania ze szpinakiem: kolanka z falbanką w sosie szpinakowo-pieczarkowym z kurczakiem
- Dania ze szpinakiem: orkiszowa lasagne ze szpinakiem (bez białek mleka krowiego i jaj)
- Dania ze szpinakiem: pierożki ze szpinakiem i serkiem śmietankowym
- Dania ze szpinakiem: naleśniki z nadzieniem szpinakowym z serem feta
Szpinak wielu z nas kojarzy się z niezbyt smacznym daniem z dzieciństwa. Z czymś, co trzeba było zjeść wbrew własnej woli. Dzisiaj na szczęście jest inaczej - dania ze szpinakiem stały się, dzięki swoim właściwościom zdrowotnym, modne, a przepisów na jego smaczne przyrządzenie jest coraz więcej. Zobaczcie więc, w jaki sposób i z jakimi składnikami przyrządzić tę roślinę, by zasmakowała także dzieciom i tym, którzy na co dzień raczej nie gustują w zdrowym odżywianiu.
Dania ze szpinakiem: zupa ze szpinaku i soczewicy
Przepis na zupę za szpinaku i soczewicy to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają lekkich dań na cieplejsze dni oraz dla wszystkich wegetarian i... dzieci. Łatwiej bowiem przekonać najmłodszych do zdrowego odżywiania, przemycając dobroczynne składniki w zupie, a nie podając ich w formie pierwotnej.
Składniki:
- opakowanie Szpinaku Fit&Easy
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 kłącza selera naciowego
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 160 g zielonej soczewicy
- oliwa z oliwek
- 100 ml śmietany 36%
- sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
- opcjonalnie: kilka plastrów boczku
Sposób przygotowania: Podsmaż na oliwie z oliwek posiekaną cebulę, marchew i seler. W ciągu ostatniej minuty podsmażania dodaj pokrojony w płatki czosnek. Następnie całość zalej wywarem i dodaj soczewicę. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Kolejny krok to dodanie szpinaku i doprawienie solą oraz gałką muszkatołową. Zupę możesz zmiksować lub podać bez blendowania. Serwuj z plastrami grillowanego boczku.
>>Dowiedz się również, dlaczego warto mieć w swojej kuchni zieloną soczewicę!>>
Dania ze szpinakiem: sakiewki ze szpinakiem z piersi kurczaka
Danie ze szpinakiem może pełnić także rolę obiadowego dania głównego. Sakiewki ze szpinakiem z piersi kurczaka to właśnie propozycja, która świetnie sprawdzi się jako pożywna potrawa dla całej rodziny.
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi Kurczaka Zagrodowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 400 ml śmietanki 30%
- 400 g świeżego szpinaku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Piersi umyj, oczyść z tłuszczu, a następnie ostrym nożem natnij je wzdłuż, aby powstały kieszonki. Oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Następnie na patelni rozpuść masło, podsmaż chwilę drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodaj szpinak i podgrzewaj, mieszając, aż "siądzie" (ok. 5 minut). Napełnij piersi szpinakiem i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Kolejny krok to obłożenie rozmarynem i zalanie śmietanką wymieszaną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zapiekaj ok. 40 minut w temp. 180 st. C. Podawaj kurczaka z ulubioną kaszą, polanego obficie śmietanowo-muszkatołowym sosem.
Dania ze szpinakiem: tarta szpinakowa
Dania ze szpinakiem obejmują również... ciasta, którego specyficznym rodzajem jest tarta. Do jej przygotowania, oprócz rośliny, przyda się dużo topionego serka.
Składniki:
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Składniki na masę:
- 2 jajka
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku lub 1 duży pęczek świeżego szpinaku
- 3 kostki serka topionego Śmietankowego ziołowego z czosnkiem marki SERTOP
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie: 1/3 szklanki śmietanki kremówki
Sposób przygotowania: Wrzuć wszystkie składniki ciasta do malaksera i wymieszaj ze sobą. Ciasto powinno być w miarę miękkie i nie lepiące się do palców – jeśli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki. Następnie gotową masę włóż na 1/2 h do lodówki, a po jej wyjęciu rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wyłóż nim formę do tarty, nakłuj dno widelcem i piecz 15-17 minut w 200 stopniach.Następnie przystąp do przygotowania masy. Szpinak podsmaż na maśle na patelni. Dodaj również serki topione i podgrzej do momentu ich rozpuszczenia. Odłóż na bok. Kiedy masa trochę ostygnie, wbij jajka, dodaj śmietankę, sól i pieprz, a następnie wyłóż na upieczony blat tarty. Zapiekaj ok. 10-15 minut w temp. 160 stopni.
