JAGODY, PORZECZKI, AGREST – pomysły na podanie owoców sezonowych

2013-07-18 15:51

Jagody, porzeczki i agrest to smaczne i zdrowe owoce sezonowe, które zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Niestety – choć nam dorosłym wydają się wyśmienite – jagody, porzeczki i agrest nie zawsze smakują naszym pociechom. Co zrobić, by dziecko chętnie jadło te owoce? Jagody, porzeczki, agrest – propozycja podania owoców sezonowych.

jagody porzeczki agrest pomysly na podanie owocow sezonowych

i

Autor: _photos.com|photos.com

Spis treści

  1. Jagody, porzeczki, agrest – pomysły, jak podać owoce sezonowe
  2. Jagody, porzeczki, agrest – przepis na kompot porzeczkowo-agrestowy
  3. Jagody, porzeczki, agrest – przepis na kisiel porzeczkowy
  4. Jagody, porzeczki, agrest – przepis na koperty z jagodami

Jak podawać jagody, porzeczki i agrest naszym wybrednym dzieciom? – dzieci bardzo lubią, gdy w zabawny sposób serwujemy im jedzenie. Posiłki pięknie lub pomysłowo podane zachęcają do jedzenia znacznie bardziej niż godziny wykładów, jak to koniecznie należy jeść owoce, bo są zdrowe i mają witaminy. Dlatego postarajmy się podawać dziecku owoce w oryginalny sposób albo zachęcajmy, by uczestniczyło z nami w przygotowaniach owocowych potraw, a na pewno zdecydowanie chętniej i z większym apetytem będzie je pałaszować.

Jagody, porzeczki, agrest – pomysły, jak podać owoce sezonowe

  • Możemy połączyć ulubiony smakołyk wszystkich dzieci, czyli lody, z jagodami, porzeczkami lub agrestem – do pucharka wkładamy jedną lub dwie gałki lodów i posypujemy owocami.
  • Jeśli dziecko lubi galaretki, kisiel lub kompot – postarajmy się w sezonie jagodowo-porzeczkowo-agrestowym jak najczęściej je przyrządzać.
  • Pobawmy się z dzieckiem, np. w „jagodowe pchełki” – na talerzyk należy wysypać jagody i zaproponować, by dziecko próbowało na wykałaczkę nabić jagódki i oczywiście je potem zjeść (miejmy przy tym oko na smyka, bo wykałaczka w małych rączkach to nie jest zbyt bezpieczny sprzęt).
  • pomysłem na drugie danie może być – zwykle dzieci za tym przepadają – makaron z jagodowym sosem,
  • Możemy przygotować jagodowe koperty lub sakiewki z ciasta francuskiego. Nasza pociecha może nam w tym aktywnie pomagać, zawijając ciasto.

Jagody, porzeczki, agrest – przepis na kompot porzeczkowo-agrestowy

Kompot porzeczkowo-agrestowy jest smaczny na ciepło do obiadu i w wersji schłodzonej do popołudniowego deserku. Składniki:

  • ½ kg czerwonych porzeczek,
  • ½ kg agrestu,
  • 2 l wody,
  • cukier

Przygotowanie: Agrest obieramy z szypułek, a porzeczki z gałązek. Następnie owoce dokładnie płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia  i gotujemy jeszcze przez chwilkę. Na koniec słodzimy. Kompot podajemy ze słomką, a na brzegu szklanki możemy zawiesić gałązkę porzeczek.

Jagody, porzeczki, agrest – przepis na kisiel porzeczkowy

Kisiel porzeczkowy sprawdzi się jako pyszny letni deser.Składniki:

  • 15 dag czerwonych porzeczek,
  • 2 i 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 10 dag cukru

Przygotowanie: Dokładnie umyte porzeczki miksujemy z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie (ok. pół szklanki), dodajemy do zmiksowanych porzeczek i  mieszamy. Następnie porzeczki połączone z mąką powoli dodajemy do garnka z wrzącą wodą (2 szklanki). Chwilę mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Kisiel podajemy w małych salaterkach ozdobiony owocami, np., kawałkiem banana i połówkami winogron.

Jagody, porzeczki, agrest – przepis na koperty z jagodami

Jagodowe koperty (lub sakiewki) są łatwe w przyrządzeniu i na pewno bedą smakować dziecku. Ponieważ to słodki deser, należy zachować umiar - pozwólmy dziecku, by zjadło najwyżej 1-2 ciasteczka (najlepsze bedą lekko ciepłe).

Składniki:

  • ciasto francuskie,
  • jagody,
  • brązowy cukier,
  • białko z jajka.

Przygotowanie:Ciasto francuskie kroimy nożem na małe kwadraty, na które nakładamy warstwę jagód lub jagodowej masy (jagody roztarte z cukrem  i odrobiną śmietany lub twarożku) i obficie posypujemy brązowym cukrem. Zamykamy kwadraty z masą w środku jak kopertę, smarujemy białkiem i posypujemy z wierzchu cukrem. Pieczemy w 170 stopniach aż będą rumiane.