Spis treści
- Przepisy bezglutenowe dla dzieci: zupa krem z pora
- >> Czytaj także: Jak wygląda przykładowe MENU dla dziecka na DIECIE BEZGLUTENOWEJ? >>
- Przepisy bezglutenowe dla dzieci: gulasz z groszkiem
- >> Sprawdź też: Gdzie kupować PRODUKTY BEZGLUTENOWE? Na co zwracać uwagę? >>
- Przepisy bezglutenowe dla dzieci: warzywny pudding z rybą
- >> Czytaj także: DIETA BEZGLUTENOWA czyli jaka? Co mogę dawać dziecku, jakich produktów unikać? >>
- Przepisy bezglutenowe dla dzieci: spaghetti z fasolką szparagową
- >> Zobacz także: DIETA BEZGLUTENOWA – lista produktów żywnościowych dozwolonych i zakazanych >>
- Przepisy bezglutenowe dla dzieci: kotlety z ciecierzycy
- >> Zobacz też: Żywienie dziecka: dieta bezglutenowa czyli zasada 5 U >>
- Przepisy bezglutenowe dla dzieci: zapiekanka z kaszy gryczanej
- >> Czytaj także: Czy podawać niemowlęciu gluten? Czy stosować nowy schemat żywienia? >>
- Przepisy bezglutenowe dla dzieci: ciasto Delicje
- >> Sprawdź również: Kaszki dla niemowląt: przewodnik po kaszkach dla dzieci >>
- Przepisy bezglutenowe dla dzieci: bezmleczny i bezglutenowy sernik
- >> Zobacz również: Gluten: jak wprowadzać go do diety dziecka? >>
- Przepisy bezglutenowe dla dzieci: bezglutenowe muffinki
- >> Czytaj także: Dieta bezglutenowa dla dziecka to niedobra dieta? Zobacz, dlaczego nie wolno rezygnować z glutenu >>
- Przepisy bezglutenowe dla dzieci: bezglutenowa i bezmleczna tarta cytrynowa
Alergia pokarmowa dziecka często przysparza mamę o zawrót głowy. Jak gotować, aby pociechę nic nie uczuliło, a zarazem danie było pełne witamin? Poniżej przygotowaliśmy dla was kilka przepisów bardzo prostych w wykonaniu. Sprawdzą się dla dzieci, które potrzebują diety bezglutenowej oraz bezmlecznej.
Przepisy bezglutenowe dla dzieci: zupa krem z pora
Zupa krem z pora jest bezglutenowa. Możesz dodać do smaku tosty wykonane z mąki bezpszennej.
Składniki:
- 1 bezglutenowa kostka rosołowa
- 2 ziemniaki
- sól i pieprz
- 1 marchewka
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 kromki tostowego pieczywa bezglutenowego.
- 1 czubata łyżka margaryny
- 3 pory
- 4 łyżki śmietany sojowej
- 1 liść laurowy
Wykonanie:
Białe części pora przekroić na pół, umyć i pokroić w paseczki. Na patelni stopić margarynę, dodać pora i dusić kilka minut. Następnie przełożyć zawartość patelni do garnka i zalać 1 litrem wody. Wrzucić przekrojone na ćwiartki ziemniaki, marchewkę i gotować do miękkości, dodając kostkę rosołową i przyprawy. W międzyczasie można przygotować 4 duże tosty. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem.
>> Czytaj także: Jak wygląda przykładowe MENU dla dziecka na DIECIE BEZGLUTENOWEJ? >>
Przepisy bezglutenowe dla dzieci: gulasz z groszkiem
Gulasz z groszkiem to bezglutenowe danie, które sprawdzi się dla dzieci z alergią pokarmową. Dodatkiem będzie tutaj grillowana, ziołowa polenta.
