Owoce w diecie dziecka. Dlaczego dzieci powinny jeść owoce?

2013-07-22 14:56

Owoce są niezbędne w prawidłowej dziecie dziecka. Na szczęście lato obfituje w owoce sezonowe - truskawkowy czerwiec, malinowo-poziomkowy lipiec, porzeczkowo- jeżynowy sierpień. Są jagody, wiśnie i czereśnie. Na straganach pojawiają się jabłka, gruszki śliwki i morele. Korzystajmy z nich. Przeczytaj, dlaczego owoce w diecie dziecka są tak ważne.

Owoce lata

i

Autor: Jupiterimages Dieta dziecka powinna być bogata w owoce.

Spis treści

  1. Owoce w diecie dziecka - flawonoidy i błonnik
  2. Owoce w diecie dziecka - morele, wiśnie, arbuz
  3. Kiedy wprowadzać owoce do diety dziecka

Owoce jagodowe czyli  truskawki, poziomki, maliny, porzeczki, borówka amerykańska, jeżyny, czarna jagoda to bomba witamin - dlatego dieta dziecka powinna być bogata w owoce. Najważniejsze są A, C i E zwane są antyoksydacyjnymi czyli takimi, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem. Jak uważają naukowcy, takie uszkodzenia prowadzą nie tylko do wcześniejszego starzenia ale i rozwoju wielu chorób, w tym miażdżycy i  nowotworów. Już sam ten fakt zachęca do polubienia owoców pełnych małych pestek. „Pesteczkowce” mają i tę zaletę, że zawierają mało sodu, co dla osób z nadciśnieniem jest bardzo istotne, za to dużo potasu i magnezu, które pomagają uporać się ze skurczami mięśni, stresem, kłopotami z zasypianiem, skłonnością do tycia.

 >> Owoce dla niemowlaka: musy, przeciery, soki – jak podawać niemowlakowi owoce?

Owoce w diecie dziecka - flawonoidy i błonnik

Owoce jagodowe pełne są tych roślinnych substancji czynnych, które pełnią podobną do witamin rolę- przeciwutleniaczy blokujących niszczenie komórek naszego organizmu. Ponadto działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwalergicznie a także wzmacniają odporność organizmu, uszczelniają naczynia krwionośne, są moczopędne.

Trzecim ważnym powodem, dla którego warto jeść poziomki, maliny, jeżyny, agrest czy truskawki, jest błonnik pokarmowy. Jego  bogactwo w tych owocach jest ogromne  a znaczenie dla naszego zdrowia jeszcze większe. Błonnik to zespół substancji  nie rozpuszczanych przez enzymy trawienne przewodu pokarmowego człowieka. Ich działanie jest nie do przecenienia – to za ich sprawą organizm oczyszcza się ze związków toksycznych (dlatego jest tak ważny dla odchudzających się).

>> Owoce w diecie dziecka. Jak zachęcić DZIECKO do jedzenia OWOCÓW? PRZEPISY

Dobrze wiedzieć

  • myj  wszystkie owoce pod bieżącą wodą - nawet te zerwane z krzaka we własnym ogrodzie, sąsiad mógł opryskać swoje krzaki
  • arbuzy kupuj w całości, nigdy dzielone na części - na nożu, którym były krojone mogły być bakterie, a dla nich słodycz owocu jest świetną pożywką i zatrucie gotowe
  • owoce, szczególnie truskawki, mogą uczpać
  • chorzy na cukrzycę, powinni ograniczyć ilość zjadanych  owoców (zawierają cukry proste)
  • jeśli chcesz schudnąć, traktuj owoce jak rodzaj posiłku - drugie śniadanie czy podwieczorek; nadmiar cukru może odłożyć się w postaci tkanki tłuszczowej; no i nie słódź, nie dodawaj śmietany, jogurtu
  • Owoce w diecie dziecka - morele, wiśnie, arbuz

    A jeśli ktoś nie lubi, kiedy drobne pestki plączą mu się między zębami? Może wybrać kwaśne, pyszne wiśnie pełne m.in. kwasu foliowego, potasu, magnezu i cynku. Mają one działanie przeciwwirusowe, pomagają w leczeniu reumatyzmu, uszczelniają naczynia krwionośne.  Warto też sięgnąć po morele, które zawierają dużo beta-karotenu chroniącego przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą a także poprawia jakość wzroku i chroni system immunologiczny. Źródłem beta- karotenu jest także soczysty arbuz, który ugasi największe pragnienie. Arbuz  zawiera również potas, magnez, żelazo, fosfor,  kwas foliowy i witaminy z grupy B. Polecany jest osobom anemicznym i, z racji swego moczopędnego działania -  chorym na nerki.

    >> Maliny na 7 sposobów, czyli przepisy dla dzieci na potrawy z malinami

    Kiedy wprowadzać owoce do diety dziecka

    • maliny - po 4. miesiącu
    • jagody - po 4. miesiącu ale tylko sok, owoce po 9.
    • morele - po 7. miesiącu
    • porzeczki – po 7. miesiącu sok, owoce po 9.
    • czereśnie - jak po 8. miesiącu
    • brzoskwinie - po 8. miesiącu
    • śliwki węgierki - po 8.
    • wiśnie - po 9. miesiącu
    • truskawki – po 2. urodzinach

    >> JAGODY I BORÓWKA AMERYKAŃSKA: źródło witamin, fitoestrogenów i przeciwutleniaczy

    Wartość energetyczna owoców jagodowych w 100 g

    • agrest – 41 kcal
    • czarne jagody – 45 kcal
    • maliny – 29 kcal
    • porzeczki – 31-33 kcal
    • poziomki – 33 kcal
    • truskawki – 28 kcal

    Zawartość błonnika pokarmowego w 100 gramach owoców

    • agrest – 3
    • borówki – 1,1
    • czarne jagody-3,2
    • jeżyny- 7,3
    • maliny – 6,7
    • porzeczki białe – 6,4
    • porzeczki czarne- 7,9
    • porzeczki czerwone- 7,7
    • poziomki-2
    • truskawki – 1,8