Spis treści
Naleśniki – przepis podstawowy
- 200 g mąki
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- jajko
- łyżeczka esencji waniliowej (jeśli naleśniki mają mieć słodkie nadzienie)
Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 10 minut. Wylewać porcje ciasta na patelnię spryskaną olejem i smażyć naleśniki.
Czytaj: Jak powinno wyglądać menu przedszkolaka?
Zielone naleśniki
- 150 g mąki
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 150 g pesto
- kilka plasterków szynki
- 2 pomidory pokrojone w plasterki
Wszystkie składniki oprócz szynki i pomidorów zmiksować, usmażyć naleśniki. Zawinąć w nie plasterki szynki i pomidory.
Naleśniki biszkoptowe
- 150 g mąki
- 375 ml mleka
- 125 ml wody
- 4 jajka
- łyżka cukru
Oddzielić białka od żółtek. Zmiksować wszystkie składniki oprócz białek. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem. Smażyć.
www.dlarodzinki.pl