Składniki:
Gulasz:
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- 1,5 szklanki wody
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,30 kg łopatki wieprzowej
- 1 liść laurowy
- pół szklanki mrożonego groszku
Polenta:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki posiekanej świeżej lub suszonej bazyli
- 0,5 szklanki kaszki kukurydzianej
- sól
- 1,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Wykonywanie dania rozpocznij od ugotowania polenty, ponieważ potrzebuje ona około 2 godzin na zastygnięcie. Kaszę kukurydzianą wymieszaj z wodą w garnku. Zagotuj polentę, ciągle mieszając i dodając kolejne składniki: oliwę i zioła, na koniec posól do smaku. Całość mieszaj jeszcze przez kilka minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie wylej polentę na przygotowane wcześniej szerokie naczynie, rozsmaruj ją na grubość około 2 cm i odstaw do zastygnięcia na około 1-2 godziny. Mięso wieprzowe pokrój w małe kawałki. Zrumień je na patelni z dodatkiem oliwy i przełóż do garnka o grubym dnie. Cebulę i marchewkę pokrój w plastry i podsmaż na tej samej patelni, a następnie dorzuć do garnka z mięsem. Wszystko zalej wodą i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj do gulaszu mrożony groszek i liść laurowy. Gotuj przez kolejne 15 minut. Następnie dodaj do garnka koncentrat pomidorowy i gotuj wszystko pod przykryciem przez 15 minut i gotowe.
>> Sprawdź też: Gdzie kupować PRODUKTY BEZGLUTENOWE? Na co zwracać uwagę? >>
Przepisy bezglutenowe dla dzieci: warzywny pudding z rybą
Danie, które sprawdzi się dla dzieci już od 7. miesiąca życia. Ryby i warzywa w połączeniu tworzą prawdziwą bombę witaminową. Pudding z rybą jest prosty do wykonania, a zarazem zasmakuje każdemu dziecku.
Składniki:
- 100 g marchewki
- 50 g świeżej ryby morskiej
- 100 g cukini
- koperek
- 0,25 l niegazowanej wody mineralnej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 60 g białego ryżu długoziarnistego
Wykonanie:
Rybę ugotuj na parze i usuń z niej ości. Ryż wypłucz i wrzuć do gotującej się wody. Dodaj do tego pokrojoną na drobne kawałki marchewkę i gotuj na wolnym ogniu. Kiedy ryż zmięknie, wrzuć do niego obraną i startą na tarce cukinię. Koperek posiekaj na drobno i wrzuć do garnka pod koniec gotowania. Dodaj olej i rozdrobnioną rybę, a następnie wszystko wymieszaj. Powstały kleik przełóż do miseczki i ostudź.
>> Czytaj także: DIETA BEZGLUTENOWA czyli jaka? Co mogę dawać dziecku, jakich produktów unikać? >>
Przepisy bezglutenowe dla dzieci: spaghetti z fasolką szparagową
Spaghetti to jedna z ulubionych włoskich dań każdego dziecka. Jeśli twoja pociecha ma alergię wcale nie oznacza to, że musi rezygnować z tego pysznego posiłku.
Składniki:
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- 200 g bezglutenowego makaronu typu spaghetti
- 1 ząbek czosnku
- pęczek świeżej bazylii
- 100 g parmezanu
- 4 łyżki śmietany kremówki
- pęczek świeżej bazylii
- sól i pieprz
Wykonanie:
Do kubka miksera wlej kremówkę i olej. Dodaj posiekaną bazylię, obrany i zmiażdżony czosnek oraz parmezan. Wszystko zmiksuj na gładki sos, dopraw solą oraz pieprzem. Fasolkę szparagową gotuj około 8-10 minut we wrzącej, posolonej wodzie i odcedź. Makaron ugotuj al dente i odcedź, następnie wymieszaj z fasolką i sosem pesto, po czym podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
>> Zobacz także: DIETA BEZGLUTENOWA – lista produktów żywnościowych dozwolonych i zakazanych >>
Przepisy bezglutenowe dla dzieci: kotlety z ciecierzycy
Ciecierzyca to składnik, który pociechy nietolerujące glutenu mogą spożywać. Sprawdź, jak zrobić kotlety ciecierzycowe, które nie zaszkodzą twojemu dziecku.
Składniki:
- 1 ugotowany ziemniak
- 1 płaska łyżeczka soli
- oliwa
- 2 szklanki ciecierzycy
- 0,5 szklanki bezglutenowej bułki tartej
- pół garści szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 szczypty słodkiej papryki, kolędry,
Wykonanie:
Suchą ciecierzycę zalej wodą i pozostaw na noc. Napęczniałą fasolę wypłucz i zalej ponownie wodą w stosunku 1:1, a potem gotuj przez około 60 minut. Odcedzoną i wystudzoną fasolę zmiksuj w blenderze z ugotowanym wcześniej ziemniakiem. Dodaj zioła, sól i czosnek, a następnie połącz z masą z fasoli. Dorzuć do tego posiekana cebulę i zmiksuj wszystko ponownie. Formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż je na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony.
