Jakie RYBY może jeść dziecko?

2014-01-09 15:32

Ryby są cennym uzupełnieniem diety malca, dlatego lekarze zalecają, by nie zwlekać z ich wprowadzaniem do menu. Dowiedz się, jakie gatunki ryb są dla dziecka najlepsze.

jakie ryby moze jesc dziecko

i

Autor: _photos.com

Dzieci mogą jeść zarówno ryby morskie, jak i słodkowodne. Najlepiej, jeśli pochodzą z akwenów uznawanych za stosunkowo czyste – np. z łowisk atlantyckich. Te najczęściej polecane to:

  • Dorsz – delikatny, o białym, chudym mięsie.
  • Halibut – jego mięso nie ma typowego rybiego zapachu, dlatego małe dzieci zwykle bardzo je lubią.
  • Łosoś – ma soczyste, aromatyczne mięso, jest dość tłusty. Polecany ze względu na bardzo wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
  • Morszczuk – ma delikatne mięso, które wydziela jednak silny zapach tranu.
  • Pstrąg – ta ryba żyje w wodach wolnych od zanieczyszczeń. Ma jasnoróżowe, chude mięso.
  • Sandacz – ma soczyste, delikatne mięso, niemal nie zawiera ości.
  • Sola – podobnie jak dorsz jest delikatna, jej mięso łatwo oddziela się od ości.
  • Tuńczyk – jego mięso jest tłuste, ale bardzo smaczne.
miesięcznik "M jak mama"