Spis treści
- Na co zwracać uwagę przygotowując posiłki dla dzieci?
- Czy Pani córki są wybredne, jeśli chodzi o posiłki?
- Jakie błędy popełniają najczęściej rodzice przygotowując posiłki?
- Idealna przekąska dla dziecka to...
Na co zwracać uwagę przygotowując posiłki dla dzieci?
Trzeba starać się połączyć dwie rzeczy. Posiłek powinien być bogaty pod kątem wartości odżywczych, ale również atrakcyjny wizualnie. Dzieci bardzo zwracają uwagę by danie było kolorowe lub wyróżniało się czymś. Dlatego by odejść od monotonnych kształtów kanapek wystarczy pieczywo wyciąć foremką do ciasteczek np. sercem by uzyskać niesamowity efekt. Następnie twarożek, rzodkiewka, szczypiorek i kanapka mieni się kolorami.
Czy Pani córki są wybredne, jeśli chodzi o posiłki?
Tak jak większość dzieci są wybredne. Nie wszystko im smakuje, często kręcą nosem, są bardzo surowymi krytykami tego co ugotuję. Jednak gdy przyrządzę im coś i zjedzą ze smakiem jestem podwójnie szczęśliwa, a gdy usłyszę pytanie „Mogę dokładkę?” czuję, że odniosłam mały sukces.
Jakie błędy popełniają najczęściej rodzice przygotowując posiłki?
Przede wszystkim... w ogóle ich nie przygotowują, tylko odgrzewają gotowe, mocno przetworzone jedzenie. Wszyscy tłumaczą się brakiem czasu, ale nie widzą zależności pomiędzy tym co jemy, a tym jak się czujemy. W dzisiejszych czasach ludzie nie doceniają samodzielnie przygotowanych posiłków od podstaw, ponieważ spieszą się, żyją w ciągłym pędzie. To sprawia, że zapominają o ważnej sprawie: zdrowa, domowa kuchnia to zdrowe dzieci. Nie można o tym zapomnieć.
Idealna przekąska dla dziecka to...
W końcu zrobiło się ciepło, więc u nas od kilku dni... królują domowe lody. Mamy specjalną maszynę do ich przygotowywania. Wrzucamy do niej zmiksowane banany, maliny, wlewamy naturalny jogurt, syrop z agawy i... 40 minut później rozkoszujemy się rewelacyjnym deserem. Bez zamrażania też jest pyszny np. jako koktajl. Niewiele pracy, a efekt rewelacyjny i zdrowy, bo wiem jakich użyłam składników.
Dlaczego jogurt jest dobrym pomysłem na przekąskę dla dziecka?W naszej kampanii „Jogurt na dobry dzień” chcemy przybliżyć właściwości odżywcze jogurtu, który w niczym nie ustępuje mleku. Jest tak samo bogaty w wapń, pełnowartościowe białko, a przede wszystkim jest lekkostrawny i mogą go również spożywać osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Biorąc przykład z takich krajów jak Bułgaria, Grecja, Turcja czy Indie, gdzie jogurt jest podstawowym składnikiem koktajli (ayran, lassi), przekąsek i potraw chcemy pokazać konsumentom możliwości zastosowania jogurtu w kuchni. Dlatego poprosiliśmy panią Monikę Mrozowską o przygotowanie kreatywnego menu, które jest dostępne na stronie www.jogurtnadobrydzien.pl. Można tam znaleźć smaczne i nieskomplikowane przepisy na desery z owocami, zupy, kasze czy makarony – zawsze z dodatkiem jogurtu. Biorąc pod uwagę, jak szerokie możliwości otwiera jogurt przed konsumentami każdego dnia, nie mam wątpliwości, że jest niezastąpiony nie tylko jako przekąska. Jest też ważnym składnikiem w zdrowym odżywianiu i zarazem urozmaica jadłospis.