Spis treści
- Jagody, porzeczki, agrest – pomysły, jak podać owoce sezonowe
- Jagody, porzeczki, agrest – przepis na kompot porzeczkowo-agrestowy
- Jagody, porzeczki, agrest – przepis na kisiel porzeczkowy
- Jagody, porzeczki, agrest – przepis na koperty z jagodami
Jak podawać jagody, porzeczki i agrest naszym wybrednym dzieciom? – dzieci bardzo lubią, gdy w zabawny sposób serwujemy im jedzenie. Posiłki pięknie lub pomysłowo podane zachęcają do jedzenia znacznie bardziej niż godziny wykładów, jak to koniecznie należy jeść owoce, bo są zdrowe i mają witaminy. Dlatego postarajmy się podawać dziecku owoce w oryginalny sposób albo zachęcajmy, by uczestniczyło z nami w przygotowaniach owocowych potraw, a na pewno zdecydowanie chętniej i z większym apetytem będzie je pałaszować.
Jagody, porzeczki, agrest – pomysły, jak podać owoce sezonowe
- Możemy połączyć ulubiony smakołyk wszystkich dzieci, czyli lody, z jagodami, porzeczkami lub agrestem – do pucharka wkładamy jedną lub dwie gałki lodów i posypujemy owocami.
- Jeśli dziecko lubi galaretki, kisiel lub kompot – postarajmy się w sezonie jagodowo-porzeczkowo-agrestowym jak najczęściej je przyrządzać.
- Pobawmy się z dzieckiem, np. w „jagodowe pchełki” – na talerzyk należy wysypać jagody i zaproponować, by dziecko próbowało na wykałaczkę nabić jagódki i oczywiście je potem zjeść (miejmy przy tym oko na smyka, bo wykałaczka w małych rączkach to nie jest zbyt bezpieczny sprzęt).
- pomysłem na drugie danie może być – zwykle dzieci za tym przepadają – makaron z jagodowym sosem,
- Możemy przygotować jagodowe koperty lub sakiewki z ciasta francuskiego. Nasza pociecha może nam w tym aktywnie pomagać, zawijając ciasto.
Jagody, porzeczki, agrest – przepis na kompot porzeczkowo-agrestowy
Kompot porzeczkowo-agrestowy jest smaczny na ciepło do obiadu i w wersji schłodzonej do popołudniowego deserku. Składniki:
- ½ kg czerwonych porzeczek,
- ½ kg agrestu,
- 2 l wody,
- cukier
Przygotowanie: Agrest obieramy z szypułek, a porzeczki z gałązek. Następnie owoce dokładnie płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez chwilkę. Na koniec słodzimy. Kompot podajemy ze słomką, a na brzegu szklanki możemy zawiesić gałązkę porzeczek.
Jagody, porzeczki, agrest – przepis na kisiel porzeczkowy
Kisiel porzeczkowy sprawdzi się jako pyszny letni deser.Składniki:
- 15 dag czerwonych porzeczek,
- 2 i 1/2 szklanki wody,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 10 dag cukru
Przygotowanie: Dokładnie umyte porzeczki miksujemy z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie (ok. pół szklanki), dodajemy do zmiksowanych porzeczek i mieszamy. Następnie porzeczki połączone z mąką powoli dodajemy do garnka z wrzącą wodą (2 szklanki). Chwilę mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Kisiel podajemy w małych salaterkach ozdobiony owocami, np., kawałkiem banana i połówkami winogron.
Jagody, porzeczki, agrest – przepis na koperty z jagodami
Jagodowe koperty (lub sakiewki) są łatwe w przyrządzeniu i na pewno bedą smakować dziecku. Ponieważ to słodki deser, należy zachować umiar - pozwólmy dziecku, by zjadło najwyżej 1-2 ciasteczka (najlepsze bedą lekko ciepłe).
Składniki:
- ciasto francuskie,
- jagody,
- brązowy cukier,
- białko z jajka.
Przygotowanie:Ciasto francuskie kroimy nożem na małe kwadraty, na które nakładamy warstwę jagód lub jagodowej masy (jagody roztarte z cukrem i odrobiną śmietany lub twarożku) i obficie posypujemy brązowym cukrem. Zamykamy kwadraty z masą w środku jak kopertę, smarujemy białkiem i posypujemy z wierzchu cukrem. Pieczemy w 170 stopniach aż będą rumiane.