>> Zobacz też: Żywienie dziecka: dieta bezglutenowa czyli zasada 5 U >>
Przepisy bezglutenowe dla dzieci: zapiekanka z kaszy gryczanej
Zapiekanka z kaszy gryczanej z dodatkiem komosy i mascarpone to jeden z najzdrowszych posiłków w całym zestawieniu.
Składniki:
- 400 g pieczarek
- 4 marchewki
- 200 g kaszy gryczanej
- 50 g sera feta
- 100 g czerwonej komosy ryżowej
- sól i pieprz do smaku
- 150 g serka mascarpone
- 200 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki nierafinowanego oleju rzepakowego
- 1 cebula
Wykonanie:
Kaszę gryczaną wymieszaj z komosą i ugotuj, a następnie odstaw do wystudzenia. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki, a następnie usmaż je na patelni na złoty kolor. Cebulę poszatkuj i zeszklij na patelni z dodatkiem oleju. Pierś z kurczaka ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Następnie obierz marchewkę i pokrój ją na cienkie plastry. Kawałki marchwi zrumień na patelni, a na koniec zalej połową szklanki wody i duś pod przykryciem. Wystudzoną kaszę wymieszaj z pieczarkami, cebulą i marchewką. Dodaj do tego pokrojonego w drobną kostkę kurczaka i dokładnie wymieszane dwa rodzaje sera. Całość dopraw solą i czarnym pieprzem. Jedno duże naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą i napełnij przygotowanym nadzieniem. Na wierzchu każdego z nich umieść sery. Zapiekanki piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni i podawaj na gorąco.
>> Czytaj także: Czy podawać niemowlęciu gluten? Czy stosować nowy schemat żywienia? >>
Przepisy bezglutenowe dla dzieci: ciasto Delicje
Bezglutenowcy mogą również jeść słodycze. Wiele ciast możesz wykonać nawet bez pomijania dużej ilości składników. Sprawdź, jak zrobić ciasto Delicje dla swojej pociechy.
Składniki:
- 0,40 szklanki cukru lub odpowiednia ilość stosowanego zamiennika cukru
- 3 galaretki o dowolnym smaku
- 2 jaja
- 0,25 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
- 200 g bezglutenowej gorzkiej czekolady
- miąższ z laski wanilii lub 1 łyżeczka ekologicznego cukru waniliowego
Wykonanie:
Białka oddziel od żółtek i miksuj aż piana stanie się sztywna. Nie przestając miksować, dodawaj do niej po jednym żółtku i części cukru oraz wanilię. Do ubitych jaj dodaj przesianą mąkę i całość delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej tortownicy, a następnie piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. W rondlu zagotuj 3 szklanki wody. Do wrzącej wody wsyp 3 opakowania galaretki, zestaw z palnika i mieszaj aż zawarta w nich żelatyna zupełnie się rozpuści. Rondel z zawartością odstaw do wystudzenia. Kiedy biszkopt zupełnie ostygnie, wyłóż na niego tężejąca galaretkę i rozsmaruj ją równomiernie po całej powierzchni ciasta. Szczelnie zafoliuj tortownicę i schłodź ciasto przez godzinę w lodówce. Po tym czasie zalej galaretkę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wystudzoną czekoladą. Ponownie wyrównaj powierzchnię ciasta i odstaw je do chłodziarki na kolejne kilkanaście minut.
>> Sprawdź również: Kaszki dla niemowląt: przewodnik po kaszkach dla dzieci >>
Przepisy bezglutenowe dla dzieci: bezmleczny i bezglutenowy sernik
Na zimowe popułudnia świetnym deserem może być sernik. Wersja bezglutenowa oraz bezmleczna będzie przystępna do spożycia dla wszystkich członków rodziny.
Składniki:
- 2 szklanki długoziarnistego ryżu,
- 1,5 szklanki cukru lub odpowiednia ilość stosowanego zastępnika cukru.
