Oliwa z oliwek w codziennej diecie? Korzyści dla organizmu są ogromne

2023-10-29 14:13

Oliwa z oliwek to nie tylko smaczny dodatek, ale źródło cennych składników, które dobroczynnie wpływają na nasze zdrowie. Wprowadzając ją do codziennej diety, możemy być zaskoczeni z jej ogromnych korzyści dla organizmu.

Oliwa z oliwek i dziecko w kuchni

i

Autor: Getti Images Oliwa z oliwek w codziennej diecie? Korzyści dla organizmu są ogromne

Oliwa z oliwek to podstawowy składnik diety śródziemnomorskiej, ale nie tylko. Możemy wprowadzić ją do diety dziecka już po 6. miesiącu życia podczas rozszerzania diety. Kilka kropel oliwy z oliwek można dodawać do zup, past, a także kaszek.

Oliwa z oliwek jest doskonałym uzupełnieniem diety. Jeżeli będzie gościła w naszych potrawach codziennie, zauważymy wiele korzyści dla organizmu.

Zobacz także: Każdy rodzic musi z tym się zmierzyć: jak rozszerzać dietę miesiąc po miesiącu?

Rozszerzanie diety niemowlęcia okiem lekarza

Oliwa z oliwek — trawienie

Dzięki zawartości kwasu oleinowego i przeciwutleniaczom oliwa z oliwek oczyszcza przewód pokarmowy i poprawia ruchliwość jelit. U dzieci powyżej 6. miesiąca życia oliwa z oliwek może mieć dobroczynny wpływ na zaparcia.

Kwasy tłuszczowe i zawarte w oliwie witaminy E i K sprzyjają także hamowaniu szkodliwych bakterii.

Oliwa z oliwek — właściwości przeciwzapalne

Zawarte w oliwie z oliwek polifenole mają działanie przeciwzapalne. Spożywanie jej codziennie sprawi, że możemy złagodzić stany zapalne w organizmie i zmniejszyć ryzyko chorób zapalnych takich jak zapalenie stawów.

Oliwa z oliwek — wspiera zdrowe serce

Dzięki oliwie z oliwek w codziennej diecie możemy wesprzeć zdrowe serce. Wszystko dzięki wysokiemu stężeniu tłuszczów jednonienasyconych – kwasu oleinowego, który obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL.

Oliwa z oliwek może zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Oliwa z oliwek — wspiera pracę mózgu

Oliwa z oliwek spożywana regularnie poprawia pracę mózgu i korzystnie wpływa na funkcje poznawcze.

Zawarte w oliwie z oliwek przeciwutleniacze chronią komórki mózgowe przed uszkodzeniami i zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera.

Oliwa z oliwek — na odporność

Kolejną korzyścią dla organizmu po wprowadzeniu oliwy z oliwek w codziennej diecie jest większa odporność. Nienasycone kwasy tłuszczowe wzmacniają odporność na infekcje wirusowe.

Co więcej, oliwa z oliwek jest źródłem witaminy A i D, których w diecie dziecka nie powinno zabraknąć. Niekiedy wystarczy posmarować kawałek chleba oliwą zamiast masłem, aby przemycić dobroczynne składniki do diety dziecka.

Czytaj także: 12 najczęściej zadawanych pytań o rozszerzanie diety u niemowlaka

Dieta przy infekcji rotawirusowej - czym karmić dziecko w czasie grypy żołądkowej?