Spis treści
- Przepisy na przekąski: hummus
- Przepisy na przekąski: chipsy z jarmużu
- Przepisy na przekąski: kokosanki
- Przepisy na przekąski: daktyle w czekoladzie
Przepisy na przekąski: hummus
- szklanka suchej ciecierzycy
- szklanka jasnej tahini (pasty z sezamu)
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki sody
- sól
- do podania: oliwa, słodka papryka w proszku
Dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę w wodzie z sodą. Następnego dnia odcedzić i opłukać, dodać świeżą wodę z sodą, gotować 40 minut. Odcedzić i opłukać, zmiksować blenderem z tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. Stopniowo dolewać wodę i miksować. Podawać z oliwą i słodką papryką. Jeść z kawałkami warzyw – marchewki, selera naciowego.
Przepisy na przekąski: chipsy z jarmużu
- 4-5 liści jarmużu
- kilka łyżek oliwy
- pół łyżeczki soli
- ulubione przyprawy (np. ostra papryka, czubrzyca)
Z liści jarmużu odrywać małe kawałki (na jeden kęs). Maczać w oliwie z przyprawami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 4-7 minut w 150 st. w piekarniku nastawionym na termoobieg. Uwaga, liście palą się szybko, dlatego sprawdzaj i wyjmij chipsy z piekarnika, gdy będą suche i chrupkie.
Czytaj również: Stroje karnawałowe dla dziewczynek: 10 pomysłów na kostiumy karnawałowe
Bezalkoholowe drinki dla kobiet: przepisy na bezpieczne drinki w ciąży
Przepisy na przekąski: kokosanki
- 100 g oleju kokosowego
- 3 łyżki śmietany lub mleka roślinnego
- 100 g cukru brązowego
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 150 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g płatków owsianych
- 100 g wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia
Wymieszać olej ze śmietaną i cukrami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Wstawić na pół godziny do lodówki pod przykryciem. Z masy lepić kulki i obtaczać je w wiórkach. Jeśli nie będą chciały się lepić, dodać więcej oleju lub śmietany. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 st.
Przepisy na przekąski: daktyle w czekoladzie
- 20 daktyli
- 100 g masy marcepanowej
- tabliczka gorzkiej czekolady
Daktyle nacinać, by powstał otwór. Nadziewać masą marcepanową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, obtaczać w niej daktyle i układać na papierze do pieczenia. Trzymać w lodówce.