>>Przeczytaj również, dlaczego w czasie ciąży warto jeść kaszę>>
Dania ze szpinakiem: shake szpinakowy
Shake szpinakowy to pomysł na oryginalny w smaku napój, a jednocześnie solidną dawkę orzeźwienia. Zobaczcie, jak łatwo go przygotować!
Składniki:
- 1/2 l kefiru lub koziego jogurtu
- 3 łyżki suszu z kopru CYKORIA
- 1 szczypta pieprzu mielonego CYKORIA
- 2-3 liście jarmużu
- garść szpinaku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania: Liście szpinaku dokładnie umyj tak, aby usunąć piasek. Jarmuż przepłucz pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki zblenduj razem i od razu przelej do wysokich szklanek. Podaj od razu po przygotowaniu razem z szerokimi rurkami. Smacznego!
Dania ze szpinakiem: kolanka z falbanką w sosie szpinakowo-pieczarkowym z kurczakiem
Szpinak to cenne źródło witaminy C i żelaza, pieczarki za to mają tę zaletę, że obniżają cholesterol. Warto dodać do nich kurczaka i makaron i zasmakować pyszności, które z tego połączenia się utworzą.
Składniki:
- 200 g filetu z kurczaka
- 200 g szpinaku mrożonego krojonego
- 5 średnich pieczarek świeżych
- paczka (250 g) Międzybrodzkiego Makaronu kolanka z falbanką
- 300 ml słodkiej śmietanki
- łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Filet z kurczaka pokrój w kostkę, a pieczarki w małe cząstki. Następnie oba składniki podsmaż na oleju na złoty kolor. Kolejny krok to dodanie rozmrożonego szpinaku, śmietanki i doprawienie do smaku solą i pieprzem. W momencie zagotowania się dodaj wcześniej ugotowany makaron kolanka z falbanką.
Dania ze szpinakiem: orkiszowa lasagne ze szpinakiem (bez białek mleka krowiego i jaj)
Ta potrawa spośród wszystkich dań ze szpinakiem najbardziej zachwyci mamy dzieci z alergiami pokarmowymi. W przepisie na nią nie ma bowiem ani jajek, ani mleka krowiego.
Składniki:
- 4,5 szklanki mąki orkiszowej typu 700 BIO
- 3 łyżki margaryny bezmlecznej Omega Optima
- 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
- 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 czubata łyżka ziół prowansalskich
- 2 szklanki mleka sojowego lub innego dozwolonego
- 2 szczypty pieprzu ziołowego lub gałki muszkatołowej, jeśli dozwolona
- 5 czubatych łyżek drożdży nieaktywnych (zamiennik żółtego sera)
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soli
- sól kamienna
Sposób przygotowania: Z 4 szklanek mąki, łyżeczki soli i wody zagnieć gęste, plastyczne ciasto. Rozwałkuj na cienko, podsypując blat, aby się nie przykleiło i wykrój 6 płatów makaronu do lasagne. Cebulę posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju i przełóż do garnka. Następnie na patelnię wrzuć mielone mięso i podsmaż, dodaj do cebuli, wlej przecier pomidorowy, 1 rozgnieciony ząbek czosnku i roztrate w dłoniach zioła prowansalskie. Gęsty sos gotuj około 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Kolejny krok to wrzucenie do drugiego garnka zamrożonego szpinaku i podgrzanie do momentu, aż zacznie wrzeć. Następnie na patelni zrumień 6 łyżek mąki orkiszowej na 3 łyżkach margaryny bezmlecznej. Do szpinaku dodaj połowę zawartości patelni, przypraw 1 zmiażdżonym ząbkiem czosnku i solą, cały czas mieszając, i odstaw.
Później przygotuj sos beszamelowy. W tym celu przegotuj 2 szklanki mleka, które wymieszaj delikatnie z mąką pozostałą na patelni. Możesz użyć rózgi, aby powstał gładki sos, który dopraw solą i pieprzem ziołowym lub gałką muszkatołową. Kiedy sos będzie gotowy, wyłóż z niego pierwszą, jeszcze gorącą warstwę w żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym margaryną bezmleczną. Sos posyp płatkami drożdżowymi i kładź płat lasagne, następnie sos mięsny i płat makaronu, szpinak, płat makaronu, sos beszamelowy i płatki drożdżowe, płat makaronu, sos mięsny, makaron, szpinak, makaron i sos beszamelowy, a wierzch posyp szczodrze płatkami drożdżowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i zapiekaj przez ok. 30 minut do momentu zrumienienia się wierzchniej warstwy.
