DIETA DZIECKA: JOGURT lepszym źródłem wapnia niż MLEKO

2014-06-24 15:07

Jednym z głównych problemów żywieniowych Polaków jest niedostateczne spożycie wapnia. Niedobory zaczynają się kształtować już w okresie niemowlęcym i z czasem tylko się pogłębiają. Jak się okazuje, można im zapobiec włączając do codziennej diety dziecka jogurty. Z badań wynika, że jogurty są nawet lepszym źródłem wapnia niż mleko!

Jogurt

i

Autor: thinkstockphotos.com

Spis treści

  1. Niedobory wapnia w diecie dziecka
  2. Produkty mleczne podstawą diety dziecka
  3. Dieta dziecka: ile jeść jogurtów, aby być zdrowym?
  4. Jogurty zapobiegają nadwadze
Jogurt

i

Autor: materiał archiwalny

Jednym z głównych problemów żywieniowych Polaków jest niedostateczne spożycie wapnia. To dziwna sytuacja, zwłaszcza że źródłem wapnia jest nie tylko mleko, ale cała gama produktów mlecznych, od których uginają się półki w sklepach. Jogurty, serki homogenizowane, kefiry, maślanki, twarogi to tylko niektóre z produktów, które znajdziemy w sklepach i które powinny stanowić podstawowy element diety dziecka. I nieprawdą jest myślenie, że nie będą one w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości wapnia - z badań Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych wynika, że jogurt jest lepszym źródłem wapnia niż mleko.

Niedobory wapnia w diecie dziecka

Niedobory zaczynają się kształtować już w okresie niemowlęcym i z czasem tylko się pogłębiają. Ich skutki są powszechne i niestety niewidoczne, pojawiają się dopiero po jakimś czasie. Niedobory wapnia w diecie dziecka prowadzą do różnych chorób (schorzeń kręgosłupa, szybszego powstawania ubytków w zębach) oraz do nadwagi i otyłości. To coraz poważniejszy problem w Polsce - już co piąty chłopiec i co dziesiąta dziewczynka mają nadwagę.

Produkty mleczne podstawą diety dziecka

Aby nie dopuścić do niedoborów wapnia, należy włączyć do codziennej diety dziecka produkty mleczne. Dostarczają one 77,3 procent tego pierwiastku w diecie dzieci i są jedyną grupą produktów, zawierającą łatwo przyswajalny wapń. Nie istnieje żadna inna, która byłaby w stanie dostarczyć taką ilość tego pierwiastka, dlatego podawanie dziecku przetworów mlecznych jest konieczne.

Czytaj także: Polskie dzieci spożywają zbyt dużo CUKRU. Winę za to ponoszą MAMY?

Najlepszym wyborem jest jogurt, ponieważ jest lepszym źródłem wapnia niż mleko. 100 g mleka zawiera 119 mg wapnia, 100 g jogurtu od 120 do 170 mg wapnia. Warto czytać etykiety i wybierać takie produkty, które mają najwięcej tego pierwiastka.

Dieta dziecka: ile jeść jogurtów, aby być zdrowym?

Dziecko powinno zjadać 4 porcje dziennie, człowiek dorosły - 2. Mogą to być 4 szklanki mleka, ale rzadko które dziecko chętnie będzie piło samo mleko. Nie należy podawać mu słodkich odpowiedników i wybierać mlek smakowych - nie tylko zawierają one mniej wapnia, ale również są źródłem cukrów.

Obowiązkowo w diecie dziecka powinien pojawiać się jogurt, ponieważ jest lepszym źródłem wapnia niż mleko. Jeśli dziecko nie lubi jogurtów naturalnych, spróbujcie przyrządzić je ze świeżymi, słodkimi owocami - truskawkami, brzoskwiniami, jagodami. Być może wtedy się przekona i chętniej będzie jadło taki deser. A jeśli dalej mu nie smakuje, sięgnijcie po jogurty smakowe, serki homogenizowane, twarożki.

Jogurty zapobiegają nadwadze

Z badań wynika, że jeśli w diecie dziecka znajduje się co najmniej 5 porcji jogurtów w tygodniu, rzadziej występują niedobory wapnia i otyłość. Jak widać, jogurt nie tylko jest lepszym źródłem wapnia niż mleko, ale pomaga kształtować odpowiednie nawyki żywieniowe i wpływa na poprawę kondycji całego organizmu.