Spis treści
- Słodkości dla całej rodziny: trufle bananowe
- Słodkości dla całej rodziny: trufle czekoladowe
- Słodkości dla całej rodziny: tarta waniliowa z owocami sezonowymi
- Słodkości dla całej rodziny: tarta czekoladowo-kawowa
- Słodkości dla całej rodziny: karmel kawowy
- Słodkości dla całej rodziny: genaż czekoladowy
- Słodkości dla całej rodziny: nutella cookie
- Słodkości dla całej rodziny: ciasto czekoladowe z prażynką (blaszka 30cm x40cm)
Poniżej przedstawiamy pomysły na słodkości dla całej rodziny, którymi zaskoczysz swoich najbliższych. Desery łączą w sobie nowoczesność z tradycją, na pewno nie spotkasz ich na każdym polskim stole. Autorem przepisów jest Adam Freus, szef Cukierni Miodowa, mieszczącej się w Pałacu Prymasowskim w Warszawie.
Słodkości dla całej rodziny: trufle bananowe
Przepis na okolo 25 sztuk
Składniki:
- 300 g ścinek biszkoptu bananowego
- 90 g białej czekolady
- 20 ml likier bananowy
- 3 g soli
- 100 g orzechów laskowych
- 60 g jogurt naturalny
- 60 g puree bananowe
Sposób przygotowania:
Ścinki biszkoptu wymieszaj z likierem, orzechami i solą. Rozpuść czekoladę i jeszcze ciepłą połącz z jogurtem i puree bananowym, dodaj do reszty i dokładnie wymieszaj. Porcjuj masę za pomocą łyżki/gałkownicy do lodów i formuj z nich w dłoniach okrągłe trufle. Następnie przełóż i przechowuj je w lodówce.
Słodkości dla całej rodziny: trufle czekoladowe
Przepis na okolo 25 sztuk
Składniki:
- 300 g ścinki Brownie
- 90 g czekolady mlecznej
- 35 ml likieru czekoladowego (polecam E. Wedel)
- 2 g soli
- 100 g posiekanych kawałków białej czekolady
- 60 g serku Philadephia
- 30 ml espresso
Sposób przygotowania:Ścinki biszkoptu wymieszaj z likierem, posiekaną czekoladą i solą. Rozpuść czekoladę i jeszcze ciepłą połącz z serkiem Philadephia i kawą, dodaj do reszty i dokładnie wymieszaj. Porcjuj masę za pomocą łyżki/gałkownicy do lodów i formuj z nich w dłoniach okrągłe trufle. Następnie przełóż i przechowuj je w lodówce.
Słodkości dla całej rodziny: tarta waniliowa z owocami sezonowymi
Przepis na okolo 10 tart
Składniki - spody:
- 400 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2 g soli
- 1 duże jajko
- ziarna z jednej laski wanili
Sposób przygotowania:
Składniki dokładnie wyrób. Następnie zafoliuj i zostaw w lodówce na co najmniej 4h. Wyjmij, rozwałkuj na formy o srednicy 10 cm i przełóż do lodówki. Ponakłuwaj wykałaczką/widelcem i piecz w 170 stopniach przez 10 min.
Składniki - krem waniliowy:
- 300 ml mleka
- laska wanili
- skórka cytryny
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- 15 g maizeny
- 80 g miękkiego masła
Sposób przygotowania:
Zagotuj mleko z wanilią i skórką cytryny. W międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem i maizną i zalej jeszcze gorącym mlekiem. Przełóż wszystko na mały ogień i mieszaj rózgą do zagęszczenia. Zdejmij z ognia, mieszaj delikatnie co jakis czas, następnie po 15 min wmieszaj delikatnie masło. Przełóż wystudzony krem na tarty i schłodź.
Wykończenie
Na odpieczone spody z kremem ułóż swoje ulubione owoce sezonowe, następnie obsyp je delikatnie cukrem pudrem i udekoruj wedle uznania (np. posiekanymi pistacjami).
Słodkości dla całej rodziny: tarta czekoladowo-kawowa
Przepis na okolo 10 tart
Składniki - spody:
- 400 g mąki
- 30 g kakao
- 70 g cukier puder
- 1 duże jajko
- 1 g mielonej kawy
- 200 g masla
Sposób przygotowania:
Składniki dokładnie wyrób. Następnie zafoliuj i zostaw w lodówce na co najmniej 4 h. Wyjmij, rozwałkuj na formy o średnicy 10 cm i przełóż do lodówki. Ponakłuwaj wykałaczką/widelcem i piecz w 170 stopniach przez 10 min.
Słodkości dla całej rodziny: karmel kawowy
Składniki:
- 130 g cukier
- 100 g glukoza
- 25 ml woda
- 150 ml śmietana 30%
- 60 g czekolady deserowej
- 20 ml khalua
Sposób przygotowania:
Z cukru, glukozy i wody zrób karmel. Zalej cieplą ąmietaną 30%, zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Po wystudzeniu dodaj likier kawowy i wyłóż karmel na odpieczone spody. Przełóż do lodówki.
