Przekąski na lato: 5 przepisów na sprawdzone dania!

2015-06-26 14:42

Przekąski na lato świetnie sprawdzą się w każdej podróży i na każdej wycieczce. Są zdrowe, smaczne i można je bardzo szybko przygotować. Poznaj więc 5 sposobów na przygotowanie pysznych przekąsek na lato!

Przekąski na lato

i

Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Przekąski na lato powinny być zdrowe i łatwe do przygotowania.

Spis treści

  1. Przekąski na lato: antipasti z papryczek i sera feta
  2. Przekąski na lato: awokado z pomidorem
  3. Przekąski na lato: crostini z łososiem
  4. Przekąski na lato: placuszki z kaszy gryczanej
  5. Przekąski na lato: bananowo-zbożowe crunchy

Przekąski na lato pozwolą zaspokoić głód całej rodziny, gdy podczas wakacji wyruszy ona w długą wycieczkę pieszą lub kilkugodzinną trasę samochodem. Dlatego poniżej przedstawiamy 5 przepisów na szybkie do wykonania przekąski na lato, które wszędzie możesz wziąć ze sobą!

Przekąski na lato: antipasti z papryczek i sera feta

Składniki:

  • ok. 15 słodkich papryczek pomidorowych
  • kostka sera feta
  • kostka sera białego
  • sól, pieprz
  • kilka ząbków czosnku
  • zioła (ulubione np. zioła prowansalskie, tymianek, bazylia)
  • ok. 400 ml oliwy lub oleju

Sposób przygotowania: Papryczki delikatnie oczyszczamy z gniazd nasiennych i wrzucamy do gotującej się wody na ok. 5 minut, następnie wyjmujemy i polewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystygnięcia. Dokładnie łączymy oba rodzaje sera, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i zioła. Tak powstałym farszem napełniamy papryczki i układamy je w słoiku. Pomiędzy papryki wkładamy dodatkowo ząbki czosnku i zioła. Olej mieszamy z oliwą i mocno podgrzewamy. Gorącą oliwą zalewamy papryczki. Zakręcamy szczelnie słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.

>>Poznaj również 3 przepisy na przekąski na kinderparty. Dzieci będą zachwycone!>>

Przekąski na lato: awokado z pomidorem

Składniki:

  • 1 dojrzałe i miękkie awokado
  • 1 mały pomidor
  • garść pokrojonej dymki
  • sól
  • 2-3 szczypty pieprzu mielonego CYKORIA
  • szczypta papryki chili CYKORIA
  • kilka kulek pieprzu ziarnistego CYKORIA
  • oliwa z oliwek
  • do ozdoby: kilka małych listków rzodkiewki, rukoli, tymianku, świeże kiełki itp.

Sposób przygotowania: Awokado i pomidor parzymy wrzątkiem. Z pomidora ściągamy skórę, wydrążamy pestki, resztę warzywa kroimy w kosteczkę. Na środku talerza układamy listki rzodkiewki, pokrojoną dymkę, kiełki i inne, ulubione dodatki. Awokado kroimy na dwie części, wyciągamy z niego pestkę i kładziemy na talerz z dodatkami. Na środek każdej połówki awokado wykładamy pomidora. Całość polewamy oliwą, a następnie doprawiamy pieprzem, solą oraz papryką chili i posypujemy dodatkowo kulkami pieprzu.

Przekąski na lato: crostini z łososiem

Składniki:

  • bagietka lub ciabatta
  • olej rzepakowy marki Quicker
  • kremowy serek 170 g
  • wędzony łosoś – kilka plastrów (wedle uznania)
  • posiekana natka pietruszki lub szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: Pieczywo skraplamy olejem rzepakowym marki Quicker i pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Wędzonego łososia kroimy w małe kostki. Na podgrzane kanapki nakładamy mała porcję kremowego serka, a następnie na wierzch układamy kawałki łososia. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i dekorujemy pietruszką lub szczypiorkiem.

>>Przeczytaj również, dlaczego warto jeść 5 porcji owoców i warzyw dziennie!>>

Przekąski na lato: placuszki z kaszy gryczanej

Składniki:

  • woreczek kaszy gryczanej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • jajko
  • 2 łyżki koperku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania: Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, wystudź. W misce wymieszaj kaszę, jajko, posiekany koperek, otręby i ser. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Powstałą masę wykładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i smaż po trzy minuty z każdej strony. Placuszki można podawać z wędzonym łososiem, jogurtem naturalnym, warzywami lub owocami.

>>Dowiedz się również, co warto jeść w ciąży!>>

Przekąski na lato: bananowo-zbożowe crunchy

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 0,75 szklanki płatków orkiszowych
  • 0,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • 6 łyżek miodu
  • pół szklanki suszonych bananów
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania: Płatki owsiane i 0,5 szklanki płatków orkiszowych wsyp na teflonową lub ceramiczną patelnię i praż na małym ogniu aż lekko się zrumienią. Ćwierć szklanki płatków orkiszowych zmiksuj w blenderze na miałko. Następnie na patelnię dodaj miód i podgrzewaj aż  ten zacznie karmelizować i spajać wszystkie składniki. Wsyp płatki kukurydziane, banany, skórkę pomarańczową i szybko wymieszaj.

Stygnące crunchy wyłóż na płaskie naczynie wyłożone papierem do pieczenia wysypane zmiksowanymi płatkami, a po ostudzeniu połam w dłoniach na małe kawałki. Wspaniale smakuje z jogurtem naturalnym lub dowolnym mlekiem. Dzięki obfitości złożonych węglowodanów, błonnika i witamin tak przygotowane crunchy świetnie sprawdzą się w roli pierwszego śniadania, możesz je również z powodzeniem spakować dziecku na wycieczkę jako zdrową i pożywną przekąskę.

Smacznego!