Praca cukiernika: na czym polega i jakie słodkości najbardziej lubią dzieci? Wywiad z Adamem Freusem, szefem Cukierni Miodowa

2016-06-01 13:10

Praca cukiernika - jak wygląda na co dzień, jakie rozwiązania są w światowym cukiernictwie najpopularniejsze i jakie słodkości najchętniej wybierają najmłodsi - na te pytania odpowiada Adam Freus, szef Cukierni Miodowa.

miodowa

i

Autor: materiały prasowe Praca cukiernika polega na tworzeniu deserów odpowiadających smakowi klientów, ale i gustom szefa cukierni - mówi Adam Freus, szef Cukierni Miodowa.

Redakcja: Jakie rodzaje deserów, jakie menu powinno znaleźć się w dobrej cukierni?

Adam Freus: Przede wszystkim takie, które odpowiadają gustom klientów. W naszym przypadku są to akurat bezy i tarty z owocami, ale warto też wprowadzać desery według gustów szefa cukierni, by przekonywać gości do innych form/smaków. Strasznie nudne byłoby chodzenie do różnych cukierni, w których mielibyśmy do spróbowania te same smakołyki, ale przyrządzone przez innego cukiernika.

Jakie składniki najchętniej wykorzystuje Pan podczas tworzenia deserów?

Czekoladę i produkty mleczne przy wyrobach garmażeryjnych. W deserach talerzowych preferuję przede wszystkim warzywa oraz wszystkie składniki uzyskane dzięki reakcji Maillarda.

Ostatnio duży nacisk, nie tylko w cukiernictwie, kładzie się na wykorzystywanie naturalnych produktów. Czy Pan również z nich korzysta, a jeśli tak - po które najczęściej?

Tak. Owoce staramy się kupować od lokalnych dostawców w niedalekiej Hali Mirowskiej. Czekolady są wysokiej jakości kuwerturami przemysłowymi, a pasty orzechowe bierzemy tylko ze 100 procentowych orzechów, bez barwników i sztucznych aromatów.

Jakie jeszcze niepopularne, ciekawe rozwiązania możemy wprowadzić podczas przygotowywania deserów w domowej kuchni?

Na pewno warto podglądać pracę najlepszych i starać się choćby spróbować - oczywiście na miarę możliwości naszych i sprzętu kuchennego.

Czy mógłby opowiedzieć Pan o najnowszych trendach w światowym cukiernictwie? Którymi najbardziej się pan inspiruje?

Przede wszystkim - minimalizm. Obecnie odchodzi się od często nic nie wnoszących do smaku dekoracji, a koncentruje na smaku. Jeśli chodzi o cukiernictwo restauracyjne, to od kilku lat największą popularnością cieszą się warzywa, choć ostatnio na popularności zyskuje fermentacja. Co do osób, którymi sie inspiruję - najwięcej czasu poświęcam na śledzenie pracy Dominique'a Ansela i Jordiego Roca.

Cukiernia Miodowa oferuje Dessert bar - czy mógłby Pan wyjaśnić, na czym on polega?

Chodzi o to, że poza słodkościami w witrynie chłodniczej istnieje u nas możliwość, by usiąść przy stoliku i zamówić deser talerzowy, przygotowywany od ręki. W tej chwili mamy pięć pozycji, które można zamówić pojedynczo lub wszystkie pięć po kolei w formie na 2/3 lyżki.

Które słodkości dzieci odwiedzające Cukiernią Miodową lubią najbardziej?

Zdecydowanie marshmallow oraz tatry czekoladowe.

Zapraszamy również na stronę internetową Cukierni Miodowa: www.cukiernia-cafe.pl oraz na profil oraz na profil cukierni na Facebooku: fb.com/miodowacafe