Słodkości dla całej rodziny: genaż czekoladowy
Składniki:
- 150 ml śmietany 30%
- 10 ziaren kawy
- laska wanilii
- 260 g czekolady białej
Sposób przygotowania:
Zagotuj śmietanę z ziarnami kawy i wanilią. Cedząc, zalej goracą śmietaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż na schłodzone spody z karmelem kawowym.Wykończenie:Udekoruj tarty w dowolny sposób - np. pokruszonymi ciastkami amaretti, ziarnem kakaowca czy wiórkami kokosowymi.
Słodkości dla całej rodziny: nutella cookie
Przepis na około 20 sztuk
Składniki - ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 40 g nutelli
- 100 g cukru kryształ
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 duże jajka
- 250 g mąki pszennej
- 3 g proszku do pieczenia
- 100 g mielonych orzechów laskowych (można zastąpić mączką migdałową)
- 2 g soli
- 2 g cynamonu mielonego
Składniki - nadzienie:
- 250 g nutelli
- 40 ml mleka
- 20 g syropu glukozowego
- 1 białko
Dekoracja:
- 110 g czekolady mlecznej
- 20 g soli Maldon
Sposób przygotowania:
Wyrobić wszystkie skladniki na ciasto. Rozwałkować między pergaminem na grubość 4 mm i odstawić do lodówki na przynajmniej 2 h. Mleko podgrzać z syropem glukozowym i polaczyć z Nutellą, po ostudzeniu dodać jedno surowe białko. Wycinać z ciasta ringi szerokości 8 cm (ważne, by ich liczba byla parzysta). Na środek wyciętego ciasta nałożyć łyżeczką porcję nadzienia, przykryć drugim dyskiem z ciasta, delikatnie połączyć ze sobą brzegi dysków i przełożyć ciastka do lodówki na 1 h. Rozgrzać piec do 160 stopni, ciastka piec przez okolo 9-12 minut. Po wypieczeniu oblać nieregularnie rozpusczoną mleczną czekoladą i delikatnie obsypać solą Maldon.
Słodkości dla całej rodziny: ciasto czekoladowe z prażynką (blaszka 30cm x40cm)
Składniki - biszkopt:
- 80 g miękkiego masła
- 40 g cukru pudru
- 5 żółtek
- 100 g czekolady mlecznej
- 110 g mąki tortowej
- 2 g proszku do pieczenia
- 2 g soli
- 5 białek
- 150 g cukru
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem pudrem. W międzyczasie ubić białka z cukrem. Do utartego masła dodać żółtka, wcześniej rozpuszczoną czekoladę mleczną i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę czekoladową do miski. Przesiać na nią mąkę, z proszkiem i solą i delikatnie wymieszać. Następnie dodać ubite białka za pomocą szpatuły cukiernicznej. Wyłozyć do blaszki wyłożonej pergaminem i piec w 170 stopniach przez 30 minut.
Składniki - poncz:
- 100 ml syrop cukrowy 1:1
- 100 ml likier z orzechów laskowych
- 50 ml mleka
Składniki - prażynka:
- 200 g feuilletine (prażynka)
- 200 g czekolada mleczna
- 200 g pasty pralione
Sposób przygotowania:
Rozpuścić czekoladę, zdjąć z kąpieli wodnej i dodać pastę pralinową. Po przestygnięciu dodać feuilletine i dokłanie wymieszać. Do złożenia ciasta przechowuj w temp. pokojowej.Składniki - mus czekoladowy:
- 400 g czekolady mlecznej
- 200 g czekolady deserowej (50%)
- 900 g śmietany 30%
- 100 g cukru pudru
- 5 g soli
Sposób przygotowania:
Rozpuścić czekolady na kąpieli wodnej. Zdjąć miskę z kąpieli i odstawić na 5 min. W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem pudrem i solą. Połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Do złożenia ciasta przechowywać w temp. pokojowej.
Wykończenie:
Biszkopt wyłożyć do blaszki wyłożonej nowym pergaminem. Naponczować biszkopt. Odstawić do lodówki na 15 min. Wyjąć z lodówki, wyłożyć masę feuilletine, następnie mus czekoladowy i wygładzić szpatułą cukierniczą. Przełożyć do lodówki na przynajmniej 2h.
Dekoracja:
- 250 g czekolady deserowej
- 250 ml mleka
- 150 g posiekanych orzechów laskowych
- (swieże jeżyny, lody śmietankowe)
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować i zalać czekoladę. Po ostygnięciu oblać cienką warstwą górę naszego ciasta. Obsypać posiekanymi orzechami laskowymi i przełożyć do lodówki na 30 min. Ciasto porcjować wedle uznania. Serwować ze świeżymi jeżynami lub porcją lodów śmietankowych.
Zapraszamy również na stronę internetową Cukierni Miodowa: www.cukiernia-cafe.pl oraz na profil oraz na profil cukierni na Facebooku: fb.com/miodowacafe