Spis treści
KURCZAK PIECZONY W PŁATKACH, KOLOROWE PUREE, ZIEMNIAK
Składniki na jedną porcję:• ziemniaki 2 duże sztuki 100g (0,08-0,27zł)• łyżka oliwy (0,03-0,27zł)• jedna marchewka (0,13-0,20zł)• jeden burak (0,18zł)• 2 łyżki groszku zielonego (0,19-0,32zł)• łyżka masła (0,28-0,35zł)KURCZAK• mięso z piersi kurczaka 200g (3,10zł)• płatki kukurydziane 2 łyżki (0,05zł)• jogurt naturalny 1 łyżka (0,11-0,23zł)• pierz, sól (0,10zł)Wykonanie:Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki, delikatnie smarujemy olejem. Kurczaka rozbijamy, doprawiamy lekko solą i pieprzem, smarujemy jogurtem i obtaczamy w rozgniecionych płatkach. Kurczaka i ziemniaki pieczemy w piekarniku aż płatki się zarumienią, a ziemniaki staną się miękkie. Ugotowanego w oddzielnych garnkach buraka, marchewkę i groszek rozgniatamy widelcem i mieszamy z masłem. Możemy zaserwować potrójne puree albo skupić się na dwóch lub jednym warzywie. Najlepiej jest wybierać takie warzywa, na które akurat jest sezon, są wtedy najbogatsze w składniki odżywcze i najtańsze.Koszt całości: 4,25 – 5,07 zł POBIERZ PRZEPIS >>
Przepis przygotowała: dietetyk Karolina Jaworska poradnia SekretyDiety.pl
Dzięki przepisom rekomendowanym przez Podziel się Posiłkiem Twoje dziecko nie tylko nie będzie głodne, ale i ty rodzicu będziesz pewny, że ma siłę i energię do odkrywania świata!