Jak zachęcić DZIECKO do jedzenia OWOCÓW? 3 fantastyczne pomysły [FILM]

2014-05-23 16:06

Dzieci kochają kolorowe potrawy. W wakacje powinny jeść jak najwięcej owoców - nie dość, że są pyszne, to jeszcze zawierają wiele witamin i makroelementów. Przygotowujcie dania tak, aby dzieci nie mogły im się oprzeć. U nas znajdziecie 3 ciekawe pomysły!

Owoce

i

Autor: TVN24/x-news Z owoców możecie wyczarować wiele przysmaków, np. koktajle, sałatki, puddingi!

Spis treści

  1. Pudding z kaszy manny razowej z truskawkami
  2. Lody bananowe z rabarbarem
  3. Pomarańczowe lane kluski z sosem morelowym

Sałatki owocowe i koktajle to nie jedyne pomysły na przysmaki z owoców. Możecie z nich wyczarować pyszne przekąski, o które dzieci będą się wręcz dopominać! Jeśli nie wiecie, jak je zachęcić do jedzenia owoców, skorzystajcie z naszych pomysłów.

Pudding z kaszy manny razowej z truskawkami

To świetne danie z owoców na gorące dni. Pudding będzie serwowany na zimno, może więc zdecydowanie zastąpić lody. Aby go przygotować, potrzebujecie: pół szklanki kaszy razowej, pół szklanki śmietanki kremówki, 500 ml mleka, łyżkę masła, łyżeczkę esencji waniliowej i skórkę pomarańczy. Do sosu truskawkowego z kolei będą potrzebne: 500 g truskawek, 1 łyżka miodu i świeża mięta.

Do mleka wsypcie kaszę mannę, dodajcie śmietanę, łyżkę masła i zagotujcie. Następnie doprawcie do smaku wanilią i skórką pomarańczy. Gotowy pudding przelejcie do form od babeczek, poczekajcie aż ostygnie i wstawcie do lodówki. Truskawki zblendujcie z miodem. Schłodzony pudding wyjmijcie z foremek (przekręcając je do góry nogami), polejcie sosem i udekorujcie miętą. Pycha!

Lody bananowe z rabarbarem

Kolejne danie z owoców, będące alternatywą sklepowych lodów, o wiele zdrowszych, bo bez grama cukru! Wykonanie ich jest niezwykle proste - wystarczy obrać banany ze skórki, zapakować do torebki foliowej i włożyć do zamrażalnika. Zmrożone banany zblendować, dodać do nich łyżkę miodu, odrobinę gorzkiej czekolady, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łodygę rabarbaru i skórkę z limonki. I koniec - lody gotowe! Wyglądają identycznie jak lody z pojemnika, a są o wiele bardziej wartościowe.

Pomarańczowe lane kluski z sosem morelowym

Lane kluski wykonuje się niezwykle szybko. Do ich przygotowania potrzebne są: 2 jajka, 4-5 łyżek mąki, odrobina soli oraz 1 łyżka wody. Całość miksujemy do uzyskania lejącej i puszystej konsystencji.

W dużym garnku gotujemy wodę i w międzyczasie przygotowujemy sos z moreli. Robi się go niezwykle szybko - wystarczy zblendować owoce, dodać do nich odrobinę jogurtu naturalnego i ulubione przyprawy.

Kiedy już woda będzie wrząca, powoli wlewamy ciasto, mieszając zawartość. Kluski wyjmujemy tuż po tym, gdy wypłyną na powierzchnię. Nakładamy, polewamy podgrzanym sosem i mamy gotowe pyszne danie z owoców. Smacznego!

Dzień Dobry TVN/x-news