Słodycze na Halloween: 5 sprawdzonych przepisów na przekąski!

2021-10-08 13:40

Rozdawanie słodyczy na Halloween to jedna z tradycji tego święta. W Ameryce to jedno z najpoularniejszych świąt. Halloweenowym przebierankom zawsze towarzyszą słodkości, przeczytaj więc, jakie słodycze najlepiej przygotować!

Słodycze na Halloween: 5 sprawdzonych przepisów na przekąski!

i

Autor: Getty images 5 sprawdzonych przepisów na halloweenowe przekąski!

Najbardziej pielęgnowaną tradycją Halloween jest oczywiście zabawa "cukierek albo psikus". Dzieci chodzą po domach sąsiadów przebrane za kogo tylko chcą i zbierają słodycze. Jeżeli właściciel odmówi lub nie ma już cukierków, dzieci robią mu różne żarty.

Popularne są również przyjęcia wydawane podczas tego dnia, gdy pociechy wracają do domu ze swoimi łupami. Możesz przygotować różne słodycze na Halloween, aby umilić im czas. Wybrane przez nas propozycje na pewno będą cieszyć się dużym zainteresowaniem.

Spis treści

  1. Cake pops, czyli ciastka na patyku
  2. Muffinki dyniowe
  3. Ciasteczka w kształcie nietoperzy
  4. Zdrowe ciasteczka pełnoziarniste
  5. Muffinki w kształcie ciasteczkowego potwora
Pomysłowe opakowania na halloweenowe słodycze

Cake pops, czyli ciastka na patyku

Cake pops to ciasto na patyku. Do uformowanych małych kulek dodajemy krem i dekorujemy według uznania.

Ciasto podstawowe:

  • 125 ml mleka
  • 60 g masła
  • 3 łyżeczki powideł ze śliwek
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki kakao
  • 135 g cukru drobnego białego w kartonie
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Masa na około 25 ciasteczek (580 g ciasta):

  • 110 g orzechowo-czekoladowego kremu do kanapek
  • cukier perlisty (do dekoracji)
  • 300 g czekolady (najlepiej białej lub deserowej)
  • 170 g serka mascarpone
  • 1 łyżka oleju

Wymieszaj razem cukier, kakao i mleko. Podgrzej masę, dodając po kawałku masła. Mieszankę gotuj przez 2 minuty i odstaw do ostygnięcia. Tortownicę o średnicy około 20 cm lub keksówkę o wymiarach około 10 cmx20 cm posmaruj masłem, a piekarnik rozgrzej do 170°C. Gdy mieszanka kakaowa wystygnie, dodaj do niej wymieszane: mąkę, przyprawy i sodę.

Całość zmiksuj, a następnie dodaj powidła i wymieszaj masę. Później ubij białko, a gdy będzie już sztywne, dodaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Mieszankę przelej do misy z masą, delikatnie mieszając, a następnie przelej całość do formy. Ciasto piecz ponad 40 minut, a po ostygnięciu rozkrusz je.

Okruszki ciasta ugnieć  z serkiem i kremem, ubij w kulę i po zawinięciu w folię spożywczą schowaj na kilkanaście minut do zamrażalnika. Ze schłodzonej masy wytnij małymi foremkami kształty lub zroluj kuleczki o średnicy nie większej niż 3 cm, a następnie ponownie wstaw ciasto do zamrażarki.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Maczaj w niej końcówki patyczków do lizaków i wbij je w wystudzone już porcje ciasta, nie dalej niż do połowy. Następnie po raz kolejny wstawiamy ciastka do zamrażarki. W międzyczasie podgrzej czekoladę, dodając do niej olej i dokładnie mieszając.

Zimne ciastka na patyczkach zanurz w czekoladzie lub przy użyciu łyżeczki oblej je nią równomiernie. Następnie możesz ciastka posypać posypkami lub polać strużkami czekolady w kontrastującym kolorze.

Czytaj również: Nie chcesz, aby dziecko brało udział w Halloween? Sprawdź, jak je przekonać

Pobierz kolorowanki na Halloween

cake pops

i

Autor: Getty images

Muffinki dyniowe

Kolejny rodzaj słodyczy na Halloween to muffiny - ciastka w kształcie babeczek z różnymi, słodkimi lub wytrawnymi, dodatkami. Najbardziej popularne w Anglii, Irlandii, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.

Składniki:

  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru
  • jajko
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru

Krem:

  • 6 łyżek masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 300 g kremowego twarożku
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wymieszaj w jednej misce suche składniki, a w drugiej płynne. Następnie dodaj płynne składniki do suchych. Dodaj kawałki dyni i zamieszaj. Foremki do muffinów napełniaj ciastem do 2/3 wysokości. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Aby zrobić krem, zmiksuj składniki. Nakładaj krem nożem na wystudzone muffinki lub napełnij kremem rękaw cukierniczy i wyciskaj na powierzchnię ciastek.

