Kakao z piankami to ulubiony napój dzieci na chłodne dni. Rozgrzewa po spacerze, a przy tym jest formą deseru. Nie oszukujmy się jednak - nie jest to najzdrowszy pomysł na ciepły napój dla dziecka. Co zatem mu zaproponować, by było równie smacznie, ale zdecydowanie zdrowiej?
Oto przepis na pyszne i zdrowe mleko piernikowe dla dzieci, który zrobi z ciebie matkę tej jesieni.
Zobacz: Dania z imbirem: 5 propozycji dla całej rodziny
Zobacz też: Ciasteczka na Gwiazdkę: przepis na pierniczki i migdałowe gwiazdki
Zdrowe mleko piernikowe - składniki
Aby wykonać mleko piernikowe, wystarczą składniki, które znajdziemy w każdym sklepie - głównie są to przyprawy korzenne. W zależności od tego, jak delikatne smaki lubi dziecko, możesz nieco zmniejszyć ilość przypraw. Najostrzejszą przyprawą jest tu gałka muszkatołowa, którą można całkiem wyeliminować, a kardamonu dodać tylko szczyptę.
W tradycyjnym przepisie przypraw jest bowiem dość sporo, co może być zbyt mocne dla niektórych maluchów.
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, ewentualnie bez,
- 1/3 łyżeczki kardamonu, ewentualnie szczypta
- 1 łyżka syropu klonowego, lub ulubionego miodu
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy.
Jak przygotować mleko piernikowe?
Mleko wraz z dodatkami należy podgrzewać około 5 minut. Następnie delikatnie spienić je za pomocą trzepaczki. Na uzyskaną piankę można posypać cynamon lub odrobinę kakao i gotowe.
Napój można także przelać do szklanej butelki i przechowywać przez kilka dni w lodówce. Nie da się ukryć, że najlepiej będzie smakować z domowej roboty ciasteczkami. Smacznego!