Nowe brytyjskie badania wykazały, że większość produktów oznaczonych jako żywność dla dzieci po 12. miesiącu życia zawiera zbyt duże ilości cukru. To błąd, ponieważ - zdaniem specjalistów - podawanie dzieciom cukru od małego przyzwyczaja je do słodkiego smaku i sprzyja rozwojowi wielu chorób cukrozależnych, takich jak próchnica czy otyłość.
A jak to jest z polskimi produktami dla dzieci? Czy ukrywają duże porcje cukru?
Spis treści
- Za dużo cukru w produktach dla dzieci!
- Polskie produkty dla dzieci - ile jest w nich cukru?
- Produkty dla dzieci zawierające cukier
- Jak unikać cukru w diecie dziecka?
Cukier jest potrzebny do życia. Zapewnia sprawność mózgu i mięśni, ponadto ma działanie poprawiające nastrój. Bezpieczna dawka węglowodanów, najlepiej złożonych nie powinna jednak przekraczać 100-130 g w ciągu dnia, bo ich nadużywanie to droga do otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia.
Przekroczenie dziennej dawki cukru wcale nie jest takie trudne, bo znajdziemy go także w produktach pozornie zdrowych, w tym tych, przeznaczonych dla dzieci.
Za dużo cukru w produktach dla dzieci!
Brytyjska agencja Action no sugar przeprowadziła badania produktów przeznaczonych dla dzieci po 1. roku życia. Okazało się, że popularne sucharki, które w Wielkiej Brytanii matki podają maluchom w czasie ząbkowania czy batony owsiane dla dzieci zawierają równowartość dwóch łyżeczek cukru na porcję!
Jak przypominają specjaliści z Action no sugar niemowlęta preferują słodkie pokarmy, ponieważ taki smak ma mleko, ale tak naprawdę nauka jedzenia słodyczy przychodzi później - gdy zaczynają jeść stałe pokarmy, obfitujące - wbrew zaleceniom lekarzy - w duże ilości cukru.
Czytaj również: Nadmiar cukru w diecie dziecka: jakie są skutki jedzenia słodyczy u dzieci?
Niebezpieczne słodycze: Te składniki słodkości mogą zaszkodzić dziecku
Polskie produkty dla dzieci - ile jest w nich cukru?
W Polsce niestety, nie jest lepiej. Wrzucając do koszyka jogurt owocowy dla dziecka można by pomyśleć, że będzie to wartościowy posiłek, a w jego składzie na pewno nic nas nie zaskoczy.
Tymczasem słodycz jogurtu to nie zasługa naturalnie występującej w nim laktozy czy dodanych owoców. Niektóre jogurty zawierają w składzie zarówno cukier, jak i syrop glukozowo-fruktozowy, mieszcząc cztery i pół łyżeczki cukru w małym kubeczku. To tyle cukru co w napoju typu cola!
Podobnie jest z popularnymi soczkami dla dzieci. Przecierowy sok marchwiowo-owocowy czy smakowa woda mineralna nie są "zdrowymi napojami". We wspomnianym soku znajdziemy jednak dawkę syropu glukozowo-fruktozowego, która odpowiada 5 łyżeczkom cukru w szklance. W wodzie smakowej jest go nieco mniej, bo ponad 2 łyżeczki na szklankę.
Produkty dla dzieci zawierające cukier
Jednak nawet jeśli bardzo się pilnujemy, może się zdarzyć, że nieświadomie przekraczamy dozwolone ilości spożycia cukrów. To dlatego, że są one dodawane do niemal każdego rodzaju przemysłowo wytworzonej żywności.
Poza węglowodanami złożonymi, naturalnie występującymi w zbożach, warzywach i owocach, w przetworach pełno jest cukrów dodanych, jak np. coraz popularniejszy syrop glukozowo-fruktozowy. Wystarczy przystanąć przy sklepowej półce i losowo wybrać dowolny produkt, aby przekonać się, że słodzone jest niemal wszystko co zjadamy.
Kaszki dla niemowląt (i to te proponowane już od 4 miesiąca życia) zawierają ok. 40 g cukru na 100 g produktu. Normy Polskiej Grupy Ekspertów odnośnie żywienia dzieci w wieku 1-3 lata zakładają, że dzienna dawka węglowodanów całkowitych powinna stanowić 45–65% całego pożywienia, a samych cukrów - nie więcej niż 25 proc.
Jeśli potrafimy liczyć, okaże się, że ilość cukru w jednorazowej porcji kaszki dla niemowląt odpowiada kilkunastu gramom, czyli ok. 2 łyżeczkom cukru!
Włos się jeży na głowie, kiedy wczytamy się też w etykietę ulubionych płatków śniadaniowych naszego dziecka. Okazuje się, że oprócz reklamowanych witamin i żelaza zawierają zarówno cukier, jak i równie szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy, a łączna zawartość monosacharydów wynosi w nim aż 30 procent! To dawka cukru jak dla maratończyka!
Nie inaczej jest z tak lubianym przez dzieci keczupem. Zawartość monosacharydów wynosi w nim ok. 22 procent! Wynika z tego, że na każde 3 łyżeczki tego sosu, na talerzu naszego dziecka znajduje się ponad jedna łyżeczka cukru.
Czytaj również: Słodycze w diecie dzieci: jak dużo można podawać i od jakiego wieku?
Uzależnienie od cukru - do czego może doprowadzić objadanie się słodyczami?
Czym zastąpić cukier w ciąży? Zdrowe zamienniki cukru: ksylitol, stewia, erytrol
Jak unikać cukru w diecie dziecka?
Badania pokazują smutną prawdę o europejskich dzieciach, z których co trzecie ma nadwagę lub cierpi na otyłość, a polskie dzieci znajdują się w czołówce najszybciej tyjących w Europie.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami, informacje dotyczące wartości odżywczej, w tym węglowodanów są obowiązkowo podawane w kilku kategoriach wyrobów, w tym w produktach spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, jak żywność dla niemowląt i małych dzieci, w produktach wzbogaconych składnikami mineralnymi i w suplementach diety.
W pozostałych przypadkach umieszczanie takich informacji na etykiecie jest dobrowolne, jednak wielu producentów żywności kierując się dobrą praktyką zamieszcza informacje o wartościach odżywczych produktu uwzględniając procentową realizację Wskazanego Dziennego Spożycia (Guideline Daily Amounts – GDA).
Wówczas producent może określić zawartość wszystkich węglowodanów łącznie, bądź szczegółowo rozpisać udział w produkcie cukrów prostych i złożonych.
Najłatwiejszym sposobem na ograniczenie cukru wydaje się wiec być przygotowywanie jak największej ilości przekąsek i posiłków w domu.