Przepis na chłodnik: poznaj 5 oryginalnych pomysłów

2015-06-18 13:33

Znajomość niejednego przepisu na chłodnik przydaje się zwłaszcza w upalne dni, gdy nie marzymy o zjedzeniu niczego poza zupą na zimno. Zapraszamy więc do zapoznania się z 5 oryginalnymi przepisami na to danie. Te potrawy z pewnością umilą każdy gorący dzień!

Przepis na chłodnik

i

Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Wykorzystanie przepisu na chłodnik i przygotowanie pysznej zupy to świetny sposób na dostarczenie organizmowi dawki witamin.

Spis treści

  1. Przepis na chłodnik: chłodnik marchewkowy
  2. Przepis na chłodnik: chłodnik warzywny
  3. Przepis na chłodnik: chłodnik ze zsiadłym mlekiem
  4. Przepis na chłodnik: chłodnik z botwinką
  5. Przepis na chłodnik: hiszpański chłodnik z pomidorów z dodatkiem truskawek

Przepis na chłodnik nie tylko ugasi pragnienie w upalne dni, ale również wprowadzi warzywa i owoce (a są też przepisy na owocowe chłodniki) do dziecięcej diety. W zupie uda się przemycić zdrowe składniki, a jednocześnie z pewnością zasmakuje ona najmłodszym. Zapraszamy więc do zapoznania się z 5 przepisami na to danie!

Przepis na chłodnik: chłodnik marchewkowy

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanej marchewki
  • 3 dymki
  • pęczek natki pietruszki
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • 3/4 litra bulionu drobiowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: Marchew pokrój w plasterki. Dymkę obierz i posiekaj. Natkę opłucz, otrzep z wody. Kilka listków odłóż, pozostałe zmiksuj z marchewką i dymką, dolewając stopniowo bulion (drobiowy można zastąpić warzywnym) oraz sok z pomarańczy. Zmiksowany chłodnik odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Przypraw i udekoruj listkami natki.

Przepis na chłodnik: chłodnik warzywny

Składniki:

  • 1/2 kg pomidorów
  • 3 kolorowe papryki
  • ogórek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 litra niegazowanej wody mineralnej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: Odłóż po kawałku ogórka i strąków papryki. Sparzone, obrane pomidory zmiksuj z resztą oczyszczonych warzyw, oliwą i wodą. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Odłożone warzywa pokrój w drobną kostkę, dodaj do chłodnika. Posyp zieleniną, podawaj z grzankami lub śmietaną.

>>Poznaj również przepis na zupę z dyni na wesoło: w sam raz dla dzieci!>>

Przepis na chłodnik: chłodnik ze zsiadłym mlekiem

Składniki:

  • 3/4 litra zsiadłego mleka
  • duży ogórek
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki natki pietruszki lub koperku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • cukier puder

Sposób przygotowania: Zsiadłe mleko roztrzep ze śmietaną, szczyptą cukru pudru i solą. Ogórek obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Natkę lub koper oraz szczypiorek drobno posiekaj, wymieszaj z chłodnikiem. Wstaw do lodówki co najmniej na 2–3 godziny.

Przepis na chłodnik: chłodnik z botwinką

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • 3 szklanki wody
  • szklanka kefiru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki suszu z koperku CYKORIA
  • 2 łyżki Smakosza Extra CYKORIA
  • sól do smaku
  • 2-3 płaskie łyżeczki pieprzu mielonego CYKORIA
  • dodatki: koperek lub ugotowane na twardo jajka lub ziemniaki oraz kawałki rzodkiewek i świeżego ogórka

Sposób przygotowania: Liście botwinki dokładnie myjemy, buraczki obieramy ze skóry. Całość drobno szatkujemy, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy Smakosza Extra, gotujemy ok. 10 minut pod przykryciem, a następnie blendujemy. Mąkę rozrabiamy w 1 szklance zimnej wody i wlewamy do zupy. Całość mieszamy i zagotowujemy, a następnie zostawiamy do ostudzenia. Kiedy zupa będzie chłodna, mieszamy ją z kefirem, koperkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami lub ziemniakami. Możemy dodać pokrojone rzodkiewki lub świeże ogórki.

>>Przeczytaj również, jak namówić dziecko na zjedzenie ryby>>

Przepis na chłodnik: hiszpański chłodnik z pomidorów z dodatkiem truskawek

Przepis zaprezentowała w "Dzień dobry TVN" Daria Ładocha. Na załączonym filmie możecie zobaczyć, jak Daria przygotowywała danie w programie!

Składniki:

  • 400 g pomidorów pokrojonych na ćwiartki
  • 400 g truskawek bez szypułek
  • 1 papryka żółta lub czerwona
  • 1 ogórek zielony obrany
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 ml wody mineralnej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • sok z 1 limonki
  • do dekoracji: ogórek, pomidor i truskawki drobno pokrojone

Sposób przygotowania: Warzywa umyj, pokrój i wrzuć do blendera. Następnie dodaj wodę, dopraw pieprzem i solą, dodaj limonkę, cukier i zmiksuj. Możesz też przetrzeć przez sitko. Całość wstaw do lodówki do schłodzenia i podawaj z drobno pokrojonym ogórkiem, pomidorami i truskawkami. Dodaj do nich jedną łyżkę sosu winegret.