Spis treści
- Przekąski na lato: antipasti z papryczek i sera feta
- Przekąski na lato: awokado z pomidorem
- Przekąski na lato: crostini z łososiem
- Przekąski na lato: placuszki z kaszy gryczanej
- Przekąski na lato: bananowo-zbożowe crunchy
Przekąski na lato pozwolą zaspokoić głód całej rodziny, gdy podczas wakacji wyruszy ona w długą wycieczkę pieszą lub kilkugodzinną trasę samochodem. Dlatego poniżej przedstawiamy 5 przepisów na szybkie do wykonania przekąski na lato, które wszędzie możesz wziąć ze sobą!
Przekąski na lato: antipasti z papryczek i sera feta
Składniki:
- ok. 15 słodkich papryczek pomidorowych
- kostka sera feta
- kostka sera białego
- sól, pieprz
- kilka ząbków czosnku
- zioła (ulubione np. zioła prowansalskie, tymianek, bazylia)
- ok. 400 ml oliwy lub oleju
Sposób przygotowania: Papryczki delikatnie oczyszczamy z gniazd nasiennych i wrzucamy do gotującej się wody na ok. 5 minut, następnie wyjmujemy i polewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystygnięcia. Dokładnie łączymy oba rodzaje sera, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i zioła. Tak powstałym farszem napełniamy papryczki i układamy je w słoiku. Pomiędzy papryki wkładamy dodatkowo ząbki czosnku i zioła. Olej mieszamy z oliwą i mocno podgrzewamy. Gorącą oliwą zalewamy papryczki. Zakręcamy szczelnie słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.
>>Poznaj również 3 przepisy na przekąski na kinderparty. Dzieci będą zachwycone!>>
Przekąski na lato: awokado z pomidorem
Składniki:
- 1 dojrzałe i miękkie awokado
- 1 mały pomidor
- garść pokrojonej dymki
- sól
- 2-3 szczypty pieprzu mielonego CYKORIA
- szczypta papryki chili CYKORIA
- kilka kulek pieprzu ziarnistego CYKORIA
- oliwa z oliwek
- do ozdoby: kilka małych listków rzodkiewki, rukoli, tymianku, świeże kiełki itp.
Sposób przygotowania: Awokado i pomidor parzymy wrzątkiem. Z pomidora ściągamy skórę, wydrążamy pestki, resztę warzywa kroimy w kosteczkę. Na środku talerza układamy listki rzodkiewki, pokrojoną dymkę, kiełki i inne, ulubione dodatki. Awokado kroimy na dwie części, wyciągamy z niego pestkę i kładziemy na talerz z dodatkami. Na środek każdej połówki awokado wykładamy pomidora. Całość polewamy oliwą, a następnie doprawiamy pieprzem, solą oraz papryką chili i posypujemy dodatkowo kulkami pieprzu.
Przekąski na lato: crostini z łososiem
Składniki:
- bagietka lub ciabatta
- olej rzepakowy marki Quicker
- kremowy serek 170 g
- wędzony łosoś – kilka plastrów (wedle uznania)
- posiekana natka pietruszki lub szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Pieczywo skraplamy olejem rzepakowym marki Quicker i pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Wędzonego łososia kroimy w małe kostki. Na podgrzane kanapki nakładamy mała porcję kremowego serka, a następnie na wierzch układamy kawałki łososia. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i dekorujemy pietruszką lub szczypiorkiem.
>>Przeczytaj również, dlaczego warto jeść 5 porcji owoców i warzyw dziennie!>>
Przekąski na lato: placuszki z kaszy gryczanej
Składniki:
- woreczek kaszy gryczanej
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki otrąb pszennych
- jajko
- 2 łyżki koperku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania: Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, wystudź. W misce wymieszaj kaszę, jajko, posiekany koperek, otręby i ser. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Powstałą masę wykładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i smaż po trzy minuty z każdej strony. Placuszki można podawać z wędzonym łososiem, jogurtem naturalnym, warzywami lub owocami.
>>Dowiedz się również, co warto jeść w ciąży!>>
Przekąski na lato: bananowo-zbożowe crunchy
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 0,75 szklanki płatków orkiszowych
- 0,5 szklanki płatków kukurydzianych
- 6 łyżek miodu
- pół szklanki suszonych bananów
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania: Płatki owsiane i 0,5 szklanki płatków orkiszowych wsyp na teflonową lub ceramiczną patelnię i praż na małym ogniu aż lekko się zrumienią. Ćwierć szklanki płatków orkiszowych zmiksuj w blenderze na miałko. Następnie na patelnię dodaj miód i podgrzewaj aż ten zacznie karmelizować i spajać wszystkie składniki. Wsyp płatki kukurydziane, banany, skórkę pomarańczową i szybko wymieszaj.
Stygnące crunchy wyłóż na płaskie naczynie wyłożone papierem do pieczenia wysypane zmiksowanymi płatkami, a po ostudzeniu połam w dłoniach na małe kawałki. Wspaniale smakuje z jogurtem naturalnym lub dowolnym mlekiem. Dzięki obfitości złożonych węglowodanów, błonnika i witamin tak przygotowane crunchy świetnie sprawdzą się w roli pierwszego śniadania, możesz je również z powodzeniem spakować dziecku na wycieczkę jako zdrową i pożywną przekąskę.
Smacznego!