Ciasteczka w kształcie nietoperzy

Ciasteczka w kształcie nietoperzy idealnie wpasują się w klimat Halloween. Możesz zrobić je razem ze swoim dzieckiem, które na pewno będzie się dobrze bawiło podczas przygotowywania słodyczy na Halloween.

Składniki:

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 dag płatków owsianych
  • czubata szklanka (17 dag) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • żółtko
  • 4–5 łyżek brązowego cukru trzcinowego
  • 5 łyżek (5 dag) mąki pszennej białej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • lukier
  • posypka cukrowa
  • wiórki czekoladowe

Płatki zmiel dość drobno, ale nie na pył, wymieszaj z mąką pszenną pełnoziarnistą i pszenną białą oraz z cukrem trzcinowym. Dodaj sól i proszek do pieczenia. Następnie dodaj masło i żółtko, i posiekaj. Gdy składniki zaczną się łączyć, zagnieć gładkie ciasto.

Rozwałkuj placek grubości 1 lub 2 cm i wytnij ciasteczka w kształcie nietoperzy – to zadanie możesz zlecić dziecku. Jeśli nie masz takiej foremki, wytnij szablon z tektury lub kartonu, delikatnie przyłóż do ciasta i nożem wycinaj kształt wzdłuż szablonu. Piecz ciastka na złoto ok. 15 minut w temperaturze 200°C. Potem udekoruj według uznania i fantazji.

halloween ciasteczka w ksztalcie nietoperzy na halloween

i

Autor: _photos.com Halloweenowe ciasteczka w kształcie nietoperzy na pewno przypadną dzieciom do gustu.

Czytaj również: Dynia na Halloween. Jak wydrążyć dynię na Halloween? Inspiracje z Instagrama

Dekoracje na Halloween. Pomysły na dekoracje i ozdoby na Halloween

Ciasteczka na Halloween. Jak udekorować słodycze na Halloween?

Zdrowe ciasteczka pełnoziarniste

Wśród słodyczy na Halloween mogą się znaleźć i ich najzdrowsze wersje. Ciasteczka pełnoziarniste świetnie sprawdzą się podczas imprezy halloweenowej. Każde dziecko lubi zjeść coś słodkiego między posiłkami. Idealne na tą okazję będą zdrowe ciasteczka pełne błonnika.

Składniki:

  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek (5 dag) mąki pszennej białej
  • czubata szklanka (17 dag) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek brązowego cukru trzcinowego
  • żółtko
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 5 dag płatków owsianych

Płatki zmiel, wymieszaj z dwoma rodzajami mąki, cukrem, dodaj sól oraz proszek do pieczenia. Posiekaj z masłem i żółtkiem, gdy składniki zaczną się łączyć, zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj placek grubości 1 lub 2 cm, szklanką wytnij kółka. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na złoto ok. 15 minut w temperaturze 200°C.

Muffinki w kształcie ciasteczkowego potwora

Ciasteczkowy Potwór to ulubieniec wielu dzieci. Na pewno każde z nich sięgnie po muffinki z jego podobizną podczas kinderbalu, także w Halloween.

Składniki na 12 sztuk:

  • 100 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru trzcinowego lub odpowiednia ilość zamiennika cukru
  • 2 łyżeczki ekologicznego cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej

Krem:

  • 80 g masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 litra mleka
  • 5 łyżek cukru lub odpowiednia ilość zamiennika cukru

Ozdoby:

  • 50 g białej masy cukrowej
  • barwniki spożywcze w kolorze niebieskim i czarnym
  • 6 sztuk ciastek z kawałkami czekolady

Jak przygotować ten rodzaj słodyczy na Halloween? Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera, dodając po jednym jajku. Następnie dodaj jogurt, cukier waniliowy i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksuj, a powstałym ciastem wypełnij papilotki do 2/3 ich wysokości. Muffiny piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

W czasie kiedy muffiny się pieką, ugotuj budyń z cukrem. Następnie utrzyj masło na puch. Nie przestając miksować, dodawaj do niego małymi porcjami wystudzony budyń. Kiedy krem stanie się gładki, dodaj do niego odrobinę barwnika spożywczego i zmiksuj całość do uzyskania jednolitego koloru.

Następnie napełnij nim rękaw cukierniczy z dowolną końcówką i ozdabiaj nim wystudzone muffiny do połowy, tworząc efekt sierści. Na wysokości otworu gębowego Ciasteczkowego Potwora wciśnij połowę ciastka i kontynuuj ozdabianie kremem, aż cała głowa potwora zostanie pokryta sierścią z kremu. Na koniec uformuj z masy cukrowej gałki oczne potwora i, z dodatkiem czarnego barwnika, jego źrenice.

Ozdobione babeczki schłodź przez co najmniej 2 godziny przed podaniem. Taka potworna wersja muffin z pewnością ucieszy małych i dużych fanów Ulicy Sezamkowej i będzie hitem każdego kinderbalu.

muffinki

i

Autor: Getty images