Warzywa i owoce w diecie dziecka to podstawa prawidłowego rozwoju. Warto sięgać po te, które mają najwięcej witamin i składników mineralnych.
Amerykańska agencja rządowa – Centers for Disease Control and Prevention, która wchodzi w skład Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej - wskazała ostatnio autorską listę najzdrowszych warzyw i owoców świata.
Wybór najzdrowszego owocu może być dla wielu nie lada zaskoczeniem.
Zobacz także: Owoce dla niemowlaka: musy, przeciery, soki. Jak podawać niemowlakowi owoce?
Najzdrowsze warzywa
Na liście amerykańskich naukowców najwyższe miejsce zajęła rukiew wodna. Otrzymała aż 100 punktów, co jest wynikiem wprost doskonałym. Na szczycie listy dominował również:
- szpinak – 86,
- jarmuż – 49,
- papryka – 41,
- brokuły – 34.
Dużym zaskoczeniem był jednak wybór najzdrowszego owocu świata, bo większość wciąż uważa, że to... warzywo.
Najzdrowszy owoc świata
Agencja CDC za najzdrowszy owoc na świecie uznała... pomidora. Z botanicznego punktu widzenia jest on uważany za owoc, ponieważ powstaje z kwiatów i zawiera nasiona.
Pomidor uzyskał w autorskiej skali 20 punktów.
Kategoryzacja opiera się na ilości 17 kwalifikujących się składników odżywczych w 100-kalorycznej porcji.
Pomidory - właściwości zdrowotne
Pomidor jest uważany za istnego superbohatera dla organizmu. Dietetyk Sherri Berger z The Plant Strong Dietitian podkreśla, że warzywa mają naturalnie mniej kalorii niż owoce. Należałoby jeść więcej warzyw niż owoców, ale pomidor jest tu wyjątkiem.
Specjalistka wyjaśnia, że pomidory są niskokalorycznymi owocami o profilu odżywczym podobnym do warzyw. Według bazy danych Departamentu Rolnictwa USA 60 gramów pomidora śliwkowego zawiera tylko 12 kalorii. Co więcej, zawiera cenny likopen, który nadaje mu czerwony kolor. Pomidor jest także źródłem pełnych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki.
– Spożywanie pomidorów i produktów na ich bazie może pomóc chronić organizm przed rakiem i chorobami serca – podkreśla dietetyczka.
Ekspertka zwróciła również uwagę na badania z 2021 roku, opublikowane w czasopiśmie Food Chemistry, które wykazały, że spożywanie pomidorów i likopenu pomaga zapobiec chorobie wieńcowej, rakowi żołądka, rakowi prostaty i chorobom naczyniowo-mózgowych, które wpływają na przepływ krwi do mózgu – udary i tętniaki.
Pomidory to także bogate źródło witamin A i C – zwalczających stany zapalne.
Tak uzyskasz największe korzyści odżywcze z pomidorów
Chcąc czerpać największe korzyści odżywcze z pomidorów, należy kupować je lokalnie i trzymać na blacie. Pomidorów nie należy bowiem przechowywać w lodówce. Z kolei lokalnie uprawiane pomidory mogą dojrzewać w naturalny sposób i nie są poddawane działaniu gazu etylenowego, którego zadaniem jest przyspieszanie sztucznego dojrzewania.
Wybór pomidorów powinien paść na te w pełni dojrzale. Zawierają one większą zawartość likopenu. Jego wartość zwiększa się także podczas gotowania. Warto zatem przyrządzać z pomidorów własne sosy, pamiętając przy tym, aby nie przesadzać z solą lub cukrem, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie.
Korzystne dla zdrowia jest za to łączenie pomidorów ze zdrowymi tłuszczami, na przykład z oliwą z oliwek.
Źródło: delish.com
Czytaj także: 4 pyszne przepisy na jesień: dania z cukinii, papryki, pomidorów i szarlotka!
Dieta i istotne składniki odżywcze dla dziecka w wieku 1-3 lata. Skomponuj idealne menu!
Dieta dziecka z nietolerancją laktozy: co powinno jeść dziecko z nietolerancją laktozy?