Spis treści
Kasze stanowiły podstawę kuchni naszych babć i po latach nieobecności na salonach znów wracają do łask. Są zdrowe, smaczne i bardzo pożywne, dlatego powinny stanowić podstawę w diecie dziecka.
>> W jakich produktach szukać wapnia? >>
Dieta dziecka: dlaczego warto sięgać po kasze?
Kasza jaglana (szczególnie popularna w ostatnim czasie), gryczana, jęczmienna, kuskus - jest w czym wybierać! I niezależnie od tego, po którą z nich sięgniemy, będzie to dobry wybór. Kasze zawierają bowiem mnóstwo wartości odżywczych, a zwłaszcza witamin z grupy B (B1, B2, B6 oraz PP), soli mineralnych oraz błonnika.
Kasze są dobrym źródłem potasu, kwasu foliowego, witaminy E, magnezu czy żelaza, które odpowiada za prawidłową syntezę hemoglobiny. Zawierają także cynk czy krzem, wpływające na dobre funkcjonowanie skóry. Jak widać, kasze to prawdziwe bomby witaminowe!
>> Wegetarianizm dziecka obniża ryzyko chorób cywilizacyjnych w przyszłości >>
Dieta dziecka: co można przyrządzić z kasz?
Kasze można wykorzystywać jako dodatek do dań obiadowych, można z nich robić sałatki, nadziewać nimi mięso lub... piec z nich tarty. Powszechnie się uważa, że najzdrowsza jest kasza jaglana (z prosa), ale to nie znaczy, że nie powinno się jeść innych kasz.
Jakie jedzenie dla dziecka warto przyrządzić jesienią? Na przykład pierś kurczaka nadziewaną kaszą gryczaną i śliwkami lub tartę z kaszy jęczmiennej z grillowanym kurczakiem curry.
Pierś kurczaka nadziewana kaszą gryczaną i śliwkami:
Aby przygotować to danie, potrzebujecie: 2 pojedynczych piersi kurczaka, 150 g kaszy gryczanej, 150 g suszonych śliwek, 4 łyżki śmietany 18 procent, 2 łyżki masła, sól i pieprz.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Śliwki przez 15 minut moczymy w wodzie i odsączamy. Mieszamy je z kaszą i śmietaną, a następnie odstawiamy.
W międzyczasie rozbijamy piersi. Na środek każdej z nich nakładamy farsz, zawijamy roladkę i owijamy folią. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Dzień Dobry TVN/x-news