Dieta bezglutenowa. Przykładowe menu dla dziecka na diecie bezglutenowej

2014-05-06 17:42

Dieta bezglutenowa wyklucza wiele ogólnodostępnych produktów spożywczych, nie narusza jednak równowagi odżywczej. Zakazane w diecie dziecka przetwory zbóż glutenowych można z sukcesem zastąpić produktami naturalnie bezglutenowymi bez uszczerbku dla wartości odżywczych, smaku czy konsystencji przygotowywanych potraw. Jak powinien wyglądać jadłospis dziecka na diecie bezglutenowej? 

Dieta bezglutenowa, czyli żywienie dziecka z celiakią i nietolerancją glutenu

i

Autor: _photos.com|photos.com Dieta bezglutenowa, czyli żywienie dziecka z celiakią i nietolerancją glutenu

Spis treści

  1. Rola śniadania w diecie bezglutenowej
  2. Dieta bezglutenowa: przekąska dla dzieci
  3. Pomysły na obiad dla dziecka w diecie bezglutenowej
  4. Przykładowe menu na diecie bezlglutenowej
  5. I śniadanie:
  6. II śniadanie:
  7. Obiad:
  8. Deser:
  9. Podwieczorek:
  10. Kolacja:
  11. Polecamy wideo: Suplementy diety dla dzieci

Menu dziecka na diecie bezglutenowej powinno być urozmaicone i obfitować w produkty bogate w witaminy z grupy B, błonnik, skrobię i składniki mineralne. Źródłem witamin z grupy B jest pieczywo i produkty mączne. U dzieci na diecie wykluczającej gluten składników tych dostarczą: ryż, quinoa, gryka, proso, amarantus, maniok, kukurydza i różne odmiany fasoli.

Rola śniadania w diecie bezglutenowej

Pierwsze śniadanie na diecie bezglutenowej powinno zapewnić wystarczającą ilość energii na początek dnia dla aktywnego dziecka. Taką ilość energii zapewni bezglutenowy chleb gryczany bogaty w węglowodany. Porcja twarożku i kubeczek kakao na mleku modyfikowanym wzmocnią już od ranka młode ząbki i kości w niezbędny w fazie szybkiego wzrostu wapń.

Dobrze wiedzieć

Dieta bezglutenowa: przekąska dla dzieci

Kiedy mały odkrywca zapomni już o śniadanku, warto wzmocnić się pysznym budyniem ze zmiksowanej kaszy jaglanej ugotowanej na mleku modyfikowanym z dodatkiem pieczonego jabłka i cynamonu.

Pomysły na obiad dla dziecka w diecie bezglutenowej

Na diecie bezglutenowej przed obiadem warto przypomnieć sobie o obfitości sezonowych warzyw. Każdy maluch doceni słodką zupę z botwiny z połową jajka na środku talerza. Ta naturalnie bezglutenowa zupa nie dość, że jest pyszna i lubiana przez wszystkie dzieci, to za sprawą głównego składnika – buraka – ma właściwości zapobiegające niedokrwistości.

Na drugie danie maluchowi zaserwować można nasyconą kwasami DHA pieczoną rybę morską. Świetnie nadaje się do tego celu łosoś w ziołach. Należy jednak pamiętać, żeby używać ziół certyfikowanych pod względem zawartości glutenu. W ogólnodostępnych sklepach zioła mogą być bowiem zanieczyszczone szkodliwym białkiem.

Na diecie bezglutenowej na deser można przyrządzić koktajl ze świeżych lub mrożonych truskawek i jogurtu naturalnego dopełni mały brzuszek porcją zdrowych słodyczy i zachęci dziecko do drzemki.

Powszechnie wiadomo, że kiedy zbliża się wieczór, przychodzi czas na małe co nieco. Na diecie bezglutenowej na podwieczorek świetnie nadaje się naturalnie bezglutenowa gryczana muffina z borówkami, która nie dość, że ładnie wygląda i świetnie smakuje, to jeszcze dostarcza energii na resztę pełnego ruchu dnia.

Natomiast na kolację schrupać można bezglutenowy tost z pastą z awokado, dzięki której główka pracuje i pełna jest pomysłów na następny dzień pełen zabaw.

Zobacz także:

Jak wprowadzać gluten do diety dziecka?

Nietolerancja glutenu: celiakia czy alergia? Sprawdź objawy

Żywienie dziecka: dieta bezglutenowa czyli zasada 5 U

Przykładowe menu na diecie bezlglutenowej

I śniadanie:

Kanapka z bezglutenowego chleba gryczanego z twarożkiem i rzodkiewką i szczypiorkiem oraz kubek kakao na mleku modyfikowanym (mała kromka chleba gryczanego, łyżka twarożku śmietankowego, 2 rzodkiewki, szczypiorek, szklanka mleka modyfikowanego, 1 łyżka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego lub łyżeczka ksylitolu (dla dzieci pow. 3. r. ż.).

II śniadanie:

Budyń jaglany na mleku modyfikowanym z pieczonym jabłkiem i cynamonem (pół szklanki mleka modyfikowanego, 2 czubate łyżki kaszy jaglanej, 1 pieczone jabłko, płaska łyżeczka mielonego cynamonu).

Obiad:

I danie:

Botwinka z jajkiem: pęczek młodej botwiny, sztuka chudego mięsa bez kości wielkości orzecha włoskiego, pół szklanki jogurtu naturalnego, koperek, 1 jajo, sól i pieprz do smaku.II danie:

Łosoś lub inna tłusta ryba morska pieczona w ziołach (porcja ryby wielkości dłoni dziecka), 1 ziemniak i surówka z czerwonej kapusty (2 łyżki siekanej czerwonej kapusty sparzonej we wrzątku kilka minut, kilka kropli soku z cytryny, ćwierć jabłka, 1 łyżka cebuli, 2 łyżki oliwy z oliwek).

Deser:

Koktajl truskawkowy na jogurcie naturalnym (garść truskawek świeżych lub mrożonych, pół kubka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub ksylitolu dla dzieci od 3. r. ż.).

Podwieczorek:

Gryczana muffina z borówkami.

Kolacja:

Bezglutenowy tost z pastą z awokado.

Polecamy wideo: Suplementy diety dla dzieci