Udana lasagne ma zwartą strukturę, dlatego ważne jest, aby przygotowane sosy miały gęstą konsystencję, inaczej całą konstrukcja rozpłynie się na talerzu. Należy również pamiętać, żeby przekładać makaron jeszcze goracym sosem beszamelowym. Wystudzony szybko się ścina, dlatego można go podgrzewać w trakcie układania warstw.
Dania ze szpinakiem: pierożki ze szpinakiem i serkiem śmietankowym
Dania ze szpinakiem to także pierogi. Szpinak świetnie sprawdza się jako składnik farszu. Zobaczcie, co wyniknie z połączenia tej rośliny z serkiem śmietankowym!
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- wrzątek
Składniki na farsz:
- 1/2 pęczku szpinaku
- oliwa z oliwek
- 1 kostka serka topionego Śmietankowego ziołowego z czosnkiem marki SERTOP
- 2 ząbki młodego czosnku
- sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 1 kostka serka topionego Śmietankowego SERTOP
- 1 łyżka masła
- szczypta pieprzu mielonego
- szczypta soli
oraz 1 łyżka kolorowego pieprzu, kilka małych listków szpinaku do dekoracji
Sposób przygotowania: Mąkę wymieszaj w malakserze z solą i oliwą. Dodawaj stopniowo wrzątek tak, aby powstało gładkie i nie lepiące się ciasto. Następnie przygotuj farsz. Szpinak podsmaż na oliwie z dodatkiem czosnku przez ok. 7-8 min, a następnie odsącz i dodaj sól oraz pieprz do smaku. Serek Śmietankowy pokrój w kosteczki (0,5 cm x 0,5 cm).
Rozwałkowuj ciasto na grubość 2 mm i wytnij z niego nożem prostokąty (5 cm x10 cm). Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczkę szpinaku i kosteczkę serka Śmietankowego z czosnkiem. Złóż i dociskaj brzegi ciasta, tworząc kwadraty. Gotuj ok. 5 min w wodzie, a następnie odcedź.
Przygotuj sos. Śmietankę wymieszaj z masłem i pokrojonym serkiem, a następnie podgrzej do momentu rozpuszczenia się serka. Dodaj do smaku sól i pieprz i wylej na ciepłe pierożki. Posyp kolorowym pieprzem, ozdób listkami szpinaku i od razu podaj na stół.
>>Poznaj również 5 pysznych przepisów na chłodnik>>
Dania ze szpinakiem: naleśniki z nadzieniem szpinakowym z serem feta
Naleśniki to wdzięczna potrawa, której zawartość możemy wymyślać praktycznie bez ograniczeń. Jedni wolą je na słodko, inni w wersji tradycyjnej, a niektórzy w postaci dania ze szpinakiem. Zobaczcie, jak je przygotować.
Składniki:
- 1/2 kg szpinaku, najlepiej świeżego, ale może być mrożony
- Sos w słoiku Spaghetti Toscana Knorr
- Bulionetka Bulion drobiowy Knorr
- 2 jaja
- 2 żółtka
- szklanka mleka
- 150 gram pomidorów typu sherry
- 3 sztuki szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 200 gramów sera feta
- 120 gramów mąki
- 30 mililitrów oleju
- olej lub inny tłuszcz do smażenia
- sól, ostra sproszkowana papryka
Sposób przygotowania: Aby przygotować naleśniki z nadzieniem szpinakowym, musisz najpierw przygotować ciasto. W tym celu wymieszaj za pomocą miksera mleko z mąką, jajkami, żółtkami, olejem i szczyptą soli. Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni. Następnie na drugiej patelni przygotuj nadzienie. Poszatkuj cebulki i czosnek i podsmaż. Po chwili dodaj umyty i osuszony szpinak a następnie pokrojone w ćwiartki pomidorki. Dodaj bulionetkę drobiową Knorr i duś do momentu, gdy wszystkie składniki się połączą. Jeśli na patelni zostało jeszcze trochę płynu, to go odlej. Poczekaj aż nadzienie ostygnie. Kolejny krok to pokrojenie sera feta na kawałki i wymieszanie z nadzieniem. Następnie dopraw wszystko ostrą papryką. Naleśniki nadziej masą i zwiń w rulon. Tak przygotowane podgrzej w piekarniku lub na patelni. Ciepłe naleśniki możesz podać z sosem Spaghetti Toscana Knorr.
Smacznego!