Co zamiast pączków i faworków w karnawale? Zdrowe przekąski

2022-02-23 11:12

Karnawałowe przekąski i słodycze powinny być nie tylko smaczne i łatwe do zjedzenia. Warto, by nie dostarczały jedynie pustych kalorii, ale też były źródłem składników odżywczych. Oto przepisy na przekąski karnawałowe.

Co zamiast pączków i faworków w karnawale? Zdrowe przekąski

i

Autor: Getty images Co zamiast pączków i faworków w karnawale? Zdrowe przekąski

Spis treści

  1. Przepisy na przekąski: hummus
  2. Przepisy na przekąski: chipsy z jarmużu
  3. Przepisy na przekąski: kokosanki
  4. Przepisy na przekąski: daktyle w czekoladzie

Przepisy na przekąski: hummus

  • szklanka suchej ciecierzycy
  • szklanka jasnej tahini (pasty z sezamu)
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki sody
  • sól
  • do podania: oliwa, słodka papryka w proszku

Dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę w wodzie z sodą. Następnego dnia odcedzić i opłukać, dodać świeżą wodę z sodą, gotować 40 minut. Odcedzić i opłukać, zmiksować blenderem z tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. Stopniowo dolewać wodę i miksować. Podawać z oliwą i słodką papryką. Jeść z kawałkami warzyw – marchewki, selera naciowego.

Przepisy na przekąski: chipsy z jarmużu

  • 4-5 liści jarmużu
  • kilka łyżek oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • ulubione przyprawy (np. ostra papryka, czubrzyca)

Z liści jarmużu odrywać małe kawałki (na jeden kęs). Maczać w oliwie z przyprawami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 4-7 minut w 150 st. w piekarniku nastawionym na termoobieg. Uwaga, liście palą się szybko, dlatego sprawdzaj i wyjmij chipsy z piekarnika, gdy będą suche i chrupkie.

Czytaj równieżStroje karnawałowe dla dziewczynek: 10 pomysłów na kostiumy karnawałowe

Bezalkoholowe drinki dla kobiet: przepisy na bezpieczne drinki w ciąży

Przepisy na przekąski: kokosanki

  • 100 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki śmietany lub mleka roślinnego
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 150 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia

Wymieszać olej ze śmietaną i cukrami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Wstawić na pół godziny do lodówki pod przykryciem. Z masy lepić kulki i obtaczać je w wiórkach. Jeśli nie będą chciały się lepić, dodać więcej oleju lub śmietany. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 st.

Przepisy na przekąski: daktyle w czekoladzie

  • 20 daktyli
  • 100 g masy marcepanowej
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Daktyle nacinać, by powstał otwór. Nadziewać masą marcepanową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, obtaczać w niej daktyle i układać na papierze do pieczenia. Trzymać w lodówce.

Beszamel: Lemoniada