Jak zrobić lukier? Przepis na lukier na pierniczki krok po kroku

2015-10-07 12:53

Jak zrobić lukier, który jest nieodłącznym elementem każdych świąt Bożego Narodzenia? Pierniczki z lukrem wieszamy na choinkach i podajemy na świątecznym stole. Te ciasteczka nie miałyby jednak świątecznego charakteru, gdyby nie lukier, z którego wyczarowujemy zimowe kształty. Poznaj przepis na lukier krok po kroku.

Lukier królewski, pierniczki

i

Autor: thinkstockphotos.com Z lukru królewskiego można wyczarować przepiękne dekoracje na pierniczkach.

Spis treści

  1. Z czego robi się lukier?
  2. Jak zrobić lukier: przepis

Wiele osób rezygnuje z robienia lukru na pierniczki, ponieważ boją się, że im nie wyjdzie. Do przygotowania lukru potrzebnych jest tylko kilka składników, które każda z was na pewno ma w domu oraz trochę cierpliwości.

Czytaj: Zdrowe domowe desery

Z czego robi się lukier?

Lukier to mieszanka białka i cukru pudru. Czasem dodaje się również sok, trochę wody i/lub różne aromaty. Jest to ważny składnik przy robieniu ciasteczek, pierników lub pączków, ponieważ nadaje smak całemu wypiekowi. Cukiernicy nie wyobrażają sobie bez niego pracy. Idealny lukier powinien być biały jak śnieg, słodki oraz chrupiący po zastygnięciu.

Przeczytaj także: Wigilia i święta Bożego Narodzenia: przepisy na świąteczne potrawy dla dziecka

Jak zrobić lukier: przepis

Składniki:

  • 1 białko,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • trochę wody,
  • opcjonalnie aromat w olejku (ok. 5 kropel).

Przygotowanie:

Najpierw delikatnie ubij białko mikserem. Maksymalnie przez 30 sekund, aby się lekko spieniło. Następnie przesiej cukier puder i połącz go z białkiem. Ucieraj - nie ubijaj - przez ok. 15-20 minut, aż do uzyskania lśniącej, gładkiej masy. Jeżeli lukier wyjdzie ci za gęsty dodaj odrobinę wody, aby go rozcieńczyć, ale nie za dużo! Gdy jest za rzadki dosyp trochę cukru pudru i dalej ucieraj.