Spis treści
- Sól w diecie dziecka
- Cukier w diecie dziecka
- Przyprawy w diecie dziecka
- Polecamy wideo: ulewanie u niemowląt - przyczyny i zapobieganie.
Zupki, obiadki i inne potrawy dla niemowląt mogą ci się wydawać bez smaku, a deserki mało słodkie. Warto jednak pamiętać, że niemowlę ma zupełnie inne potrzeby niż dorosły, a smak to kwestia przyzwyczajenia. Niemowlak ma bardzo wyostrzony smak, dlatego w ciągu pierwszych miesięcy życia smakuje mu mdła zupka albo zupełnie nieprzyprawiony obiadek.
>> Jak wprowadzac zboża do diety niemowlaka?
Sól w diecie dziecka
Jeśli musisz, możesz zacząć dodawać sól do posiłków dziecka po 10. miesiącu życia. Ale zastanów się, czy naprawdę jest ona niezbędna. Sól znajduje się w wielu produktach (wodzie, pieczywie, warzywach, niektórych owocach, mięsie, rybach, serach) i ich dodatkowe dosalanie jest już zwykle niepotrzebne. Zapotrzebowanie dziecka na sól jest znikome, w zupełności zaspokaja je mleko matki lub mleko modyfikowane. Substancja ta w nadmiarze może wyrządzić wiele szkód. Badania dowodzą, że nadmiar soli w dzieciństwie ma wpływ na rozwój nadciśnienia tętniczego w późniejszym wieku. Dodając teraz sól do posiłków dziecka, sprawisz, że polubi sól i będzie jej nadużywało, gdy dorośnie.
>> Woda dla niemowlaka: ile wody powinno pic niemowlę?
Cukier w diecie dziecka
Posiłki dla dzieci do 12. miesiąca życia w ogóle nie powinny być dosładzane. Cukier w posiłkach dziecka niszczy zęby i przyzwyczaja je do nadmiernie słodkiego smaku. Po ukończeniu roku dziecku można zacząć podawać miód (wcześniej może on wywołać rzadkie, lecz poważne zatrucie pokarmowe – botulizm). Warto pamiętać jednak, że miód tak samo jak cukier przyczynia się do próchnicy.
Przyprawy w diecie dziecka
Jeśli chcesz dodać daniom dla dziecka trochę smaku, zacznij nie od soli i pieprzu, ale od przypraw ziołowych, które są zdrowsze i nadają potrawom o wiele ciekawszy smak, a także aromat. Dodawaj je w naprawdę niewielkich ilościach.
>> Co powinnaś wiedziec o słoiczkach dla niemowląt?
Przyprawy, których możesz używać w posiłkach dziecka:
- po 7. miesiącu życia dziecka: kminek, majeranek, koperek, sezam,
- po 8. miesiącu: oregano, rozmaryn, cząber, estragon, bazylia, tymianek,
- po 9. miesiącu: natka, koperek, rzeżucha, szczypiorek, cynamon, czosnek, słodka papryka, kolendra,
- po 10. miesiącu: pieprz (ale uwaga – może podrażnić drogi oddechowe i żołądek).