Spis treści
- Pianki marshmallow: przepisy na marshamallow truskawkowe
- Pianki marshmallow: przepisy na marshmallow Guiness
- Przepisy na marshmallow: marshmallow marakujowe
- Przepisy na marshmallow: marshmallow cookie
Zapraszamy do zapoznania się z pomysłami na wyczarowanie w domowym zaciszu pianek marshamallow: przepisy na ich wykonanie wcale nie muszą być trudne!
Pianki marshmallow: przepisy na marshamallow truskawkowe
Przepis na około 35 sztuk
Składniki:
- 220 ml soku z truskawek
- 30 ml syropu z dzikiej róży
- 1 laska wanilii
- 0,2 kwasku cytrynowego
- 3 białka
- 250 g cukru
- 75 g syropu glukozowego
- 100 ml wody
- 6 listków żelatyny
Sposób przygotowania:
Zredukuj sok i syrop z laska wanili i kwaskiem na malym ogniu do 1/3 objetości. Cukier, glukozę i wodę podnieś do 121 stopni. Dodaj jeszcze ciepłe zredukowane piwo oraz wcześniej namoczone listki żelatyny i zaparz białka. Ubijaj marshamllow na najwyższych przez 20 min. Następnie szprycuj na tackę opsypana cukrem pudrem i przełoż do stężenia do lodówki.
Pianki marshmallow: przepisy na marshmallow Guiness
Przepis na około 35 sztuk
Składniki:
- 330 ml piwa Guiness
- 1 ziarno kawy
- 1 laska cynamonu
- 3 g świeżego imbiru
- 3 białka
- 250 g cukru
- 75 g syropu glukozowego
- 100 ml wody
- 6 listków żelatyny
Sposób przygotowania:
Zredukuj piwo z kawą i laską cynamonu na małym ogniu do 1/3 objetości. Cukier, glukozę i wodę podnieś do 121 stopni. Dodaj jeszcze ciepłe zredukowane piwo oraz wcześniej namoczone listki żelatyny i zaparz białka. Ubijaj marshamllow na najwyższych przez 20 min. Następnie szprycuj na tackę opsypaną cukrem pudrem i przełóż do stężenia do lodówki.
Przepisy na marshmallow: marshmallow marakujowe
Przepis na 35 sztuk
Składniki:
- 280 ml puree marakujowego
- 1 laska cynamonu
- 2 goździki
- 2 g różowego pieprzu
- 3 białka
- 250 g cukru
- 75 g syropu glukozowego
- 100 ml wody
- 6 listków żelatyny
Sposób przygotowania:
Zredukuj puree z laską cynamonu, goździkami i pieprzem na małym ogniu do 1/3 objetości. Cukier, glukozę i wodę podnieś do 121 stopni. Dodaj jeszcze ciepłe zredukowane piwo oraz wcześniej namoczone listki żelatyny i zaparz białka. Ubijaj marshamllow na najwyższych przez 20 min. Następnie szprycuj na tackę opsypaną cukrem pudrem i przełóż do stężenia do lodówki.
Przepisy na marshmallow: marshmallow cookie
Przepis na około 20 sztuk
Składniki - ciasto:
- 220 g miękkie masło
- 150 g cukru kryształ
- 75g cukru muscavado
- 2 jajka
- 350 g mąki pszennej
- 3 g proszku do pieczenia
- 1 g soli
- 20 ml espresso
Nadzienie:
- okolo 20 sztuk Marshmallow Guinnes
Dekoracja:
- 110 g czekolady deserowej
- 20 g posiekanych ziaren kawy
Sposób przygotowania:
Wyrobić wszystkie składniki na ciasto. Rozwałkować między pergaminem na grubość 4 mm i odstawić do lodówki na przynajmniej 2 h. Wycinać z ciasta ringi szerokości 8 cm (ważne, by ich liczba była parzysta). Na środek wyciętego ciasta nałożyć mashmallow, przykryć drugim dyskiem z ciasta, delikatnie połączyć ze sobą brzegi dysków i przełożyć ciastka do lodówki na 1 h. Rozgrzać piec do 160 stopni, ciastka piec przez około 9-12 minut. Po wypieczeniu oblać nieregularnie rozpuszczoną deserową czekoladą i posypać posiekanymi ziarnami kawy.
Zapraszamy również na stronę internetową Cukierni Miodowa: www.cukiernia-cafe.pl oraz na profil oraz na profil cukierni na Facebooku: fb.com/miodowacafe