Gofry – jak zrobić je w domu?

2021-02-09 12:14 Materiał sponsorowany

Marzą ci się pyszne gofry z bitą śmietaną i owocami, których smak pamiętasz z dzieciństwa? Możesz je mieć teraz w domu, co więcej – możesz robić je na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Mistrzowie kuchni przekonują bowiem, że gofry wcale nie muszą być słodkie. Zobacz, przepisy na najlepsze gofry i dowiedz się, jak jest tajemnica ich kruchości.

Gofry – jak zrobić je w domu?

i

Autor: Getty images

Spis treści

  1. Jaka  gofrownica? Wybór nie jest prosty
  2. Gofry na różne sposoby
  3. Gofry wytrawne

Gofry kojarzą się z deserem, który fundujemy sobie w czasie niedzielnego spaceru lub wakacji. Najlepsze gofry to te kupowane w czasie beztroskich chwil, z masą bitej śmietany, owocami i ukochanymi przez dzieci posypkami.

Nasza miłość do gofrów sprawiła, że coraz więcej Polaków kupuje urządzenia do ich pieczenia, aby przyrządzać smaczne posiłki dla całej rodziny bez konieczności wychodzenia z domu.

Jaka  gofrownica? Wybór nie jest prosty

Niestety, nie każda gofrownica sprawdza się w domu i nie z każdej wychodzą pyszne, kruche gofry. To dlatego, że smak gofrów zależy od jakości urządzenia. A także od przepisu na dobre ciasto.

Specjaliści marki Dezal, produkujący gofrownice - zarówno do użytku domowego, jak i do małej gastronomii - radzą, aby przed kupnem sprzętu sprawdzić jego parametry. Dobra gofrownica powinna mieć przede wszystkim świetnej jakości płyty, do których ciasto nie będzie przywierać.

Firma Dezal-Pro  do produkcji swoich urządzeń marki Dezal używa aluminium pokrytego powłoką z greblonu – to materiał bezpieczny w kontakcie z żywnością i mający właściwości nieprzywierające.

Drugą istotną cechą gofrownic  jest ich moc, która sprawia, że na gofry nie trzeba czekać w nieskończoność – wystarczy 3 minuty, aby były gotowe, chrupiące i złociste. Jak to osiągnąć?. Potrzebna jest nie tylko moc  np. 1300 W ale także płyta, która szybko się nagrzeje i będzie trzymać temperaturę  np. aluminium.

Ważny jest też regulator temperatury, który stosuje się w gofrownicach marki  Dezal, i który gwarantuje, że ciasto się nie spali, ale będzie kruche na zewnątrz i miękkie w środku.

Gofry na różne sposoby

Mając w domu dobrej jakości gofrownicę, możesz robić gofry niemal każdego dnia. Nie bój się, że znudzą się całej rodzinie – można je przecież jeść na wiele sposobów.

Istnieje mnóstwo przepisów na ciasto do gofrów, które pozwalają jeść te przysmaki nie tylko w wersji deserowej, ale i wytrawnej. Gofry można dekorować bitą śmietaną, dżemem, ale również z warzywami i mięsem. Wystarczy tylko odrzucić niektóre składniki ciasta lub zastąpić je innymi.

Co więcej – gofry są taką potrawą, której przepis może ewoluować odpowiednio do naszych potrzeb dietetycznych: można stworzyć wersję bezglutenową, wegańską, bezmleczną czy niskokaloryczną! Pomysłów na gofry przyrządzone „inaczej” jest naprawdę mnóstwo. Jeśli chcesz poznać kilka z nich, zerknij niżej na najlepsze przepisy na nietypowe gofry.

Gofry wegańskie

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub innego neutralnego
  • 3 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki soku z cytryny lub pomarańczy

Przygotowanie:

Wymieszaj mleko z olejem i sokiem oraz cukrem i solą. Dodawaj do tego powoli mąkę zmieszaną z proszkiem. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Gofry wegańskie możesz podawać z owocami lub warzywami (w tym drugim przypadku zmniejsz ilość cukru w cieście).

Gofry niskokaloryczne - owsiane

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • szklanka mleka lub jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy

Przygotowanie:

Ubij pianę z białek. Do żółtek dolej mleko, cukier i resztę dodatków. Do masy dosyp mąkę i zmiksuj na gładko. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek – nie używaj miksera, aby nie rozbić jej za bardzo.

Gofry dietetyczne – niskotłuszczowe

Składniki:

  • szklanka mąki razowej
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki otrębów pszenicy
  • 1/4 szklanki startych jabłek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj siemię, otręby i proszek. Ubij białka z solą, dodaj do nich wodę i mus z jabłek i razem wszystko wymieszaj. Dodaj mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitej mas.

Gofry na ostro

Składniki:

  • jedna mała papryczka chilli
  • 6 ząbków czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek
  •  szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • szklanka mąki razowej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Czosnek wyciśnij w wyciskarce i dodaj do oliwy. Papryczkę drobno pokrój. Do oliwy dodaj żółtka, potem mąkę, jogurt, sól i skrojoną papryczkę. Wszystko razem wymieszać, dodając na koniec pianę z białek.

Gofry bezglutenowe

Składniki:

  • 50 g maki ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g maki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 jaja
  •  1 szklanka mleka

Przygotowanie:

Wszystkie mąki wsyp do miski, dodaj sól, wanilię, proszek do pieczenia, cukier i wymieszaj. Dodaj roztopione masło, żółtka oraz mleko. Zmiksuj na gładką masę i odstaw na 30 min. W międzyczasie ubij białka na sztywna pianę i dodaj ja do ciasta delikatnie mieszając.

Gofry klasyczne

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mali pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 i 1/3 szklanki mleka

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy. Wszystko razem wymieszaj, a następnie dodaj żółtka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksuj na gładką masę i dodaj pianę z białek. Takie gofry można podawać na słodko – z owocami, bitą śmietaną, dżemem itd.

Gofry bezmleczne

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka ryżowego
  • 20 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • ·szczypta soli

Przygotowanie:

Ubij pianę z białek. Do miski wsyp mąkę oraz resztę składników. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto, a następnie dodaj pianę i wymieszaj masę łyżką.

Gofry wytrawne

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki bazylii/tymianku
  •  łyżka oleju
  • 150 g szynki
  • 150 g sera mozzarella
  • 1 papryka

Mąkę, proszek do pieczenia, olej i przyprawy zmieszaj razem, dodaj mleko i całe jajko. Szynkę, ser i paprykę pokrój drobno w kostkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj dokładnie i smaż w gofrownicy.