Spis treści
- Rzodkiewka dla dziecka: najlepsze z grządki
- Rzodkiewka dla dziecka: a może na gorąco?
- Rzodkiewka dla dziecka: pomysłowe dekoracje
- Rzodkiewka dla dziecka: zupa rzodkiewkowa
- Rzodkiewka dla dziecka: chrupiąca sałatka
Rzodkiewki dla dziecka mają też właściwości grzybobójcze, żółciopędne, ponadto pobudzają apetyt i poprawiają trawienie. Już ludowa medycyna odkryła, że polepszają jasność myślenia, dlatego zalecane są przed egzaminami.
Rzodkiewka dla dziecka: najlepsze z grządki
Rzodkiewki najlepiej jeść świeże, tuż po wyrwaniu. Łatwo je wyhodować, wystarczy słoneczny balkon. W długiej doniczce wypełnionej żyzną ziemią w odległości co 3 cm umieść ziarenka. Podlewaj je regularnie, ale niezbyt obficie. Na zbiór trzeba poczekać ok. 3 tygodni. Rzodkiewki są nietrwałe, szybko więdną. Można je przechowywać do 2 dni w lodówce w miseczce wypełnionej wodą.
Uwaga: młode rzodkiewki jada się razem z listkami, które są delikatne w smaku i bogate w składniki odżywcze.
Rzodkiewka dla dziecka: a może na gorąco?
Rzodkiewka dla dziecka dodaje smaku kanapkom, twarożkowi, sałatkom. Chrupana między posiłkami stanowii niskokaloryczną przekąskę (100 g to 14 kcal). Jeśli jest zbyt ostra, można ją maczać w gęstym naturalnym jogurcie. Smaczna jest również na gorąco – duszona lub gotowana (podana np. z sosem beszamelowym) albo w postaci zupy.
Rzodkiewka dla dziecka: pomysłowe dekoracje
Mały niejadek z pewnością nie oprze się rzodkiewkowym myszkom: zostawiamy korzonek (ogonek) i skrawek zielonych listków (pyszczek), z półplasterków włożonych w dwa ukośne nacięcia robimy uszy. Ciekawą ozdobą półmisków są rzodkiewkowe kwiatki. Aby uzyskać „tulipany”, podłużne bulwy od góry nacinamy 2–3 razy (na krzyż). Gdy zaś kulistą rzodkiewkę natniemy dookoła, uzyskamy „różyczki”. Po nacięciu rzodkiewki trzeba włożyć na krótko do lodowatej wody.
Rzodkiewka dla dziecka: zupa rzodkiewkowa
- litr bulionu
- 2 pęczki rzodkiewek
- łyżka masła
- 6 ziemniaków
- 4 łyżki śmietany
- sól, pieprz
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Rzodkiewki umyj, pokrój w plastry, podduś na maśle. Zalej wszystko wrzącym bulionem, gotuj do miękkości, pod koniec dorzuć najładniejsze listki rzodkiewek. Wymieszaj ze śmietaną, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Rzodkiewka dla dziecka: chrupiąca sałatka
- mieszanka sałat
- pęczek rzodkiewek
- 2 pomidory
- czerwona cebula
- natka pietruszki
- 2 łyżki pestek z dyni
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Pestki dyni upraż na patelni bez tłuszczu, wystudź. Warzywa umyj, pomidory sparz, obierz ze skórki, miąższ pokrój w kostkę, rzodkiewki w talarki, a cebulę w krążki. Wsyp pestki dyni i posiekaną natkę. Sok z cytryny rozetrzyj ze szczyptą soli i pieprzu. Wlej oliwę, wymieszaj, sosem polej sałatkę.
miesięcznik Zdrowie