Spis treści
- Dieta dziecka: jakie jesienne warzywa powinno jeść dziecko?
- Dieta dziecka: dlaczego warto jeść DYNIĘ?
- Dieta dziecka: jakie wartości posiada CUKINIA?
- Dieta dziecka: czy warto polubić się z BAKŁAŻANEM?
- Dieta dziecka: zaprzyjaźnij się z BRUKSELKĄ
Kolorowe drzewa, długie spacery wśród jesiennych liści, zbieranie kasztanów, poranne mgły, coraz dłuższe wieczory spędzane z kubkiem gorącej herbaty i - pachnące, kolorowe warzywa. Jesień jest piękną porą roku i zamiast się smucić, że robi się coraz zimniej, trzeba z niej wycisnąć tyle, ile się da. Zwłaszcza że jest z czego! Na uwagę zasługują przede wszystkim jesienne warzywa, które są źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych.
Dieta dziecka: jakie jesienne warzywa powinno jeść dziecko?
We wrześniu i w październiku stragany uginają się od różnorodnych warzyw. Dynie, cukinie, bakłażany, brukselka to te, które powinny szczególnie często gościć na talerzu twojego dziecka. Dlaczego? Ponieważ to bomby witaminowe, które w dodatku pomagają wzmocnić odporność i uporać się z wieloma problemami zdrowotnymi!
>> Grypa u dziecka: jak rozpoznać chorobę i jak ją leczyć? >>
Dieta dziecka: dlaczego warto jeść DYNIĘ?
Zacznijmy od dyni. Dynia jest źródłem aż 7 witamin oraz 4 cennych pierwiastków! Mowa o witaminach: A (odpowiadającej m.in. za dobry wzrok), B (poprawiających funkcjonowanie skóry), B1 (wpływającej m.in. na prawidłową pracę mięśni), B2 (bierze udział w tworzeniu czerwonych płytek krwi oraz tworzeniu antyciał), C (wzmacniającej odporność), E (normuje poziom glukozy we krwi oraz działa przeciwnowotworo) i PP (obniża poziom cholesterolu oraz reguluje pracę serca).
Dynia zawiera również magnez (wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego), żelazo (składnik hemoglobiny, transportującej tlen), potas (odpowiada za prawidłową pracę mięśnii koncentrację) oraz wapń (to budulec kości i zębów). Dzieci powinny więc jeść ją jak najczęściej!
Dieta dziecka: jakie wartości posiada CUKINIA?
Cukinia zawiera 6 witamin: A, B1, C, K (odpowiada za właściwą krzepliwość krwi), PP, beta karoten i 3 pierwiastki: magnez, żelazo oraz potas. Dzieci powinny często jeść cukinię, ponieważ jest lekkostrawna i pomaga odkwaszać organizm (zobacz, czym jest zakwaszenie organizmu). Co ciekawe, cukinię mogą jeść nawet małe dzieci ze wzlędu na szybki proces trawienia.
>> Jakie witaminy warto zażywać jesienią? >>
Dieta dziecka: czy warto polubić się z BAKŁAŻANEM?
Bakłażan zawiera małe ilości witamin, ale za to duże magnezu, wapnia, potasu i błonnika. Jest warzywem niskokalorycznym, w większości zbudowanym z wody. Wspomaga również trawienie mięs.
Dieta dziecka: zaprzyjaźnij się z BRUKSELKĄ
Brukselki nie lubi większość dzieci. Warzywo to ma specyficzny, gorzkawy smak, który jednak zniknie po ugotowaniu go z mlekiem i cynamonem. Warto przemycać dziecku brukselkę, ponieważ jest uznawana za najzdrowszą odmianę kapusty. Posiada wiele cennych witamin: A, B1, B2, B5 (wspomaga prawidłowe funkcjonowanie komórek), B6 (pomaga w tworzeniu sie hormonów, reguluje ciśnienie krwi oraz umożliwia przemianę aminokwasów w tłuszcze), C, E, H (wspomaga funkcję tarczycy) i K.
Agencja TVN/x-news