Dzieci mogą jeść zarówno ryby morskie, jak i słodkowodne. Najlepiej, jeśli pochodzą z akwenów uznawanych za stosunkowo czyste – np. z łowisk atlantyckich. Te najczęściej polecane to:
- Dorsz – delikatny, o białym, chudym mięsie.
- Halibut – jego mięso nie ma typowego rybiego zapachu, dlatego małe dzieci zwykle bardzo je lubią.
- Łosoś – ma soczyste, aromatyczne mięso, jest dość tłusty. Polecany ze względu na bardzo wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
- Morszczuk – ma delikatne mięso, które wydziela jednak silny zapach tranu.
- Pstrąg – ta ryba żyje w wodach wolnych od zanieczyszczeń. Ma jasnoróżowe, chude mięso.
- Sandacz – ma soczyste, delikatne mięso, niemal nie zawiera ości.
- Sola – podobnie jak dorsz jest delikatna, jej mięso łatwo oddziela się od ości.
- Tuńczyk – jego mięso jest tłuste, ale bardzo smaczne.