Spis treści
- Potrawy dla dzieci z grilla: grillowane owoce z piankami
- Potrawy dla dzieci z grilla: grillowana sałatka z kuskusem
- Potrawy dla dzieci z grilla: gulasz z groszkiem i grillowaną ziołową polentą
- Potrawy dla dzieci z grilla: penne z grillowanymi warzywami
- Potrawy dla dzieci z grilla: sałatka z grillowanego bakłażana
Wbrew pozorom, potrawy dla dzieci z grilla wcale nie muszą być mocno przypieczonymi i bardzo tłustymi daniami mięsnymi. Grilowaniu poddać też można warzywa, owoce i inne zdrowe przekąski. Zapraszamy więc do zapoznania się z 5 przepisami na dania pyszne i zdrowe potrawy dla dzieci z grilla.
Potrawy dla dzieci z grilla: grillowane owoce z piankami
Składniki:
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- kiść winogron ciemnych lub zielonych
- 100 g orzechów włoskich
- 1/2 ananasa
- 1 łyżka miodu akacjowego
- ok. 10 pianek Chamallows Barbecue
- aluminiowa tacka na grill
Sposób przygotowania: Jabłko, gruszkę i ananas pokrój w kostkę i poukładaj na tacce. Owoce polej miodem akacjowym, posyp orzechami, a na wierzchu poukładaj pianki Chamallows. Możesz także wykorzystać inne swoje ulubione owoce. Tackę umieść w centrum grilla i przykryj go pokrywą. Po 15 minutach wyjątkowy deser jest gotowy. Możesz podawać go razem z lodami waniliowymi.
>>Poznaj również oryginalny przepis na tort urodzinowy dla dziecka!>>
Potrawy dla dzieci z grilla: grillowana sałatka z kuskusem
Składniki:
- pierś kurczaka
- mleczko kokosowe
- łyżka miodu
- paczka kuskus
- sałata lodowa
- garść rodzynek
- garść suszonych moreli pokrojonych na kawałki
- natka pietruszki
- szczypiorek
- czerwona cebula
- papryka
- mały pomidor
- chilli
- sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania: Pierś kurczaka marynujemy w kokosowym mleczku i miodzie z dodatkiem chilli i wstawiamy na grill paprykę oraz pomidory posypane oregano. Kaszę kuskus zalewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek i mieszamy, aby ziarenka się dobrze pokryły, po czym zalewamy wodą lub bulionem i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy sól, rodzynki i morele i mieszamy. Kurczak kroimy na kawałki z papryką i pomidorem, dodajemy do kuskusa. Następnie dodajemy natkę, szczypior i mieszamy. Podajemy na dużych liściach sałaty lodowej. Liście sałaty układamy w taki sposób, aby każdy mógł sobie nabierać do nich porcję sałatki i otrzymywał jak najzdrowszą wersję tortilli.
Potrawy dla dzieci z grilla: gulasz z groszkiem i grillowaną ziołową polentą
Składniki - gulasz:
- 0,30 kg łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół szklanki mrożonego groszku
- 1 marchewka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 1,5 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
Składniki - polenta:
- 0,5 szklanki kaszki kukurydzianej
- 1,5 szklanki wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- pół łyżeczki posiekanej świeżej lub suszonej bazylii
Sposób przygotowania: Przygotowanie dania rozpocznij od ugotowania polenty, gdyż potrzebuje ona około 2 godzin na zastygnięcie. Kaszę kukurydzianą wymieszaj z wodą w rondlu o grubym dnie. Zagotuj polentę, ciągle mieszając i dodając kolejne składniki: oliwę i zioła, na koniec posól do smaku. Całość mieszaj jeszcze przez kilka minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie wylej polentę na przygotowane wcześniej szerokie naczynie, rozsmaruj ją na grubość około 2 cm i odstaw do zastygnięcia na około 1-2 godziny.
Mięso wieprzowe wypłucz i pokrój w małe kawałki. Zrumień je na patelni z dodatkiem oliwy i przełóż do garnka o grubym dnie. Cebulę i marchewkę pokrój w plastry, zrumień na tej samej patelni, a następnie dorzuć do garnka z mięsem. Wszystko zalej wodą i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj do gulaszu mrożony groszek i liść laurowy. Gotuj przez kolejne 15 minut. Następnie dodaj do garnka koncentrat pomidorowy i gotuj wszystko pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec przypraw danie solą i pieprzem.
Gulasz podawaj z polentą pokrojoną w niewielkie kawałki, posmarowaną oliwą z oliwek i grillowaną po 2 minuty z każdej strony.
Potrawy dla dzieci z grilla: penne z grillowanymi warzywami
Składniki:
- 3 małe świeże papryki (zielona, żółta i czerwona)
- cukinia
- bakłażan
- opakowanie makaronu penne
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine
- przyprawa Specialite - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- sól i pieprz
Sposób przygotowania: Najpierw umyj warzywa. Cukinię pokrój w grubsze ukośne plastry, papryki oczyścić dodatkowo z gniazd nasiennych i pokrój w ćwiartki. Bakłażan pokrojony w plastry grubości 2 cm na 30 minut mocz w osolonej zimnej wodzie - w ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnej goryczki. Warzywa grilluj na patelni grillowej z odrobiną oliwy z oliwek, aż uzyskają charakterystyczne dla grillowania paski. Makaron gotuj al dente: lekko osolona woda z dodatkiem oliwy extra vergine i szczypta soli. Odcedź i dodaj grillowane warzywa do makaronu wraz z posiekanymi czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem, przyprawą specialite.
Potrawy dla dzieci z grilla: sałatka z grillowanego bakłażana
Składniki:
- jeden bakłażan
- jeden owoc granatu
- 3 łyżki oliwy
- 300 gramów różnych sałat
- 50 gramów sera blue
- 2 placki tortilli
- jajko
- saszetka włoskiego sosu sałatkowego Knorr
Sposób przygotowania: Bakłażana umyj, a następnie pokrój w centymetrowej grubości plastry. Z powstałego z tortilli serca odetnij dolną krawędź tak, aby mogło pionowo stanąć na talerzu. Oczyść sałatę i ułóż jej część na talerzu. Pozostałe liście ułóż na środku serca tak, aby utrzymywały serce w pionie. Plastry bakłażana zgrilluj z dwóch stron i ułóż na sałacie. Na wierzch sałat pokrusz ser i posyp ziarnami granatu. Całość dopraw do smaku, polewając sosem sałatkowym Knorr wymieszanym z 3 łyżkami oliwy i 3 łyżkami wody.