Przekąski na Halloween dla dzieci. Te przepisy to must have halloweenowego menu

2023-10-24 16:22

Przekąski na Halloween dla dzieci obowiązkowo muszą pojawić się na "upiornym" przyjęciu. Straszne przystawki są dodatkowym elementem halloweenowej dekoracji. Jakie przekąski na Halloween przygotować dla dzieci? Które pomysły na straszne przekąski cieszą się największą popularnością i są łatwe w przygotowaniu?

halloweenowe przekąski

i

Autor: Getty images Większość halloweenowych przekąsek jest prosta w wykonaniu - bez problemu przygotują je dzieci.

Halloweenowe przekąski dla dzieci to obowiązkowy punkt wieczoru

Przekąski na Halloween to must have każdego halloweenowego przyjęcia! Jeśli urządzacie takie przyjęcie w swoim domu, koniecznie skorzystajcie z naszych przepisów! Znajdziecie wśród nich inspiracje na domowe słodycze na Halloween a także owocowe i wytrawne rarytasy.

Spis treści

  1. Halloweenowe przekąski dla dzieci to obowiązkowy punkt wieczoru
  2. Przekąski na Halloween: daktylowe robaki
  3. Paluchy czarownicy na Halloween
  4. Parówkowe mumie w roli przekąski na Halloween
  5. Mandarynkowe halloweenowe dynie
  6. Halloweenowe duchy z ciasteczek
  7. Potwory z tortilli - wytrawna przekąska na Halloween
  8. Oczy do jedzenia na Halloween dla dzieci
Halloweenowe ciasteczka

Przekąski na Halloween: daktylowe robaki

Jedną z prostych przekąsek dla dzieci na Halloween będzie przygotowanie robaków z daktyli. Suszone daktyle do połowy wkładamy do roztopionej czekolady mlecznej lub gorzkiej, następnie układamy je na talerzu. Dodatkowo możemy położyć robaki na jesiennych liściach, które zbierzemy wcześniej i opłuczemy. 

Paluchy czarownicy na Halloween

Do przygotowania paluchów musimy kupić ciasto francuskie, z którego wycinamy podłużne paski. Możemy wyciąć dwa paski, a między nimi położyć np. marmoladę. Po ułożeniu na foremce do piekarnika, z jednej strony układamy migdały, które będą spełniały rolę paznokci. Paluchy czarownicy pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 15 min.

Zobacz koniecznie naszą galerię z przekąskami na Halloween - znajdziesz w niej wiele prostych i zaskakujących propozycji:

Parówkowe mumie w roli przekąski na Halloween

Przygotowanie mumii na Halloween jest bardzo proste. Wystarczy przygotować ciasto francuskie i parówki. Ciasto kroimy na cienkie ok. 1 cm paseczki i owijamy nimi parówki. Oczy mumii możemy wykonać z kawałków oliwek lub pokrojonych suszonych pomidorów. 

Przeczytaj również: Dekoracje na Halloween. Pomysły na dekoracje i ozdoby na Halloween

Mandarynkowe halloweenowe dynie

Jest to chyba najszybsza i najprostsza przekąska na Halloween dla dzieci. Wystarczy obrać kilka mandarynek, do każdej z nich włożyć kawałek ogórka i mamy gotowe halloweenowe dynie. 

Halloweenowe duchy z ciasteczek

Ciasteczka na Halloween to coś czego na strasznym przyjęciu nie może zabraknąć. Te w kształcie duszków ucieszą każdego malucha. Jak je wykonać? Wystarczy, że przygotujemy kilka ciasteczek lub babeczek i kupimy masę marcepanową. Z białej masy wycinamy koła, które układamy na babeczkach, tak, aby wyglądały jak peleryna. Na niej za pomocą wiórek czekoladowych układamy oczy i usta. W ten sposób mamy gotowe babeczki-duchy na Halloween.

Polecamy: Kolorowanki na Halloween: pobierz i wydrukuj!

Potwory z tortilli - wytrawna przekąska na Halloween

Przygotowujemy zielone, szpinakowe tortille (moga być gotowe). Następnie wkładamy do nich nadzienie czyli świeże warzywa z pieczonym kurczakiem lub łososiem. Całość zwijamy w prostokąt. Następnie z sera żółtego wycinamy włosy i usta, a z oliwek i suszonych pomidorów przygotowujemy oczy i nos. Tak przygotowane potwory z tortilli układamy na talerzu. 

Oczy do jedzenia na Halloween dla dzieci

Żelatynowe oczy to przekąska, którą zachwycają się dzieci. Jej przygotowanie wymaga jednak trochę zabawy. Do ich przygotowania potrzebujesz foremek do cupcakes - czyli ciasteczkowych lizaków. Jeśli ich nie posiadasz - wykorzystaj kieliszki z zaokrąglonym dnem. Do każdej foremki wlej po trochu (1/3 wysokości) galaretki w wybranym kolorze, który będzie tęczówką oka. Gdy galaretka będzie zimna wsadź do niej czekoladowego dropsa. Następnie zrób białko oka - z żelatyny, cukru i mleka w proporcji np. 2 łyżeczki żelatyny, 150 ml wody, 1,5 łyżeczki cukru i 50 ml mleka. Uzupełnij tą masą całe foremki. Wstaw do lodówki na kilka godzin i gotowe!