Spis treści
- Mięso w diecie dziecka: jak zachęcić dziecko do jedzenia mięsa?
- Polecamy wideo: żywienie dzieci - jak wykształcić u dziecka nawyk zdrowego żywienia
Mięso jest bogate w białko, a także ważne dla zdrowia składniki odżywcze, jak żelazo, cynk i witamina B12. Jest też niestety źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie można jeść go bez ograniczeń. Mięso w diecie dziecka powinno się pojawiać 2-3 razy w tygodniu (w tym mięso ryb). Czerwone mięso warto ograniczyć do 1 raza w tygodniu. Dzieciom należy podawać jedynie mięso pochodzące z hodowli tradycyjnej bądź ekologicznej. Przemysłowo produkowane mięso jest bardziej tłuste, mniej smaczne i zawiera wiele szkodliwych dodatków.
Mięso w diecie dziecka: jak zachęcić dziecko do jedzenia mięsa?
Warto przemycać mięso do diety dziecka w podawanych daniach, jeśli maluch nie chce patrzeć na kotleta czy kawałek pieczeni. Dodawaj mięso do sosów do makaronu (np. bolognese), risotto, zup, sałatek. Kawałki kurczaka można zawinąć razem z lubianymi przez dziecko warzywami i serem w tortillę. Dziecko chętnie zje pulpeciki mięsne z warzywami, zwłaszcza jeśli będą polane sosem, np. pomidorowym czy jarzynowym. Podawaj mięso mielone jako nadzienie naleśników, warzyw, gołąbków. Na kanapki kładź domowy pasztet. Kiepskim pomysłem jest podawanie dziecku wysoko przetworzonych produktów: parówek i wędlin, zawierających MOM, glutaminian sodu, fosforany, dużo tłuszczu. Nie podawaj też dziecku smażonych i panierowanych kotletów, hamburgerów (chyba że zrobione własnoręcznie).
Jeśli dziecko kategorycznie odmawia jedzenia mięsa, nie martw się. Mięso w diecie dziecka zastąpisz roślinami strączkowymi (soczewica, fasola, groch, ciecierzyca, bób), pestkami i orzechami, kaszami (zwłaszcza quinoa), jajkami, produktami mlecznymi.
>> Sprawdź też: Żywienie niemowląt: wprowadzanie mięsa do diety dziecka >>