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 1 kostka margaryny bezmlecznej
- 2 szklanki mleka sojowego lub innego
- 2 galaretki cytrynowe i 2 pomarańczowe
- 1 paczka herbatników bezglutenowych o wadze ok. 200g
Przygotowanie:
Herbatniki zmiksuj w kielichu blendera i dodaj 1/4 roztopionej i wystudzonej margaryny bezmlecznej z 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Powstałą masą wyłóż formę tortownicy i dokładnie wyrównaj powierzchnię. Wypłukany ryż zalej wodą i gotuj pod przykryciem ok. 10 mnin na małym ogniu, po czym dolej do niego mleko i olejek pomarańczowy i gotuj kolejne kilka minut. Ostudzony ryż zmiksuj blenderem na gładką masę, a w osobnej dużej misce zmiksuj ręcznym mikserem ¾ margaryny i dodaj do niej masę ryżową, po czym zmiksuj wszystko ponownie. Galaretki pomarańczowe i cytrynowe przyrządź osobno, ograniczając całkowitą ilość wody do 1 szklanki na każdy ze smaków. Masę ryżową podziel na dwie połowy. Do jednej dodaj tężejącą galaretkę cytrynową, a do drugiej pomarańczową. Każdą z nich zmiksuj z masą ryżową, żeby składniki dobrze się połączyły, a potem wyłóż obie w dowolnej kolejności na warstwę herbatników. Wyrównaj powierzchnię deseru, owiń formę folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
>> Zobacz również: Gluten: jak wprowadzać go do diety dziecka? >>
Przepisy bezglutenowe dla dzieci: bezglutenowe muffinki
Bezglutenowe gryczano-karobowe muffinki są świetnym deserm dla pociech z alergią pokarmową. Nie zawierają bowiem jaj, mąki pszennej oraz mleka krowiego.
Składniki:
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżka octu balsamicznego lub winnego
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1/3 szklanki oleju
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka wody mineralnej
- 1,5 łyżki sypkiego karobu
- 100 g borówek lub innych dozwolonych owoców.
- kilka łyżek cukru pudru do posypania
Przygotowanie:
Składniki suche wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz ze sobą płynne składniki i dodaj do suchych. Wymieszaj energicznie łyżką i dodaj owoce. Wypełnij papilotki w ½ ich wysokości. Piecz 20-25 minut w 180°C. Wystudzone muffiny można posypać cukrem pudrem lub innymi dodatkami.
>> Czytaj także: Dieta bezglutenowa dla dziecka to niedobra dieta? Zobacz, dlaczego nie wolno rezygnować z glutenu >>
Przepisy bezglutenowe dla dzieci: bezglutenowa i bezmleczna tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa to świetny deser na każdą okazję. Sprawdzi się zarówno na święta jak i na urodziny dziecka.
Składniki:
Ciasto:
- 1/4 szklanki mąki z tapioki
- 1 całe jajko
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 100 g margaryny bez dodatku mleka
Krem cytrynowy:
- 1 pomarańcza
- 3 jajka
- 3 cytryny
- 2 zółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 120g margaryny bez dodatku masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza włoska:
- około 1/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 2 białka
- szczypta soli
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj je na grubość 5 mm, a potem przenieś je na natłuszczoną i wysypaną mąką kukurydzianą formę do tarty. Formę wylep dokładnie ciastem, dociskając brzegi, nakłuj widelcem spód ciasta i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 20 minut. W czasie gdy ciasto się piecze, dokładnie wyszoruj i wyparz owoce. Skórkę z jednej cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a z pozostałych wyciśnij sok. Skórkę i sok z cytryn i pomarańczy wlej do rondla, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i żółtka, wymieszaj wszystko dokładnie. Włącz palnik pod rondlem, nie przestając mieszać rózgą jego zawartości. Pod koniec gotowania dodaj rozdrobnioną margarynę i gotuj krem do momentu aż osiągnie konsystencję budyniu. Ugotowany krem wystudź i wylej na kruche ciasto. Do wysokiego naczynia wlej białka i zmiksuj je ze szczyptą soli na sztywno. W małym rondlu z grubym dnem zagotuj syrop z cukru i wody. Kiedy syrop zacznie gęstnieć, wlej go małym strumieniem do ubitych białek i miksuj aż powstały puszysty krem całkowicie ostygnie. Wtedy przełóż krem do szprycy i udekoruj nim wierzch tarty. Ostatnim elementem przygotowania deseru jest opiekanie bezy włoskiej za pomocą palnika lub w piekarniku przy włączonej opcji grill. Jeśli korzystasz z drugiego rozwiązania, rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. i wstaw do niego tartę na kilka minut aż beza się zrumieni. Gotową tartę wystudź i wstaw do lodówki, w której powinna spędzić przynajmniej godzinę przed podaniem.